Украинские миротворцы в Либерии
 

Українські миротворці забезпечуватимуть безпеку під час інаугурації новообраного Президента Ліберії

10.01.2012

У Ліберії група офіцерів управління 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України взяла участь у брифінгу з представниками цивільних і військових авіаторів, які виконують завдання Місії ООН у цій країні.

Захід, що відбувся на базі міжнародного аеропорту “Робертсфілд”, присвячувався забезпеченню майбутньої церемонії інаугурації новообраного президента Ліберії пані Еллен Джонсон-Серліф.

Під час брифінгу його учасники розглянули ініціативу керівництва Місії ООН у Ліберії стосовно суттєвого збільшення кількості повітряних патрулів над територією цієї країни на період запланованої на 16 січня церемонії інаугурації президента Республіки Ліберія, обраного шляхом демократичних виборів.

За словами командира 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України полковника Петра Пліса, привітати нового президента країни прибудуть керівники ООН, офіційні представники африканських країн-сусідів, США, Великої Британії, Франції, Китаю та інших країн світу.

Зважаючи на це, керівництвом Місії ООН у Ліберії, органами правопорядку країни на період інавгурації та на кілька днів після неї будуть введені додаткові заходи безпеки і охорони у столиці – місті Монровія та на шляхах, що ведуть до неї.

«Зокрема, маршрут переміщення більшості VIP-персон від аеропорту до столиці країни у світлий час доби постійно патрулюватиме пара українських бойових вертольотів Мі-24, супроводжуючи колони автомашин та підтримуючи взаємодію з наземними силами Місії ООН у Ліберії», – повідомив полковник Петро Пліс.

Як він додав, особлива увага також приділятиметься безпеці під’їздів до центральних органів влади, готелів, переміщенню великих груп населення тощо.

Небо над ліберійською столицею патрулюватимуть і українські десантно-транспортні вертольоти Мі-8МТ. На бортах авіаційних машин знаходитимуться спеціальні військові спостерігачі з міжнародного контингенту, які підтримуватимуть зв’язок з основними силами.

Пара вертольотів Мі-8МТ, обладнаних для виконання медичної евакуації та пошуково-рятувальних завдань, знаходитиметься в режимі 30-хвилинної готовності до вильоту на випадок непередбачуваної ситуації.

Решта українських гелікоптерів Мі-8МТ чергуватимуть на додаткових аеродромних майданчиках у 30-хвилинній готовності до вильоту у вказані райони з метою доставки і десантування спеціального миротворчого підрозділу швидкого реагування для усунення будь-яких заворушень серед місцевого населення, якщо такі відбудуться.

Командир 56-го окремого вертолітного загону ЗС України підкреслив, що таким чином навантаження на український миротворчий підрозділ у ці дні збільшиться майже удвічі.

«Загалом до забезпечення запланованих заходів планується залучити до 9 українських вертольотів. Техніка і льотно-підйомний склад готові виконати поставлені завдання», – наголосив військовий льотчик 1-го класу полковник Петро Пліс.

Необхідно зазначити, що українські вертолітники вже мають досвід виконання подібних відповідальних завдань. Зокрема, екіпажі 56-го окремого вертолітного загону ЗС України забезпечували охорону з повітря церемонії інаугурації президента Ліберії у 2006 році та президента Республіки Кот-д’Івуар у 2011 році.

На даний час загін працює у звичному режимі. Щодня виконуються польоти з патрулювання кордонів, спостереження, перевезення вантажів, особового складу та персоналу Місії ООН. Вертолітниками нової – 16-ї – ротації вже перевезено більше 270 пасажирів та майже 11 тонн вантажу. Українські екіпажі провели в африканському небі близько 115 годин, виконавши 65 польотів на гелікоптерах Мі-8МТ та Мі-24П.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244844699

Пресса о миротворцах в Либерии

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества