Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 30 СЕРПНЯ 2014 РОКУ

Військові дії в зоні конфлікту

Триває пряма військова агресія Російської Федерації на Сході України. Росіяни продовжують перекидати на Донбас військову техніку та найманців.

http://youtu.be/M978KDGUnN4.

Ускладнюється ситуація у Донецькій та Луганській областях через дії ЗС Російської Федерації. У районі селища Комсомольське після вчорашнього бою з терористами та російськими військовими наші силиперейшли до оборони та закріпилися на визначених рубежах. Таку інформацію оприлюднив сьогодні речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

За минулу добу Сили АТО нанесли по противнику потужні удари. Зокрема, українські військовізнищили  автомобільну колону противника, яка складалася з 30 автомобілів і рухалася в напрямку Луганске – Алчевськ. Також знищено два автомобілі російських найманців з колони, яка рухалась в напрямку Зугрес –Харцизск. Загалом, вогнем українських ЗС знищено два танки, три БТРи, одна установка «Ураган», шість установок«Град» та 35 бойовиків. Також, силами АТО продовжується оперативне відпрацювання населеного пункту Родакове.

Українська армія почала наступ в Луганській області. Наші військові знищили більше чотирьох десятків терористів. Проведено оперативне відпрацювання кількох населених пунктів у Слов’яно-Сербському районі, а також селищ Кримське і Сокольники.

Тривають активні бойові дії на Луганському напрямку. Регулярні частини ЗС України отримали наказ залишити селища Хрящувате і Новосвітлівка Краснодонського району, та зайняли оборону під  Луганськом.

Протягом доби сили АТО двадцять один раз вступали у вогневий контакт з терористами в районі н.п. Многопілля, Станічно Луганське, Георгіївка, Маломиколаївка, Комсомольське, Червона Поляна, Лутугіно, Макарове, Майорськ та аеропорта Луганськ.

У Луганській області з боку РФ обстріляно позиції сил АТО поблизу селища Городище та у районі села Макарове Станично-Луганського району.

Українські військові продовжують укріпляти Маріуполь. Зокрема, в Маріупольському районі Донецької області з метою виявлення диверсійно-розвідувальних груп росіян прикордонники спільно з добровольчими батальйонами організували цілодобове патрулювання. Усі основні в’їзди до Маріуполя посилено кінологами та фахівцями прикордонного контролю. Окрім цього створено спеціальні підрозділи для відбиття атак танків.

29 серпня Служба безпеки України затримала громадянина Росії, Черниша Сергія Генадійовича, 1965 р.н., який брав участь у терористичній діяльності в Україні.

Громадянин РФ разом з іншими найманцями незаконно перетнув державний кордон України через російський пункт пропуску. У бойовиків Черниш, який має досвід «гарячих точок»,  виконував функції інструктора,  координував дії окремих груп, неодноразово забезпечував відхід терористів з-під наступу сил АТО.

Затримали російського найманця коли він виконував спецзавдання із розшуку пілота, якому вдалося катапультуватися зі збитого терористами українського літака.Затриманий перебуває під вартою, проводяться слідчі дії.

Також учора Службою безпеки України на одному з блокпостів сил АТО у Донецькій області затримано автомобіль з двома озброєними громадянами РФ Шаповаловим О.С. та Моховою А.В., які нелегально перетнули державний кордон України для виконання завдання російських спецслужб з ведення інформаційної війни проти України. Під прикриттям журналістської діяльності ці особи,  спотворюючи інформацію у свої репортажах, мали поширювати панічні настрої серед населення Донеччини.

У затриманих вилучено стрілецьку зброю – автомати та набої до них.Наразі проводяться необхідні слідчі дії.

Росія продовжує заперечувати присутність збройних сил РФ на території України. У відповідь на докази громадських організацій про загибель  російських віськових  в Україні, Міністерство юстиції РФ внесло правозахисну організацію «Солдатські матері Санкт-Петербурга» до реєстру некомерційних організацій – іноземних агентів.

У той же час українська сторона не припиняє кроки з деескалації конфлікту.

За дорученням Президента України сьогодні на рівні керівників прикордонних відомств України та Росії відбуваються консультації з питань відновлення контролю на державному кордоні України та недопущення в подальшому незаконного переміщення через кордон зброї, військової техніки та особового складу. Про результати цієї зустрічі буде повідомлено додатково.

Також за дорученням Президента, підприємства-учасники державної компанії «Укроборонпром» працюватимуть за трьохзмінним графіком роботи. Таким чином, ефективність виробництва зросте на 40 відсотків.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У зв’язку з проанонсованою роботою ОБСЄ в районі н.п. Новоазовськ терористи та російські військові провели заміну нової техніки на стару та ії кількість зведена до мінімуму. На даний час в р-ні Новоазовська залишився 1 танк. 3 нових танки розосереджено між н.п. Новоазовськ та Самсонове.

Військовослужбовці РФ проводять серед мешканців м. Новоазовська агітаційну роботу щодо підтримки проросійськи налаштованих терористичних організацій. Агітатори пропонують грошову винагороду за надання будь-якої інформації щодо місць дислокації підрозділів ЗС України, кадрових співробітників українських спецслужб та членів їх родин.

Листівка

У Макіівці бойовики встановили установки «Град», якими обстрілюють міста Донецьк та Ясинувату.

Протягом доби на звільнених територіях піротехнічними підрозділами ДСНС України виявлено та вилучено 216 одиниць боєприпасів, з них: артилерійських снарядів – 61; мінометних мін – 25; бойових гранат та мін – 26; інших вибухонебезпечних предметів – 104. Обстежено 7,2 га територій. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів перевірено 14 адміністративних споруд та інших будівель.

За даними Мінсоцполітики, Пенсійний фонд України забезпечив прийом внутрішньо переміщених осіб за місцем тимчасового перебування та розгляд їх звернень у терміновому порядку.

У усіх центрах зайнятості забезпечено роботу «гарячої» телефонної  лінії служби зайнятості. Нагадаємо номери гарячої лінії Державної служби зайнятості:

0-800-50-50-60 – зі стаціонарних телефонів;

730 – з мобільних телефонів.

Станом на 28.08.2014 за сприянням у працевлаштуванні до центрів зайнятості звернулися 8 425 осіб: 7 230 осіб зі східних регіонів та 1 195 осіб з АР Крим та Севастополя. Працевлаштовано наразі 1 298 осіб. З них – 283 особи з АР Крим, 1 015 – із східних областей. Отримала статус безробітного 4 761 особа, з яких 3 958 – із східних областей України та 803 – з Криму, призначено чи поновлено виплату допомоги по безробіттю 3 905 особам.

Після звільнення міст Донбасу, жителі Донецької та Луганської областей почали повертатися до рідних домівок. Всього на цей час повернулося понад 19 тис. осіб. Найбільша кількість громадян повернулось з Харківської області – 4 тис. 950 особи, Одеської області – 2 тис. 189 осіб та з м. Києва – 5 тис. 590 осіб. Регіональними штабами організовано та здійснюється облік осіб, що повертаються, розробленo порядок безкоштовного повернення залізничним транспортом.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко відбув з робочим візитом до Брюсселя. Президент виступить на засіданні Європейської ради, де буде обговорюватися українське питання. Крім цього заплановано 11 зустрічей з керівництвом Євросоюзу та лідерами країн-членів ЄС, пройдуть три заходи для представників ЗМІ. Також президент також візьме участь у саміті Європейської народної партії.

Вчора в Києві представники ОБСЄ і Київської асоціації військових аташе оглянули озброєння та військову техніку, захоплену під час АТО на сході нашої країни. Вони переконалися в тому, що представлені зразки озброєння та військової техніки,не мають приналежності до Збройних Сил України.

У кожного зразка озброєння та техніки є відповідні документи та власний ідентифікаційний номер,у яких вказується дата виробництва та приналежність до російського заводу-виробника.

Голова Київської асоціації військових аташе, військовий аташе ФРН полковник Фархонде зазначив, що на Донбасі не було б терористів, якби не допомога їм з боку Росії.

За результатами засідання Ради НАТО на рівні послів країн-членів Альянсу генеральний секретар Андерс Фог Расмуссен заявив про вимогу до РФ припинити військові дії на території України та сприяти деескалації конфлікту. Підкреслив, що НАТО поважатиме рішення українського парламенту стосовно можливої зміни позаблокового статусу. Він також повідомив, що деякі країни-члени Альянсу погодились профінансувати цільові фонди для реалізації конкретних ініціатив у сфері логістики, командування й оперативного управління, кібербезпеки, а також допомоги українським військовим.

Сенатори США Джон Маккейн та Ліндсі Грем вимагають негайно розпочати поставки зброї в Україну та запровадити потужніші економічні санкції проти РФ у зв’язку із військовим вторгненням на територію України.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив про наявність беззаперечних доказів військового вторгнення РФ в Україну та наголосив на посиленні санкцій за умов відмови Москви від мирного врегулювання конфлікту.

Офіційний представник уряду Німеччини Штефан Зайберт заявив, що неодноразові порушення російсько-українського кордону свідчать про військову інтервенцію РФ в Україну. У цьому зв’язку офіційний Берлін вимагає від Кремля пояснень щодо вказаної ситуації.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про необхідність країнам-членам ЄС запровадити додаткові санкції проти РФ у зв’язку із ескалацією конфлікту на сході України.

МЗС Чехії вважає вторгнення підрозділів ЗС РФ в Україну загрозою миру та стабільності у Європі та закликає Кремль повернути збройні формування з української території.

http://mediarnbo.org/2014/08/30/zvedeni-dani-iats-rnbou-na-12-00-30-serpnya-2014-roku/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества