Украинские миротворцы в Либерии
 

Українські вертолітники Місії ООН у Ліберії провели в африканському небі понад 2000 годин

31.08.2006

У розташуванні 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії відбулися збори командного складу підрозділу з метою підбиття підсумків роботи українського миротворчого контингенту за чотири календарних місяця.

Під час заходу було проаналізовано досвід, набутий протягом виконання вертолітниками 5-ї ротації миротворчої місії у цій західно-африканській країни, а також визначені основні напрямки і пріоритетні завдання на наступний період.

Виступаючи перед присутніми, командир 56-го окремого вертолітного загону ЗС України полковник Ігор Бевза зазначив, що протягом аналізованого періоду екіпажі показали відмінні результати, отримали практику виконання завдань під керівництвом Місії ООН у Ліберії та безцінний досвід експлуатації техніки в умовах жаркого і  вологого клімату.

“Майже три місяці завдання довелося виконувати в сезон тропічних дощів, коли на особовий склад покладається подвійне навантаження і відповідальність”, – підкреслив полковник Ігор Бевза.

Командир українського миротворчого контингенту також наголосив, що станом на 29 серпня 2006 року загальний наліт одного льотчика 56-го окремого вертолітного загону  складає понад 73 години, зокрема, на вертольотах Мі-24 – 46 годин, а на вертольотах Мі-8 – 99 годин. У цілому загальний наліт льотного складу нової ротації становить понад 2000 годин. Вертолітники здійснили майже 2100 вильотів, перевезли більш ніж 11 тисяч пасажирів та майже 267 тонн корисного вантажу.

Полковник Ігор Бевза висловив подяку  екіпажам вертольотів Мі-8, якими командують підполковники Петро Пліс, Андрій Чіпорнюк, Олександр Антосік, Сергій Расторгуєв, Віктор Опанасюк, Сергій Недогібченко, а також майори Віктор Литвиненко, Олег Корнійчук та Владислав Мєх. Саме на них покладаються найважливіші та найскладніші завдання: польоти на майданчики обмежених розмірів з максимальною вагою, польоти на максимальну практичну дальність, у райони з недостатнім метеорологічним забезпеченням, що часто-густо вимагає від командира екіпажу прийняття негайного рішення на продовження або припинення польоту.

Командир загону також відзначив досягнення молодих льотчиків, які за цей період провели в африканському небі понад 100 годин. З тих, хто виконував завдання в сезон тропічних дощів, він назвав капітанів Володимира Бондаренка, В’ячеслава Печенюка, Олега Старченка, а також лейтенантів Олександра Григор’єва, Дмитра Андрєєва і Максима Юрика.

“У складних умовах виконують завдання вертолітники ланки Мі-24, щоденно патрулюючи кордони та найбільш проблемні ділянки Ліберії. Цілодобове чергування на майданчику Грінвіл та виконання завдань окремо від пункту базування основних сил контингенту покладає подвійну відповідальність на особовий склад ланки”, – сказав полковник Ігор Бевза.

Він додав, що висока якість виконання завдань притаманні екіпажам підполковників Сергія Остапенка, Ігоря Морозова і В’ячеслава Дернова, майорів Євгена Голованова та Михайла Марисая.

За словами командира українського загону, не можна не відзначити роль і місце тієї категорії військовослужбовців, які щоденної кропіткої працею забезпечують польоти та повсякденне життя контингенту. Це, в першу чергу, інженерно-авіаційна служба, рота аеродромно-технічного забезпечення і взвод охорони, якими керують підполковник Олександр Будовський, капітан Олександр Дячук і прапорщик Олег Кулінський.

“2000 годин нальоту – це значне досягнення особового складу контингенту, визнання його професіоналізму, відповідальності та самовіддачі”, – наголосив полковник Ігор Бевза.

Він також підкреслив, що українські миротворці і надалі докладатимуть максимум зусиль для стабілізації обстановки і підтримання миру в цьому африканському регіоні, а також зміцнення іміджу нашої держави та її Збройних Сил на міжнародної арені.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=46404113

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества