Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 30 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Учора близько 23.00 в селі Берестове Артемівського району стався вибух. Від міни, яку залишили відступаючі терористи, загинула жінка і отримали поранення різного ступеню тяжкості 8 дітей, у тому числі річне немовля. Військові медики одразу надали невідкладну допомогу дітям та доправили їх до лікарні.

Підтвердилась інформація про те, що вчора терористи вбили дитину, ще 10 осіб поранили. Сталося це під час обстрілу автобусу,  на якому мешканці Донецька намагалися виїхати у безпечний район.

Як повідомив сьогодні, у середу 30 липня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко,

на місці падіння збитого малайзійського літака «Боїнг 777» неподалік Тореза терористи обладнали бойові позиції. Вони туди стягнули  велику кількість важкої артилерії та замінували підходи до цієї території. Це унеможливлює роботу міжнародних експертів, які намагаються приступити до роботи та встановити причини падіння Боїнгу-777.

Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО наступають на райони, тимчасово контрольовані терористами.  Учора Збройні сили України звільнили від російських найманців Авдіївку  Донецької області. Тривають бої за звільнення Первомайська.

У Іловайську розпочато операцію з нейтралізації залишків терористів,  знешкодження замінованих об’єктів. Завдяки звільненню Дебальцевого було налагоджено постачання зброї, боєприпасів та продовольства частинам та підрозділам Збройних Сил України, які мужньо стримували атаки терористів. Проведено евакуацію поранених. Після звільнення міста, підрозділами АТО було виявлено велику кількість техніки, боєприпасів та озброєння, які поспіхом покинули російські найманці.

На даний момент у цьому районі на дорогах та автошляхах встановлено та обладнано додаткові блокпости. Це дозволило укріпити позиції українських військових та щільніше звузити кільце навколо Горлівки та Донецька. Таким чином, перекривається більшість шляхів для постачання ресурсів терористам та незаконним збройним формуванням.

Протягом доби терористи  25 разів обстріляли блокпости та позицій підрозділів ЗС України в районах н.п. Піски, Мирна Долина, Майорське, Червона Зоря, Стукалова Балка, Кожевня, Авдіївка, Дмитривка, Степанівка, Маринівка, Гайове, Червонопартизанськ та аеропорт Луганськ.

Також продовжувалися обстріли підрозділів Держприкордонслужби та Збройних сил України з території Російської Федерації. Зокрема, з мінометів був обстріляний прикордонний пункт пропуску «Маринівка», з установок «Град-П» -  селища Амросіївка та Степанівка. Установки «Град-П» є переносною модифікацією реактивних систем залпового вогню, постріли з яких не фіксуються зі супутників.

Ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою. Учора ввечері 22:35 прикордонний наряд з пункту пропуску «Успенка» виявив групу озброєних терористів, які намагалися прорватися в Росію в напрямку села Авіло-Федорівка для того, щоб забрати важку бойову техніку,  залишену спеціально для них військовими РФ. Прикордонники вступили в бій та не допустили порушення кордону. Залишки бойовиків змушені були відійти від кордону. Проте на іншій ділянці кордону 7 танкам вдалося прорватися з напрямку Нова Надєжда (Росія) – Дібровка (Україна).

Російська Федерація продовжує нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. На напрямку Стародуб – Воронок з боку Росії напроти Чернігівського прикордонного загону, за 15 км від кордону помічено рух військової колони кількістю 15 одиниць техніки, в тому числі  2 установки «Град», 1 БМП, 2 бензовози та 10 автомобілів з особовим складом. На залізничну станцію «Кантемирівка»  Воронезької області за 20 км від кордону з Україною  прибув ешелон з танками, кількістю до 50 одиниць.

Проводиться ротація військових частин та підрозділів НГУ, які відслужили встановлений термін у зоні АТО. На даний час здійснюється ротація військовослужбовців Західного оперативно територіального з`єднання, які героїчно проявили себе під час звільнення населених пунктів на Донеччині. Ротація проводиться планово, в умовах бойової обстановки. Командування робить все необхідне, щоб убезпечити наших військовослужбовців під час процесу ротації та переміщення.

За дорученням Президента України відкрито «гарячу телефонну лінію» для родичів учасників антитерористичної операції. Консультанти надаватимуть інформацію про солдатів, які захищають Батьківщину, за телефонним номером (044) 255-69-55 щоденно з 8 до 20 години. Інформація на «гарячій лінії» оновлятиметься двічі на добу.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Ровеньках Донецької області бойовики запровадили комендантську годину. Заборонено рух на приватних автомобілях, відсутні вода та продукти харчування у магазинах. У Горлівці Донецької області бойовики розпочали примусову мобілізацію чоловіків. Більшість чоловічого населення переховується. У районі продуктового ринку «Александрія» розміщено близько шести установок «Град».

Терористи продовжують облаштовувати свої вогневі позиції на цивільних об’єктах. У Суходольську Луганської області для здійснення обстрілів у напрямку  Лутугіно, на території місцевої збагачувальної фабрики встановлено установки «Град». У м. Брянці Луганської області на території заводу бурового обладнання бойовиками встановлено дві установки «Град». У Ровеньках Луганської області на території автобази (квартал Гагаріна, 19) розгорнуто артилерійську батарею у складі близько 10-ти гармат великого калібру. В’їзд до автобази охороняється 4-ма БМД.

Залишаючи українські населені пункти, терористи намагаються знищити комунальну інфраструктуру. Стратегічно важливим для них є руйнування засобів комунікації, які надають людям інформацію про те, що насправді відбувається в Україні. Саме тому редакцією центрального друкованого органу Міністерства оборони України «Народна Армія» було вирішено друкувати додаткові тиражі газети, які будуть розповсюджуватися у звільнених містах.

Міжнародна ситуація

Враховуючи відсутність реальних кроків Росії щодо деескалації конфлікту на сході України, на засіданні Комітету постійних представників країн ЄС ухвалено рішення про запровадження санкцій т.зв. третього рівня проти Російської Федерації. За словами голови Європейської ради Германа Ван Ромпея, вони передбачають обмеження виходу російських державних фінансових інститутів на ринки ЄС, введення ембарго на торгівлю зброєю, заборону на експорт товарів подвійного призначення, а також скорочення доступу Росії до технологій у нафтовій сфері. Обмеження набудуть чинності з 1 серпня.

Президент США Барак  Обама на брифінгу щодо ситуації в Україні заявив, що узгоджене застосування нових санкцій Вашингтоном та Брюсселем проти російського енергетичного сектору, оборонної індустрії та фінансових інституцій посилить тиск на Росію та значно послаблять її економіку. При цьому він зазначив, що США офіційно призупинили фінансування проектів економічного розвитку в Росії і видачу кредитів, що заохочують експорт до Росії. Вашингтон запроваджує додаткові обмежувальні заходи стосовно таких російських установ та організацій: «Банк Москви», «ВТБ Банк», «РоссільгоспБанк», «Об’єднана суднобудівна корпорація РФ».

Водночас  Секретар Держдепартаменту США Джон Керрі вчора повідомив, що американська влада має у своєму розпорядженні чіткі докази, що Росія продовжує постачати терористів зброєю та боєприпасами, а також фінансувати їх діяльність на Сході України. Крім того, є докази артилерійського і ракетного вогню з території Росії по території України. Джон Керрі наголосив на тому, що дії Росії не демонструють того, що вона бажає припинити насильство і кровопролиття.

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества