Украинские миротворцы в Либерии
 

Миротворці у Ліберії тренувалися знищувати бойовиків

11.09.2014

У Ліберії, в районі морського порта Грінвілл, група бойового управління та екіпаж вертольота Мі-8 зі складу 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії провели тренування з умовного знищення незаконних збройних формувань.
Група бойового управління загону, враховуючи особливості та рельєф місцевості, скритність ведення спостереження, практично відпрацьовувала завдання з розгортання пункту управління. У районі виконання екіпажем бойового завдання здійснила наведення його на наземні цілі. Водночас екіпаж Мі-8, завдаючи ударів по визначених об’єктах, виконував маневрування з подолання засобів протиповітряної оборони умовного противника.
За легендою тренувань, незаконно сформоване бойове угруповання мало на меті захопити морський порт Грінвілл. На шляху до порту силові структури країни намагалися знешкодити бандугруповання. В готовності №1 перебували визначені екіпажі українського миротворчого загону. Для з’ясування оперативної обстановки в зону конфлікту була відряджена група бойового управління. За командою з аеродрому Грінвілл, де постійно несуть чергування українські льотчики, здійнявся в небо вертоліт Мі-8, та за цілевказівками авіанавідника, в районі мосту через річку Сіноя здійснив пошук визначених об’єктів та знищив їх.
Зі слів командира 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії військового льотчика I класу полковника Петра Пліса, такі тренування є плановими і проводяться для якісної підготовки особового складу загону. Втім, щоразу умови виконання бойового завдання змінюються й ускладнюються.
– У листі про допомогу, на підставі якого наш загін під егідою ООН виконує у Ліберії миротворчу діяльність, – розповів полковник Петро Пліс, – прописані основні завдання для нашого контингенту. В одному із пунктів зазначено, що екіпажі українського миротворчого загону можуть бути задіяні для виконання спільних завдань з наземними силами швидкого реагування Місії ООН. Тому для вдосконалення фахових навичок, налагодження чіткої взаємодії між льотним складом та офіцерами групи бойового управління ми провели дане тренування. Крім того, це дало змогу керівництву загону оцінити рівень підготовки особового складу, котрий залучався до тренування, що, відповідно, відобразиться при плануванні наступних схожих навчань. Також перевірена автономну цифрова система зв’язку, адже з моменту входження вертольота у район бойових дій управління польотом переймають офіцери групи бойового.
У ході тренування було здійснено 26 наведень авіації по наземних цілях. За доповіддю офіцерів групи контролю, усі об’єкти умовно були знищені.
– Повітряні атаки по наземних цілях здійснювалися різними способами та з різних напрямків, – додав полковник Сергій Чорний, начальник групи планування застосування авіації загону. – Спершу – на максимально ефективних дальностях пуску авіаційних засобів ураження, що дозволяло екіпажу вертольота Мі-8 не входити чи мінімально перебувати в зонах поразки засобів протиповітряної оборони противника. Далі завдання для льотчиків ускладнилося. Вражати об’єкти за цілевказівками авіанавідника їм довелося з подоланням засобів протиповітряної оборони умовного противника.

Сергій Фурдик

http://www.krula.com.ua/news.php?category=1&id=1666

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества