Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 06 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

Ситуація в зоні АТО

Вчора вдень у зоні проведення антитерористичної операції терористи активно обстрілювали позиції українських військових, але вночі напади припинилися. Про це наголосив сьогодні під час традиційного щоденного брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко. О 0:45 було зафіксовано обстріл позицій поблизу м. Щастя Луганської області. О 2:15 завершилася чергова невдала спроба штурму терористами аеропорту Донецька. Після цього обстріли наших позицій не фіксувалися. Учора вдень наші військові відбили атаки терористів під Дебальцево, поблизу селища Гродівка Красноармійського району та села Нікішине Шахтарського району Донецької області. У селищі Донецьке Національні гвардійці відбили атаку та запобігли спробі прориву диверсійно-розвідувальної групи російських найманців. У районі міста Щастя бойовики тричі обстріляли з мінометів,  гранатометів та артилерії взводний опорний пункт сил АТО та Луганську ТЕС. Загалом за минулу добу загинув 1 військовослужбовець, 13 отримали поранення. Впродовж доби бойових зіткнень на кордоні не відбувалося. Водночас учора, в період з 20 до 22 години, на ділянці біля нп Широкіне Донецької області зафіксовано політ 3 розвідників-безпілотників у напрямку Маріуполя на висоті понад 1 км. Сьогодні вранці в рамках ротації на місце дислокації до Києва повернулися військовослужбовці Першого резервного батальйону Нацгвардії ім. генерала С.Кульчицького. Протягом останніх місяців гвардійці несли героїчну службу на блокпостах під Дебальцеве. За минулий тиждень фахівці «Укроборонпрому» відремонтували 115 одиниць бронетехніки. Відновлено 31 танк, 51 бойову машину піхоти та десанту, 12 бронетранспортерів БТР-70, 5 одиниць автомобільної техніки та 11 артилерійських систем, а також 5 бронетранспортерів БТР-3.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Минула ніч у Донецьку пройшла спокійно. Однак впродовж дня бойовики продовжували обстрілювати житлові квартали міста. До аварійних диспетчерських служб надходили чисельні повідомлення про зруйновані будівлі та пожежі. За уточненими даними, вчора внаслідок обстрілів терористів в Донецьку загинуло 2 мирних жителя, ще 13 отримали осколкові поранення різного ступеня тяжкості. Особливо зазнали руйнувань Петровський, Київський і Куйбишевський райони міста. Через потрапляння снарядів і виникнення внаслідок цього пожеж пошкоджено житлові будинки та промислові підприємства. Системи життєзабезпечення міста продовжують функціонувати, комунальні служби працюють у посиленому режимі. У с. Павлопіль Новоазовського району Донецької області 20 бойовиків-кадирівців викрали із власного будинку сільського голову. Також вони з метою провокації здійснили кілька пострілів з мінометів у бік позицій українських військ. За оперативними даними, з Росії до Луганська прибула затверджена Міністерством освіти РФ партія російських підручників. Крім цього, у навчальних закладах, де є юридична спеціалізація, терористи намагаються запровадити предмет «Російське право». Нагадаємо, що вищі навчальні заклади, які не працюють у правовому полі України, будуть позбавлені ліцензії на освітню діяльність. На Донеччині внаслідок дій бойовиків припинили роботу 24 заклади охорони здоров’я. Частішають випадки невдоволення місцевих мешканців діями терористів, а також збільшується кількість сутичок між різними бандами терористів та російськими військовими.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Доповідач по Україні в Європарламенті Яцек Саріуш-Вольський заявив про те, що принаймні останні десять років Росія озброювалася та готувалася до військової агресії. «Помилкою було те, що ми вважали, що наші активні політичні зусилля щодо розбудови стратегічного партнерства з Москвою зможуть цивілізувати Росію. І це в ситуації, коли, принаймні, останні десять років Москва озброювалася і готувалася до військової агресії», – сказав він. Голова ПАРЄ Анн Брассер заявила про можливість повної зупинки членства Росії в асамблеї y січні 2015 р. «Я не можу заглядати в майбутнє, але я думаю, що якщо до січня нічого не зміниться в позитивному напрямку, то існує велика ймовірність того, що повноваження делегації Росії не тільки не будуть відновлені, але, навпаки, буде висловлено думку, що ми поки з російською делегацією працювати тут не хочемо», – сказала Анн Брассер. Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Франція «найближчими днями» планує запустити спільну операцію з Німеччиною, щоб стежити за припиненням вогню на Донбасі. Міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен також заявила про готовність при потребі надати підтримку Україні. Деталі цієї програми наразі опрацьовуються. Нагадаємо журналістам, які планують готувати репортажі в зоні проведення Антитерористичної операції, про необхідність акредитації в Службі безпеки України та необхідність дотримуватися правил роботи в зоні АТО. Контактні дані для акредитації та правила роботиакредитованих ЗМІ можна знайти на сайті СБУ.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества