Украинские миротворцы в Либерии
 

56-й овз робить внесок у боротьбу з вірусом Ебола

26.11.2014

У Республіці Ліберія особовий склад 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України під егідою ООН продовжує виконувати миротворчі завдання. На інтенсивності польотів не позначаються як важкі кліматичні умови, що пов’язані із сезоном дощів, який ще триває в цій західноафриканській країні, так і спалах лихоманки Ебола.

Зі слів командира 56-го окремого вертолітного загону військового льотчика 1-го класу полковника Петра Пліса, до складних кліматичних умов з денною температурою повітря до +35 0С, при майже стовідсотковій вологості українським миротворцям не звикати. Водночас, спалах лихоманки Ебола вніс певні корективи в усю життєдіяльність загону – як в побуті, так і під час виконання завдань.
– Ситуація, пов’язана з лихоманкою Ебола, є контрольованою, – зауважив полковник Петро Пліс. – З перших днів перебування у Ліберії особового складу загону чергової – 20-ї ротації, були вжиті усі превентивні заходи щодо недопущення інфікування вірусом Ебола військовослужбовців миротворчого контингенту. Зважаючи на ймовірні ризики, у загоні створені необхідні запаси матеріально-технічних засобів, антивірусних і дезінфекційних препаратів. Розгорнуто спеціальний ізолятор, розроблено медичну документацію, уточнено транспорт та маршрути щодо проведення медичної евакуації інфекційних хворих до військового госпіталю вищого рівня. Ми до мінімуму звели кількість контактів з місцевим населенням, обмежили виїзд особового складу за межі частини.
Начальник медичної частини загону майор медичної служби Володимир Гіболенко додав, що завдяки налагодженій співпраці з медичним сектором Місії ООН у Ліберії, командування національного контингенту володіє найоперативнішою інформацією про виявлені випадки захворювання місцевого населення на небезпечний вірус. Медики загону пройшли відповідний курс навчання, організований при штабі Місії ООН у Ліберії. Крім того, Місія ООН забезпечує миротворців спеціальними засобами захисту: захисними масками, окулярами, медичними рукавицями, спеціальними захисними костюмами 3Б класу та одноразовими захисними костюмами 1 класу.
– Усі завдання поза межами загону українські миротворці виконують в спеціальних засобах захисту. По поверненню до базових місць розташування медики загону проводять дезінфекції вертольотів та транспортних засобів. Постійно відбувається контроль за станом здоров’я військовослужбовців, дотриманням ними правил особистої гігієни, – підкреслив майор медичної служби Володимир Гіболенко.
Варто зазначити, що українські миротворці роблять і свій посильний внесок у боротьбу з небезпечним вірусом. Екіпажі загону виконують польотні завдання в інтересах Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітньої продовольчої програми. У найвіддаленіші куточки Ліберії українські миротворці доставляють необхідний вантаж та продовольство. Крім того, керівництво національного контингенту, враховуючи досвід виконання польотних завдань в африканському небі, особливості сезонних метеорологічних процесів та обізнаність щодо реального стану авіаційних майданчиків для посадки, постійно консультує екіпажі авіаційних підрозділів країн, які для надання допомоги у вирішенні проблем, пов’язаних із вірусом Ебола, прибувають до Ліберії.

Сергій Фурдик

http://www.krula.com.ua/news.php?category=1&id=1785

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества