Украинские миротворцы в Либерии
 

Український внесок у загальну справу боротьби з вірусом Ебола

30.10.2014

На аеродромі RIA (міжнародний аеропорт Робертсфілд), базовому аеродромі 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії, відбулася робоча зустріч представників українського миротворчого контингенту з льотним складом авіаційного підрозділу Збройних сил Сполучених Штатів Америки. Питання, що обговорювалися під час зустрічі, стосувалися безпеки польотів.

Варто зазначити, що віднедавна поруч із вертолітним майданчиком українського миротворчого контингенту, особовий склад якого за мандатом ООН виконує завдання у Ліберії, розмістився авіаційний підрозділ. Він входить до складу місії Збройних сил Сполучених Штатів Америки “Операція “Об’єднана підтримка”. Основне завдання американських військових, які нещодавно прибули до Ліберії, полягає в наданні допомоги уряду країни у боротьбі з небезпечним вірусом Ебола. Передбачається, що під час “Операції” американські військові у графствах країни спорудять 17 госпіталів. Доставку вантажів і обладнання у місця розгортання госпіталів здійснюватиме авіаційний підрозділ, що має на озброєнні вертольоти типу MV-22 “Osprey”.
Робочу групу 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії очолив начальник служби безпеки польотів підполковник Олександр Поліканов, а американський авіапідрозділ представляв капітан Джон Поллокк.
Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо використання повітряного простору як в районі аеродрому спільного базування, так і по території Ліберії. Розглянули можливі варіанти взаємодії в межах обміну інформацією про погодні умови в районах виконання польотів та стан майданчиків для посадки. Також авіатори двох країн дійшли домовленостей щодо дотримання заходів безпеки при зльоті, на маршруті польоту та під час посадки.
За словами підполковника Олександра Поліканова, інтенсивність польотів, зважаючи на значний обсяг завдань, які щоденно надходять з Центру повітряних операцій Місії ООН на адресу українських миротворців, є надзвичайно високою. Регулярно для підготовки льотно-підйомного складу загону проводяться навчально-тренувальні польоти вночі, а два екіпажі українського миротворчого загону постійно знаходяться у готовності до вильоту. Крім того, на аеродромі RIA значно зріс і рух цивільних повітряних суден. Власне, інтенсивність руху як військової, так і цивільної авіації та пов’язані з нею питання безпеки польотів і стали предметом зустрічі українських та американських льотчиків.
– Ми виступили з ініціативою проведення такої зустрічі, – зазначив підполковник Олександр Поліканов, – оскільки передбачаємо, що найближчим часом побільшає польотів і в наших сусідів. Звичайно, в питаннях безпеки польотів є встановлені мі+жнародні норми і правила. Вони є обов’язковими для усіх. Та все ж, щоб не трапилося деяких непорозумінь, ми разом з американськими льотчиками обговорили використання повітряного простору. Впевнений, що це позитивно позначиться на безпеці польотів.

Сергій Фурдик

http://www.krula.com.ua/news.php?category=5&id=1765

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества