Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 09 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

Станом на 9 вересня 2014 року, незважаючи на режим припинення вогню,обстановка на території Донецької та Луганської областей залишаєтьсянапруженою. Бойовики порушують досягнуті домовленості та в окремих місцяхпродовжують обстріли позицій сил АТО. Українські військові суворо дотримуються умов перемир’я і відкривають вогонь тільки у відповідь. Нашими військовослужбовцями здійснюється укріплення рубежів, триває відновлення бойового потенціалу військ. Про це сьогодні на традиційному щоденному брифінгу поінформував речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Найбільш небезпечною обстановка залишається в районах Донецьк (аеропорт), Дебальцеве, Сєверодонецьк, Щастя, Фащівка, Авдіївка. Зокрема, факт порушення перемир’я терористами у районі н.п. Щастя зафіксовано спостерігачами ОБСЄ.

З початку оголошення режиму припинення вогню (з 18:00 5 вересня по 06:00 9 вересня 2014 року) терористи та російські військові здійснили 89 обстрілів позицій сил АТО. Зокрема, вчора були обстріляні блокпости сил АТО у районі н.п. Донецьке, Комишуваха та Дебальцеве.

У рамках робочої поїздки до Донецької області Президент України Петро Порошенко відвідав об’єднаний штаб АТО у Маріуполі. Під час спілкування з військовими бригади Національної Гвардії, двох батальйонів територіальної оборони та прикордонниками у Маріуполі відзначив, що військовослужбовці мають бути готовими до захисту. «Ми добре знаємо свого ворога і ціну його словам. У мене немає ілюзій щодо нашого супротивника, але є надія», – сказав Президент України.

У промові перед бійцями Президент також відмітив важливість підтримки бойового духу й про те, що важливо зрозуміти: «Ніхто, крім нас самих, Україну не захистить». Президент України вручив державні нагороди 30 бійцям АТО з Нацгвардії, Збройних сил та МВС. Ордени Богдана Хмельницького різних ступенів, медалі  «За мужність» та «За військову службу», а також один орден  «Золота зірка» з присвоєнням звання Героя України отримали ті, хто ризикуючи своїм життям, обороняв і продовжує обороняти Маріуполь та мир у інших звільнених містах.

Припинення вогню дозволило активізувати процес звільнення заручників. Загалом за інформацією Генштабу звільнено 648 осіб, проводиться робота зі звільнення ще близько 500 заручників.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним для координації дій з підтримки режиму припинення вогню. Було наголошено на важливості здійснення ефективного моніторингу режиму припинення вогню місією ОБСЄ.

Також під час візиту до Маріуполя Президент зазначив, що причини важких втрат під час проведення АТО будуть ретельно вивчені та проаналізовані для того, щоб вони не повторилися у майбутньому. «Винні не уникнуть покарання» – сказав президент. Водночас Глава держави підкреслив, що рішення будуть виваженими і він, як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, не допустить показової розправи над невинними.

Розслідуванням факту оточення та військових в районі Іловайську та інших точках здійснює військова прокуратура. Проводиться досудове слідство у рамках кримінального провадження за частиною 3 статті 425 Кримінального Кодексу України «Недбале ставлення до військової служби, якщо це заподіяло істотну шкоду чи тяжкі наслідки, вчинені в умовах воєнного стану або бойової обстановки».

Слідчі вивчають, як планувались та проводились ці операції. Призначено військово-тактичну експертизу, яка дасть відповідь щодо правомірності прийняття рішень командним складом сил АТО та ступеню їхньої відповідальності.

Блокпост Нацгвардії в районі населеного пункту Слов’яносербськ, про який ми згадували вчора, посилено додатковою технікою та особовим складом Збройних Сил України. Українські військові посилюють оборону позицій блокпосту. На своєму блокпосту терористи та російські військові також укріплюють позиції, проводять фортифікаційні роботи. Між сторонами зберігається нейтралітет. Українські військові не піддаються на провокації й надалі захищають та обороняють свої позиції.

Ситуація на кордоні

Користуючись припиненням активних дій, окремі бойовики намагаються утекти з місць боїв. Вчора о 12.00 08 рейдовою групою в посадці вздовж дороги «Талаківка-Комінтернове» під Маріуполем виявлено покинутий терористами автомобіль «ЗАЗ Таврія», на якому встановлено танковий кулемет «Утес». Наразі він посилив бойову міць українських прикордонників.

Фіксуються активні дії ЗС РФ з нарощування ударного угрупування на кордоні з Україною та на тимчасово окупованій території Криму, облаштування та укріплення бойових позицій навпроти ділянки Донецького прикордонного загону.

На маріупольсько-таганрозькому напрямку продовжується концентрація ЗС РФ. За оперативною інформацією, починаючи з 07.09.2014, по трасі сполученням Ростов-на-Дону – Новоазовськ в бік України прослідувало 2 колони техніки – 172 од. гусеничної техніки, 30 БТР, 200 вантажівок.

В районі н.п. Куйбишево (РФ) розгорнуто підрозділ російської ПВО, який здійснює контроль за повітряним простором східної частини Луганської та північної частини Донецької областей.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На територіях, тимчасово підконтрольних бойовикам, терористи проводять активні фільтраційні заходи. У Луганську на блокпостах бойовики звіряють із наявними у них списками паспортні дані мешканців, що повертаються до міста. У місті Ровеньки Антрацитівського району Луганської області бойовики здійснюють обхід житлових приміщень з метою перевірки місць реєстрації проживаючих в них осіб. У разі встановлення фактів проживання громадян з реєстрацією не у Луганській області, їх терористи затримують на невизначений термін.

Станом на сьогодні, на підконтрольних бойовикам територіях припинили роботу 25 закладів охорони здоров’я у Донецькій та 20 у Луганській областях.

За минулу добу співробітники ДСНС на звільнених від терористів територіях розмінували 4,2 га території, знешкодили 136 одиниць вибухонебезпечних предметів, з них: 76 артилерійських снарядів, 13 бойових гранат та мін і 47 одиниць інших вибухонебезпечних предметів. Всього під час виконання завдань на Донбасі розміновано 1047 гектарів території, знешкоджено близько 18 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів, перевірено на наявність боєприпасів 829 об’єктів соціальної інфраструктури.

Вчора з 14:00 на радіотрансляційно-передавальній станції у м. Краматорську поновлено трансляцію українських телеканалів 1+1 та ТЕТ.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Євросоюз ухвалив пакет подальших санкцій проти Росії, які набудуть чинності упродовж наступних днів, у залежності від дотримання умов припинення вогню. Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив про те, що в залежності від розвитку ситуації, ЄС готовий переглянути ухвалені санкції повністю або частково.

Безпосередня участь Росії в українському конфлікті є «дуже-дуже очевидною». Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель. За її словами, дії Росії не можна залишити без наслідків, і санкції є єдиним засобом тиску на неї. «Водночас, – додала Ангела Меркель, – німецький уряд немає ніяких сумнівів в тому, що військовим шляхом цей конфлікт вирішити не можна».

Канцлер ФРН висловлює впевненість у тому, що санкції є єдиною можливістю впливу на Росію, яка підтримує сепаратистів на Україні.

Міністр закордонних справ Канади Джон Берд пригрозив посиленням санкцій щодо Росії, якщо на Донбасі не буде продовжено перемир’я. Він зазначив, що Канада дуже скептично ставиться до готовності Росії вплинути на деескалацію конфлікту.

Речник Державного департаменту США Джен Псакі визнала, що виконуються не всі 12 пунктів Протоколу, підписаного 5 вересня в Мінську, але це буде предметом обговорень у рамках тристороннього формату Україна-Росія-ОБСЄ.

Глава МЗС Чеської Республіки Лубомір Заоралек повідомив про намір Чехії допомогти Україні відбудувати Донбас, зокрема, відновити зруйновані школи та медичні заклади. Як зазначається, цього року МЗС Чехії уже схвалило 5 гуманітарних проектів, спрямованих на допомогу українцям, які отримали поранення або були змушені залишити свої домівки.

Прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що Лондон продовжуватиме надавати фінансову допомогу Києву, перш за все, для підвищення ефективності оперативного управління ЗС України та вкотре наголосив на підтримці України, її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості. Крім того, вчора у ході телефонної розмови з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном глава британського уряду відзначив необхідність залучення додаткових спостерігачів на українсько-російський кордон.

Девід Кемерон зазначив, що дії Росії в Україні є незаконними і неприйнятними, і що ООН має продовжувати здійснювати тиск на президента Путіна.

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович заявив, що терористи на сході України продовжують вдаватись до захоплень мирного населення на підконтрольній їм території для отримання викупу, залучення до примусової праці та обміну на бойовиків, які затримані українськими військовими. За даними ООН, на даний час бойовики утримують близько 460 заручників.

Голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер оголосив про направлення в Україну 59 експертів для моніторингу виконання режиму припинення вогню, а також не виключив можливість залучення до процесу спостереження безпілотних літальних апаратів. При цьому ОБСЄ повідомила, що режим припинення вогню на сході України «в цілому» дотримується.

http://mediarnbo.org/2014/09/09/zvedeni-dani-iats-rnbo-na-12-00-09-veresnya-2014/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества