Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНА ІНФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ РНБОУ НА 12:00 – 4 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

На виконання наказу Президента України про відновлення активної фази антитерористичної операції, особовий склад та підрозділи сил АТО почали активні дії по знешкодженню та знищенню терористичних груп у зоні проведення операції. Українські військові нанесли потужні авіаційні та артилерійські удари по опорних пунктах, блокпостах, складах озброєнь та місцях скупчення терористів. Про це сьогодні о 12.00 на щоденному брифінгу заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій.

Активність банд бойовиків помітно знизилася. Терористи зазнали значних втрат у живій силі, які рахуються вже сотнями. За останній тиждень було знищено техніку терористів: 1 танк, 1 зенітну установку, 5 броньованих КАМАЗів з бойовиками. При цьому 1 КАМАЗ, який здійснював перевезення озброєння та боєприпасів для бойовиків, був захоплений нашими військовими.

З початку проведення АТО у Донецькій та Луганській областях від бойовиків звільнено 17 населених пунктів, на даний час органи державної влади України контролюють 23 райони з 36. У Донецькій області – понад дві третини – 13 з 18 районів, у Луганській – більше половини – 10 з 18. На підконтрольній території відновлена робота органів місцевого самоврядування, міліції та комунальних служб.

Протягом тижня від початку відновлення АТО було звільнено від терористів 4 населених пункти – Закотне, Райгородок, Резніковка, Райолександрівка.

Військові дії в зоні конфлікту

Учора впродовж дня підрозділи сил антитерористичної операції вели бій за стратегічно важливий населений пункт Миколаївку. Наприкінці дня наші підрозділи закінчили блокування Миколаївки, таким чином створивши умови для звільнення усього району спільно з Національною гвардією України та співробітниками МВС. Бандформування зазнали значних втрат: щонайменше 150 бойовиків знищено та зруйновано 6 опорних пунктів терористів. Також знищено склади боєприпасів у Миколаївці та Семенівці. Українськими військовими взято під контроль трасу Харків – Ростов-на-Дону. З боку сил АТО під час бою, на жаль, загинув 1 захисник України та 4 поранені.

Вночі з 3-го на 4 липня терористи знову здійснили спробу атакувати та обстріляти позиції підрозділів сил АТО. Так, з мінометів вони обстріляли аеродроми Луганська та Краматорська. Також з реактивної системи залпового вогню «Град» бандити обстріляли блокпост поруч з населеним пунктом Металіст. Українські військові швидко відреагували на цей обстріл, та у відповідь відкрили вогонь з самоходних артилерійських установок. Вогневі позиції бойовиків були знищені.

3 липня за результатами масованих артилерійських ударів сил АТО на стратегічній висоті «Саур-Могила» в Шахтарському районі Донецької області українськими військовими був знищений опорний пункт бойовиків. При цьому знищено зенітну установку терористів та крупнокаліберний кулемет «Утес».

Ситуація на кордоні

Продовжуються бойові дії з метою поновлення охорони державного кордону та знищенню терористів в контрольованих прикордонних районах Луганської та Донецької областей. Це відбувається в умовах постійної присутності та переміщень як військової техніки, так і підрозділів Збройних сил Росії  поблизу українського кордону.

Авіацією Держприкордонслужби та залученим літаком приватної авіакомпанії, що взаємодіє з Держприкордонслужбою, було обстежено 310 км українсько-російського кордону та 315 км українсько-білоруського кордону.

Узагальнення:

Протягом тижня прикордонні підрозділи продовжували встановлювати контроль та на ділянках українсько-російського кордону в межах Луганської та Донецької областей. Було звільнено від терористів та розміновано пункт пропуску «Довжанський». Прикордонники успішно відбили атаку терористів на пункт пропуску «Новоазовськ» в Донецькій області.

Також за цей час прикордонники зафіксували декілька порушень повітряного простору України двома російськими вертольотами Мі-8 та одним вертольотом Мі-24. Не припиняється підтримка Росією терористичних угруповань. Під виглядом гуманітарної допомоги Російська федерація постачає через кордон зброю і боєприпаси. Також Росія продовжує поповнювати лави терористів бойовиками.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Вчора терористи знову займалися мародерством, тероризували місцеве населення та викрадали людей. Так, за останній тиждень терористи захопили та насильно вивезли понад 10 осіб, вбили або закатували десятки мирних жителів, крім цього, значну кількість мирних мешканців було поранено та скалічено.

Не припиняються випадки пограбувань та мародерства: бандити відібрали понад двох десятків автомобілів місцевих мешканців при спробі ними виїхати із зони бойових дій. Окрім цього викрадено 2 комбайна, пограбовано декілька промислових підприємств та банків, куди урядом було перераховані кошти для виплат пенсій та заробітних плат працівникам соціальної сфери.

Також за тиждень бойовики скоїли численні теракти на об’єктах української інфраструктури,диверсанти 10 разів підірвали залізничні колії, вивели з ладу насосну станцію першого підйому каналу «Сіверський Донець – Донбас», пошкодили ділянки газопроводів в районі проведення АТО в Луганській області.

Терористи неодноразово проводили обстріли житлових масивів у населених пунктах та містах, зокрема, у Станиці Луганській, Слов’янську та Краматорську. В результаті цього постраждали мирні мешканці. Є загиблі та поранені.  Російська пропаганда активно використовує ці факти для звинувачення та дискредитації сил АТО. Зазначаємо, що українські військові жодного разу не вели обстріли у напрямку житлових масивів, які могли б поставити під загрозу мирних жителів.

Це є головним завданням Президента України, який наголосив на забезпеченні безпеки мирних мешканців під час проведення антитерористичної операції.

http://mediarnbo.org/?p=770

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества