Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНА ІНФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ РНБОУ НА 12:00 – 5 ЛИПНЯ 2014

У Донецькій і Луганській областях продовжується активна фаза антитерористичної операції. Про її деталі сьогодні на щоденному брифінгу розповів Речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко доповів Президенту України Петру Порошенко про те, що сьогодні вночі зі Слов’янська намагалися вирватися бойовики, які потрапили під мінометний вогонь українських військових.

У результаті було підбито 1 танк терористів,  2 бойові машини піхоти та 2 бойові машини бойовиків.

Зараз в Слов’янську працюють розвідувальні підрозділи Збройних сил та Національної гвардії України.

Президент України дав доручення відновити функції державної влади Слов’янська та встановити державний прапор на будівлі міської ради.

Пріоритетним завданням під час проведення антитерористичних заходів в Донецькій і Луганський областях є забезпечення безпеки мирних жителів. Цей пріоритет чітко визначено Президентом України і українські силовики неухильно його дотримуються.

Загалом протягом доби українські військові продовжували  активні бойові дії по всіх визначених напрямках. Завдяки наступальній тактицісил АТО бандформування несуть значні втратиі це призводить до падіння морально-психологічного стану серед терористів.

Військові дії в зоні конфлікту

Під час звільнення від терористів населеного пункту Миколаївка, підрозділи  Збройних Сил України та Національної гвардії провели успішну операцію та звільнили 150 жінок та дітей, які 2 доби перебували у підвалах місцевого Будинку культури. Терористи планували використати їх у якості «живого щита».

Звільненим заручникам надано необхідну допомогу та забезпечено можливість пройти курс лікування та оздоровлення.

В ході цієї операції взято у полон понад 50 терористів та чималий арсенал різноманітної зброї.

В районі заводу в Миколаївці окрім затриманих терористів, вилучено 1 тонну тротилу, снаряди, танкові постріли, 50 кг амоніту, 2 мішки селітри та 2 легкових автомобілі з документами обліку та символікою Російської Федерації, велику кількість інших боєприпасів до стрілецької зброї.

Передова група українських десантників пробилась до Артемівська. Вона розблокувала базу озброєння, якою  користувалися бандитські угрупування, та взяла її під свій контроль.

О другій половині дня 4 липня було знищено склад боєприпасів терористів в районі селища Черняхівка. Також знищено бази терористів в районі Семенівки та Черняхівки. Вогневим нальотом знищено колону терористів з мінометним розрахунком, 2 блокпости та 2 позиції снайперів з коректувальниками вогню. Також артилерією АТО нанесено вогневий удар по скупченню терористів між Краматорськом та населеним пунктом Іллічівка. Кількість загиблих бойовиків встановлюється.

О 22:50 українськими військовими було виявлено змішану колону терористів, що направлялась до Краматорська. В результаті нанесення вогневого ураження зведеною артилерійською групою, колона бойовиків частково знищена та розсіяна.

Своєю чергою терористи продовжують чинити опір та атакувати сили АТО. Так, приблизно опівночі здійснено мінометний обстріл позицій українських військових на горі Карачун, після чого терористами було розпочато штурм нашого блокпосту. В ході цього запеклого бою українським захисникам вдалося підбити 1 танк та 3 броньовані машини піхоти терористів та захопити в полон 3-х жінок-снайперів. На жаль, в ході бою загинув 1 український військовослужбовець та 4 отримали поранення.

Майже одночасно терористи з далекої відстані, використовуючи  установку «Град» обстріляли аеродром  у Луганську. Втрат з нашого боку немає. 

Ситуація на кордоні

Охорона державного кордону України здійснюється у вкрай складній обстановці. В контрольованих прикордонних районах Луганської та Донецької областей продовжуються бойові зіткнення з терористами. Протягом доби відбулося кілька обстрілів прикордонних нарядів та об’єктів Державної прикордонної служби.

Зокрема, приблизно о 2-й годині ночі терористи здійснили обстріл пункту технічного спостереження на узбережжі Азовського моря з мінометів та стрілецької зброї. З’ясовано, що бойовики у кількості приблизно 15 осіб підійшли збоку Російської федерації на двох маломірних плавзасобах та висадилися в районі населеного пункту Седово Донецької області. Прикордонники зайняли оборону та прийняли бій. У результаті атаки диверсантів 1 прикордонник загинув та 8 отримали поранення, а будівля пункту спостереження зруйнована. Після відбитої атаки нападники відступили. Кількість жертв з їх боку з’ясовується.

Сьогодні приблизно о 1 годині ночі на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка» Луганського загону було здійснено мінометний обстріл прикордонного наряду. По прикордонниках було випущено близько 20 мін.

Загалом в результаті боїв за минулу ніч загинуло 2-є військовослужбовців Збройних сил України і 13 поранено. 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Вчора о 15:30 в Донецьку терористи зняли з меморіалу на території парку культури та відпочинку по вулиці Челюскінців, 189, пушку ЗІС-3 часів Великої Вітчизняної війни.

У місті Красний Луч на шахту «Міусинська» проникла група озброєних бойовиків з вимогою віддати їм наявну вибухівку. Через опір шахтарів, терористам не вдалося заволодіти вибуховими матералами та вони залишили територію шахти.

Є інформація, що терористи впроваджують практику застосування польових судів. Так, учасники незаконних збройних формувань створили так званий «спеціальний комітет», у підпорядкуванні якого перебувають близько 200 озброєних бандитів. Цьому «комітету» надано повноваження організовувати польові суди та застосовувати смертну кару.

Докази російської присутності

Під час проведення спецоперації з взяття містечка Миколаївка під контроль українських військових були знайдені чергові докази присутності російських громадян на сході України. Було виявлено бронепластини, що використовуються в бронежилетах, які знаходяться на озброєнні російської армії, а також сухі пайки, що виготовляються на території Росії.

http://mediarnbo.org/?p=868

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества