Украинские миротворцы в Косово
(Международные силы по поддержанию мира в Косово — КФОР)

 
Участь України в KFOR.

 

Україна бере участь у миротворчій операції НАТО KFOR, починаючи з листопада 1999. В цій операції її представляють14-а вертольотна ескадрилья та український елемент 1-ого українсько-польского батальйону, що замінив 37-у окрему роту забезпечення в липні 2000 року. Обидві одиниці розгорнуті в таборі Бондстіл багатонаціональної бригади "Схід".

14-а вертольотна ескадрилья, яка включає 63 чоловіки військового персоналу та 4 Mi-8 виконала більш ніж 4300 завдань, налітавши 2300 годин в сприянні діям COMKFOR, транспортуючи 170 тон устаткування і більш ніж 17000 чоловік персоналу, включаючи MEDEVAC і транспортування високоповажних персон. При цьому, 14-а вертольотна ескадрилья продемонструвала чудову експлуатаційну придатність і високу безпеку польотів в складних умовах навколишнього середовища. Цей внесок українських вертольотників значно підвищив рівень проведення операції KFOR, і їхня місія в цій операції була продовжена. Цей підрозділ тепер передислоковується назад в Україну, і я користуючись нагодою, хотів би висловити нашу подяку і вдячність Українській владі, яка погодилася не тільки розгорнути цю дорогу одиницю, але і продовжити її перебування в критичний період на прохання НАТО.

У майбутніх миротворчих операціях Україна завжди готова заповнити виникаючі прогалини та труднощі що час від часу виникають, особливо в тих ситуаціях, коли обстановка потребує термінового розгортання сил. У цьому ми вбачаємо великі активи України в сфері миротворчості.

Україна залишається в Косово у форматі польсько-українського батальйону, який включає близько 270 українських військових. Ця одиниця, яка розташована в таборі Білий Орел поблизу села Рака, забезпечує безпеку багатонаціональної бригади "Схід".

До завдань батальйону належить ведення розвідки й охорони. Поряд із виконанням завдань ескорту 5-ти щотижневих сербських конвоїв, українська рота несе постійне чергування на контрольно-пропускному пункті в районі дій польської частини батальйону. Українсько-польський батальйон залучався для конфіскації зброї протиборчих угруповань у листопаді 2000-го і на початку березня 2001-го в рамках плану дій сил KFOR на кордоні з FYROM у Mijak. Всі ці місії були виконані українсько-польським батальйоном дуже успішно.

Планування по формуванню українсько-польського батальйону здійснювалося задовго до його розгортання в Косово. Робота по його створенню розпочалася більше 4 років тому назад. Потрібно було враховувати надзвичайно чутливий політичний контекст, щоб не зрушити тонкі політичні баланси в той час. Втілення цієї ідеї в дійсність потрібно було здійснювати з великою обережністю і ретельністю. Сьогодні ніхто не має сумніву в мудрості реалізації цієї ініціативи й у тому, що Україна робить величезний внесок в успіх операції з підтримання миру під керівництвом KFOR.

Україна має також чотири змінні офіцерських склади, які призначені для роботи в штабі KFOR. В їх завдання входить контроль за роботою вертольотних підрозділів, збір і опрацювання суспільно значимої інформації, а також координація дій з російськими силами.

Ключ для поточного і майбутнього успіху миротворчих операцій НАТО типу KFOR лежить у належній і постійній підготовці окремих підрозділів миротворчого контингенту. Це - результат важкої роботи протягом багатьох років. Українська участь у миротворчій програмі "Партнерство заради миру", включаючи навчання миротворчого характеру, є запорукою успіху майбутніх миротворчих операцій НАТО.

Віктор ГУДИМ
генерал-лейтенант,
Начальник штабу - перший заступник
командувача Сухопутними військами України

http://old.niss.gov.ua/book/Perepel/006.htm

Статьи

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества