Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБО НА 12:30 – 7 ГРУДНЯ 2014

Україна продовжує робити усе можливе для досягнення миру на Донбасі. Основою мирного процесу є виконання Мінських домовленостей, яких українська сторона неухильно дотримується. Наступного тижня ми очікуємо на здійснення важливого кроку з мирного врегулювання.

Як повідомив Президент України Петро Порошенко, 9 грудня в Мінську планується зустріч Тристоронньої контактної групи за участю представників України, Росії і ОБСЄ з врегулювання ситуації на Донбасі.

За результатами зустрічі очікується затвердження графіку реалізації Мінських домовленостей. «9 грудня має відбутися день артилерійської тиші, і протягом 30 днів ми повинні вийти на лінію зіткнення, яка зазначена в Мінському протоколі», – наголосив Президент.

Глава держави також підкреслив, що одночасно з цим має відбуватися відведення важкого озброєння, що включає артилерію і техніку, забезпечення ОБСЄ моніторингу за сталим припиненням вогню. Також Петро Порошенко наголосив, що мають бути скасовані псевдовибори, що пройшли на підконтрольних терористам територіях 2 листопада, та розпочатися підготовка до організації місцевих виборів за українським законодавством.

Водночас Президент України наголошує на необхідності постійно працювати над збільшенням боєздатності Збройних Сил. Глава держави наголосив, що без системного забезпечення військ сучасною зброєю і технікою неможливо перемогти у війні. «До військ надходять нова бронетехніка, високоточні протитанкові засоби, засоби контрбатарейної боротьби, зв’язку, систем захисту. Водночас ведуться переговори з нашими партнерами щодо закупівлі сучасних зразків зброї, яких сьогодні не вистачає Збройним Силам України і виробництво якої в Україні наразі відсутнє», – повідомив Петро Порошенко.

У рамках виконання доручень Президента концерн «Укроборонпром» планує на 2015 рік дворазове збільшення завантаження потужностей з виробництва бронетехніки нового покоління, зокрема, йдеться про нові БТР-4 та його модифікації, налагодження серійного виробництва бойової машини «Дозор» та танків «Оплот». Нагадаємо, що вчора до Збройних Сил надійшло кілька десятків одиниць нової та відремонтованої бронетехніки, зокрема, понад 30 танків. Ця техніка найближчим часом надійде у розпорядження сил АТО.

Ситуація у зоні АТО

Минулої доби зафіксовано збільшення кількості обстрілів терористами позицій українських військ.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Слід відзначити, що противник почав більш активно використовувати системи залпового вогню «Град». Обстріли з «Градів» зафіксовано на всіх напрямах. Це свідчить про те, що терористи постійно отримують боєприпаси. Наші військові ефективно діють у відповідь, застосовуючи артилерію для знищення вогневих точок противника.

На Донецькому напрямі терористи завдали удару з «Градів», артилерії, зенітних установок та мінометів по позиціях наших військових поблизу м.Авдіївка, а також с. Опитне та Горлівка Ясинуватського району. Зокрема, в Авдіївці снаряди влучили у приміщення відділу міліції, два правоохоронці отримали поранення. З артилерії та мінометів ворог обстріляв позиції сил АТО у с. Піски, у районі м. Мар’їнка, поблизу с. Максимівна і с. Новомихайлівка Мар’їнського району, а також поблизу с. Шуми у передмісті Дзержинська.

У районі Донецького аеропорту терористи вісім разів з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї атакували позиції сил АТО. Наші військові тримають оборону. Усі напади відбито з допомогою підрозділів вогневої підтримки.

Фіксується певне загострення на Дебальцевському напрямі. З «Градів» терористи обстріляли позиції сил АТО поблизу м. Дебальцеве, у н.п. Калинівка, Рідкодуб, Ольховатка та Міус. Також з мінометів терористи обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу с. Нікішине, с. Малоорлівка, Чорнухине, м. Вуглегірськ та з боку шахти «Полтавська». Тут наша артилерія активно і влучно відпрацювала по вогневим точкам бойовиків.

Продовжуються обстріли на Маріупольському напрямі. Бойовики з  «Градів», протитанкових керованих ракет та мінометів тричі обстріляли опорний пункт у с. Миколаївка (Тельманівський район). З «Градів» терористи обстрілювали наші позиції поблизу н.п. Гнатове і Павлопіль Новоазовського району, а також поблизу с. Петровське Волноваського р-ну. З мінометів ворог здійснював обстріли біля смт Мирне (Тельманівський район) та з артилерії – у с. Богданівка (Волноваський район). Підрозділи сил АТО активно обороняються та за необхідності здійснюють рейдові заходи для нейтралізації диверсійно-розвідувальних груп противника. Ситуація у Маріуполі спокійна, усі служби працюють в штатному режимі.

В районі Бахмутівської траси терористи з мінометів, артилерії та гранатометів атакували позиції сил АТО біля с. Нижнє Попаснянського району, біля н.п. Кримське, Сокільники, Трьохізбенка, Муратове Новоайдарського району та поблизу смт Фрунзе Слов’яносербського району. Українські військові тримають позиції, ворог в активні атаки не йде, оскільки кожна спроба противника перейти у наступ завершується для нього великими втратами.

На Луганському напрямі терористи з «Градів» обстріляли позиції сил АТО біля смт Петрівка (Станично-Луганський район), з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї – у м. Щастя, з мінометів і стрілецької зброї обстріляли позиції біля Станиці Луганської та з артилерії – поблизу с. Макарове.

Активність терористів зафіксовано біля м. Попасна та м. Золоте, де бойовики обстріляли позиції сил АТО з мінометів.

За минулу добу загинули 2 українських військовослужбовці, 8 отримали поранення.

Бойових зіткнень на державному кордоні за межами зони АТО не було. Також вчора не зафіксовано здійснення повітряної розвідки безпілотниками терористів.

Президент Петро Порошенко присвоїв звання Героя України військовослужбовцям Олександру Петраківському, а також посмертно – Сергію Кривоносову та Дмитру Майбороді.

Сергій Кривоносов очолював зведений підрозділ ротної тактичної групи, яка охороняла державний кордон з Росією в районі населеного пункту Дьякове Донецької області. Майор 79-ї окремої аеромобільної бригади Збройних Сил загинув 4 серпня під час обстрілу з системи «Град» позицій українських військових. Він прикрив собою підлеглих, коли ракета влучила у бліндаж, врятувавши їм життя.

Дмитро Майборода, як командир екіпажу літака Ан-26, з травня до липня 2014 року виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів в зону АТО, здійснював евакуацію поранених та хворих. Майор Майборода загинув 14 липня у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак підбили ракетою «повітря-повітря». Він до останнього намагався керувати повітряним судном, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися.

Майор Олександр Петраківський очолює групу спеціального призначення оперативного командування «Північ» Збройних Сил. 20 липня група військових під його керівництвом забезпечувала проходження колони техніки ЗСУ та сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська. Група потрапила в засідку. У ході бою Олександр Петраківський отримав важке поранення в голову, однак продовжував керувати діями групи і виносив поранених у безпечне місце. Завдяки його діям було забезпечено передислокацію всієї колони техніки.

Ситуація в населених пунктах

Вчора казаки так званого Все великого войська донського обстріляли з мінометів с.Кряківка Новоайдарського району. Одна з мін впала на подвір’ї приватного будинку. Двоє місцевих мешканців від отриманих осколкових поранень загинули на місці. З початку тижня на контрольованій Україною території Луганської області від дій терористів загинули вже шестеро мирних мешканців.

Обстріли терористів завдали значних руйнувань інфраструктурі в Станиці Луганській: немає ні світла, ні газу, ні центрального водопостачання, у Чорнухиному знову перебито трансформатор – селище знеструмлене.

Між с. Світличне та с. Кримське Новоайдарського району Луганської області внаслідок бойових дій терористів пошкоджено газопровід середнього тиску, через що без газопостачання залишився 1241 абонент. Тривають ремонтні роботи.

Через постійні обстріли терористами населених пунктів з кожним днем збільшується кількість осіб, які виїжджають з Донбасу. Так, згідно з оперативною інформацією, до інших регіонів за останню добу з Донецької та Луганської областей переселено 4 тис. 174 особи. Усього з тимчасово окупованої території та району проведення анти терористичної операції переселено 526 тис. осіб, у тому числі з Донецької та Луганської областей виїхали 506 тис. людей, з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – майже 20 тис. осіб.

На кордонах районів проведення АТО продовжують працювати 4 транзитних пункти ДСНС України для внутрішньопереміщених осіб, а саме: у Донецькій області – в районі міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області – в районі міст Сватове та Лисичанськ. За останню добу до транзитних пунктів звернулися 49 осіб, всього – майже 28 тис.

Підрозділи ДСНС за добу виявили та знешкодили 71 од. боєприпасів, з них артилерійських – 1, мінометних мін – 3, бойових гранат та мін – 6, реактивних боєприпасів – 1, інших вибухонебезпечних предметів – 60. З початку проведення АТО виявлено та знешкоджено понад 30245 од. боєприпасів.

Вчора на одному з контрольних постів в районі н.п. Водяне прикордонний наряд затримав громадянина України, причетного до терористичної діяльності. Інформацію про нього прикордонники отримали від співробітників СБУ. Чоловік перебував в одній з автівок, в якій він слідував пасажиром з території, тимчасово підконтрольній терористам.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества