Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 17:00 – 31ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Українські військові, які беруть участь в АТО неухильно дотримуються вимог Генерального секретаря ООН щодо припинення бойових дій на Донеччині, в зоні падіння літака «Боїнг-777». Проте сьогодні опівдні терористи здійснили артилерійські обстріли позицій сил АТО в районі населених пунктів Весела Тарасівка та Білоріченський.

Сьогодні перша група нідерландських та австралійських експертів побувала на місці катастрофи малайзійського літака «Боїнг-777» в Донецькій області. Більш детальну інформацію про організацію роботи цієї групи на місці катастрофи на наступному брифінгу розповість голова Державної комісії з розслідування причин авіакатастрофи літака Boeing 777.

Учора офіційні інтернет-представництва одразу кількох органів влади України стали об’єктом потужних ДДОС-атак. Зокрема, на кілька годин було ускладнено роботу офіційного сайту Президента України. Наразі діяльність усіх веб-представництв відновлено. Розпочато розслідування усіх обставин цієї атаки. Слід зазначити, що у сучасному світі захист від кібер-атак є повсякденного справою. Гарантувати стовідсоткове убезпечення складно, але з кожним викликом система захисту стає все більш досконалою.

Компетентними органами України зафіксовано сплановану кампанію, спрямовану на дискредитацію чергового етапу часткової мобілізації. У різних регіонах фіксується хвиля дзвінків, публічних акцій, які відбуваються за єдиним шаблоном. Ця компанія координується з Росії, безпосередніми виконавцями є провокатори, які вже неодноразово були помічені у різних містах України на проросійських акціях. Провокатори намагаються спекулювати на почуттях батьків та дружин військовослужбовців, що знаходяться у зоні АТО, а також тих, хто буде мобілізований.

Ми просимо громадян бути уважними, щоб не стати об’єктом спекуляції. Зараз, коли сили АТО завдяки професіоналізму, мужності та героїзму наших військових демонструють суттєві успіхи, ворог намагається за будь-яку ціну розхитати ситуацію, щоб сповільнити наступ. На даний момент вживаються усі необхідні заходи, щоб надати підтримку нашим підрозділам, які героїчно тримають оборону у прикордонних районах. Проводиться планова ротація особового складу.

Сьогодні російські спецслужби вдались до чергової інформаційної атаки. Так, було поширено чутки про ніби-то примусовий призов до лав Збройних Сил України. Інформаційна провокація була організована за типовою схемою.

Спочатку через «фейкових» користувачів в соціальних мережах було поширено брехливі факти про  арешти та затримання людей на вулицях. Потім було штучно підвищено рейтинг фейкового меседжу про те, що юнаків призовного віку міліціонери разом з військовими хапають прямо на вулицях, в потягах чи автобусах і  відразу відправляють в зону АТО. Після цього через низку проплачених журналістів-пропагандистів цей допис використали в засобах масової інформації. Таким чином було створено віртуальну ілюзію правди.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують захоплювати та використовувати для облаштування бойових позицій цивільні та промислові об’єкти. Так, у селі Горбачево-Михайлівка на Донеччині бойовики захопили приміщення двоповерхового дитячого садочку.

У Горлівці російські найманці виселили мешканців п’ятиповерхового будинку по вул. Мілерська, 17 та організували в ньому казарму. У Шахтарську терористи зайняли одну з фабрик міста, щоб сили АТО не відрізали їх від траси.

Терористи ведуть вогонь з території захоплених ними населених пунктів. До Вашої уваги – відео про мінометний обстріл зі стадіону у Шахтарську Донецької області. Відео викладено в мережу інтернет самими терористами.

Бойовики продовжують мінувати та руйнувати об’єкти інфраструктури в підконтрольних населених пунктах. У селі Придорожньому Амвросіївського району диверсанти замінували міст.

Сьогодні «зеленим коридором», організованим підрозділами АТО, тільки за півтори години вийшло понад 150 мирних мешканців з територій, підконтрольних терористам. Люди не бажають жити у містах, де  відсутній закон і порядок.

Самі біженці розповідають про те, що окупанти перешкоджають виїзду людей, змушуючи їх бути «живим щитом», або працювати на примусових роботах з обладнання пунктів оборони. У біженців забирають майно, документи та гроші.

Нагородження

Вчора, на виконання Указу Президента України Міністр оборони вручив військовослужбовцям державні та відомчі нагороди. 14 воїнів отримали з рук Валерія Гелетея ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, орден «За мужність» ІІІ ступеня та пам’ятний знак «За військову доблесть».

Міжнародна підтримка України

Представник Держдепартаменту США Марі Харф під час брифінгу наголосила, що українські військові протягом операції на сході країни демонструють виняткову стриманість. «Українці відповідають за те, щоб захищати своїх громадян і країну. Зброя, яка згадується в подібних повідомленнях звичайна артилерія з колишньої радянської армії. США не можуть сказати українцям не використовувати звичайну зброю. Важливо, щоб українці використовували якомога більше обережності, щоб захистити життя цивільних осіб». Також вона заявила, що у Державному департаменті США не мають інформації про те, що сили антитерористичної операції використовували балістичні ракети.

Конгресмен-демократ від штату Вірджинія Джеральд Конноллі вніс на розгляд комітету з міжнародних справ палати представників конгресу США законопроект про заборону визнання Криму частиною Росії.

Американський сенатор-демократ від штату Коннектикут Кріс Мьорфі розкритикував Путіна за дії стосовно України і виступив із заявою, що Росію необхідно позбавити права проведення футбольного мундіалю–2018 до кінця нинішнього року.

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества