Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 09 ЛИСТОПАДА 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні проведення АТО залишається непростою. Лишається високою імовірність проведення російською стороною масштабних провокацій – терористичних актів, обстрілів, збройних нападів тощо для подальшого звинувачення в цьому сил АТО, що створило би передумови для введення на Донбас т. зв. миротворчих підрозділів ЗС РФ.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, триває перекидання з Росії на територію України додаткових формувань бойовиків, диверсійних груп, накопичення озброєння і військової техніки, боєприпасів.

Збільшення кількості озброєння та солдатів зафіксували і представники моніторингової місії ОБСЄ. 8 листопада спостерігачі біля Макіївки на території, яку контролюють бойовики «ДНР», зафіксували колону з понад 40 вантажівок, частина з яких перевозила важке озброєння – 122-міліметрові гаубиці. Також моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала в колоні солдатів у темно-зеленій уніформі без розпізнавальних знаків. В самому Донецьку, на перетині вулиць Ленінської та Купріна, спостерігачі зафіксували колону з танків – чотири Т-72 та п’ять Т-64.

Чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер висловив серйозне занепокоєння у зв’язку зі звітами спостерігачів спеціальної моніторингової місії щодо пересування колон військової техніки на територіях, які контролюють незаконні збройні формування.

ОБСЄ не зазначила, кому саме належать техніка та солдати, але в українських військових немає сумнівів щодо цього.

Знову фіксуються обстріли, які здійснюють бойовики у кількох напрямках по позиціях сил АТО.

На Донецькому напрямку з зенітних установок, артилерії, танків, гранатометів та стрілецької зброї чотири рази терористи обстріляли Донецький аеропорт. З артилерії, гранатометів, мінометів та стрілецької зброї бойовики багаторазово обстріляли наші позиції в районі н.п. Невельське, Сєверне, Майорськ, Авдіївка, Ленінське, Мар’їнка, Красногорівка, Кам’янка, Піски, Новокалинове, Троїцьке. Позиції сил АТО біля с. Тоненьке були обстріляні з реактивних установок «Град».

На Дебальцевському напрямку з артилерії, гранатометів, мінометів та стрілецької зброї бойовики обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Дебальцеве, Оленівка, Булавинське, Нікішине та біля кургану Гостра Могила. На цьому ж напрямку терористами було обстріляно с.Вергулівку з реактивних установок «Град».

На Первомайському напрямку з танків та мінометів терористи обстріляли наші позиції біля с.Кримське та м.Золоте. З «Граду» та стрілецької зброї обстріляно український взводний опорний пункт біля с.Трьохзібенка.

На Маріупольському напрямку бойовики обстріляли з танків та мінометів ротний опорний пункт біля с.Орлівське. З мінометів та гранатометів – позиції сил АТО біля н.п. Новоласпа, Старогнатівка, Заможне. З артилерії обстріляно опорний пункт поблизу с. Гранітне, а по самому населеному пункту терористи вели мінометний вогонь. У Маріуполі ситуація повністю контрольована, усі служби працюють у штатному режимі.

Біля Луганська в районі смт. Станиця Луганська з гранатометів терористи обстріляли два взводних опорних пункти сил АТО. Вогнем у відповідь наші військові знищують вогневі точки противника та змушують ворога постійно змінювати позиції.

За минулу добу загинуло 3 українських військовослужбовця, 13 отримали поранення.

Вчора Президент України Петро Порошенко відвідав у Головному військовому госпіталі полковника Ігоря Гордійчука та вручив йому державні нагороди – Золоту Зірку Героя України та ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів.

Полковник Збройних сил України, офіцер Головного командного центру Генерального штабу Герой України Ігор Гордійчук очолював загін спецназу під час виконання завдань в тилу противника, одним з перших взяв вершину Савур-могили. Протягом 12 діб у серпні розвідники Гордійчука утримували контроль над Савур-могилою, відбиваючи багаторазові штурми бойовиків. Полковник був неодноразово контужений, але позицій не залишив. Ігор Гордійчук останнім залишив висоту та рейдовими діями по тилах противника вивів особовий склад з-під вогню. У ході стримування атак терористів отримав тяжке поранення голови. 30 серпня в непритомному стані його було доставлено до лікарні Дніпропетровська, де він переніс кілька операцій.

21 жовтня Указом Президента полковнику Ігорю Гордійчуку присвоєно Звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» — за виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. У вересні полковник також був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького II та III ступенів.

За минулу добу бойових зіткнень на кордоні України та за межами зони АТО не було. Учора вранці прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганського загону під час патрулювання лінії державного кордону натрапив на розтяжку з гранатою РГД-5. Внаслідок вибуху 2 прикордонники отримали поранення. Обидва одразу були госпіталізовані, їм надано необхідну допомогу.

Незаконні збройні формування та ЗС РФ продовжують активно використовувати безпілотні літальні апарати та авіацію для здійснення повітряної розвідки. Учора прикордонники зафіксували 2 випадки польотів безпілотників. 1 літальний апарат рухався з АР Крим вглиб материкової України, інший – здійснював польоти поблизу Маріуполя. Також учора навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Червоний Чабан» Херсонського загону зафіксовано проліт вздовж адміністративного кордону з тимчасово окупованою АР Крим  вертольоту Мі-8 ЗС РФ та за деякий час – 2 бойових  вертольотів Ка-52.

Міжнародна реакція

Вчора з Харкова до Нідерландів у присутності Міністра закордонних справ Нідерландів Берта Кундерса і голови Харківської ОДА Ігоря Балути було відправлено 5 трун з останками жертв катастрофи, які нещодавно знайдено на місці падіння літака. Наступним важливим етапом стане дослідження уламків корпусу літака, збір речових доказів і передача справи до суду. Глава МЗС Нідерландів поінформував про перебіг розслідування, яке ведеться міжнародною групою на чолі з Нідерландами. Експертам вже вдалося ідентифікувати 289 загиблих з 298.

Україна розглядає знищення цивільного літака ракетою, запуск якої відбувся з контрольованої російськими терористами території як злочин проти людяності. Міжнародній слідчій групі передано усі необхідні дані та матеріали. Україна очікує швидкого встановлення усіх обставин трагедії та належного покарання причетних до цієї катастрофи, зокрема, тими, хто постачав зброю терористам, надавав фінансову і політичну підтримку.

Міністр закордонних справ Нідерландів також відзначив, що не бачить підстав для скасування санкцій проти Росії.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества