Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБО НА 12:30 – 3 ГРУДНЯ 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні АТО залишається непростою. Незважаючи на певне зниження кількості обстрілів і деякі зрушення у впровадженні режиму тиші на окремих ділянках, терористи продовжують порушувати мінські домовленості про припинення вогню і обстрілювати позиції українських військ.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, найбільш складною протягом кількох днів залишається ситуація на Донецькому напрямі, де терористи вдалися до чергової спроби штурму аеропорту. Незважаючи на активні спроби терористів та російських військ захопити аеропорт, цей стратегічний об’єкт залишається під контролем сил АТО. Українські військові успішно відбили усі напади бойовиків, ворог зазнав значних втрат і був змушений відвести свої угруповання для відновлення боєздатності.

Протягом доби терористи з реактивних установок «Град» та мінометів сім разів обстріляли позиції сил АТО біля с.Тоненьке,  чотири рази – опорні пункти біля сіл Піски та Опитне. З артилерії бойовики неодноразово  обстрілювали українські позиції біля м.Авдіївка та с.Славне. З артилерії та танків терористи обстріляли опорний пункт біля с.Березове.

На Луганському напрямі, поблизу Станиці Луганської терористи з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї тричі обстріляли позиції ЗСУ. На цьому ж напрямі, біля с.Верхня Вільхова позиції наших військових терористи обстріляли з установок «Град». З артилерії та мінометів бойовики завдали ударів по опорних пунктах  біля с.Макарове Станично-Луганського району та м.Щастя. Наші групи вогневої підтримки у відповідь знищують терористів.

На Дебальцевському напрямі позиції сил АТО терористи обстріляли з гранатометів та стрілецької зброї поблизу сіл Нікішине та Чорнухине. Біля м.Дебальцеве працюють снайпери противника. В передмісті Горлівки з артилерії та стрілецької зброї терористи обстріляли блокпост біля с.Майорське та з мінометів і гранатометів – блокпост біля с.Шуми. Українські військові завдають точкових ударів у відповідь, які виключають загрозу для мирного населення.

На Маріупольському напрямі з артилерії терористи обстріляли опорний пункт сил АТО поблизу с.Богданівка Волноваського району та позиції нацгвардійців біля Талаківки.

Вчора зафіксовано порушення повітряного простору України в Сумській області. Об 11:20 українські прикордонники зафіксували гелікоптер Мі-8 з символікою митної служби РФ, який на напрямку н.п. Тьоткіно (РФ) – н.п. Бояро-Лежачі (Україна) залетів на територію України на кількасот метрів та повернувся у зворотному напрямку.

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 5 отримали поранення.

Наразі вживаються заходи із вибудови дієвого механізму, який дозволить зупинити збройне протистояння. Зокрема, цим опікується Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, у роботі якого беруть участь представники Збройних Сил України та Російської Федерації за активної участі фахівців ОБСЄ. Найближчим часом крім постійно діючої робочої групи у Дебальцевому, будуть розгорнуті аналогічні групи у Донецьку та Луганську. Ця робота є досить делікатною, ми будемо інформувати про її результати. Детальну інформацію про діяльність Спільного центру також надаватиме Міністерство оборони.

Учора Державне підприємство «Харківський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром» передав першу партію танків Т-64 Міністерству оборони України. Техніка пройшла поточний та відновлювальний ремонт і готова до виконання завдань у ході проведення антитерористичної операції на сході країни.

Ремонт техніки-9

Сьогодні ДП «ХБТЗ» здійснює капітальний ремонт танків Т-64 для Національної гвардії України, проводить поточний та капітальний ремонт важкої броньованої техніки на замовлення МОУ. Виїзні бригади підприємства відновлюють техніку в зоні бойових дій.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Завдяки успішній бойовій спецоперації оперативна група контррозвідки СБУ знешкодила небезпечну диверсійну групу, яка входила до складу незаконного воєнізованого формування «Сват» та готувала терористичний напад на м.Маріуполь. Затримано трьох громадян України, один з яких збирав інформацію про позиції українських військ, зокрема, про артилерійські розрахунки. За його координатами терористи здійснювали прицільний обстріл українських військових.

Диверсанти- Маріуполь-1

Диверсанти- Маріуполь-2

Диверсанти- Маріуполь-3

У бойовиків співробітники спецслужби вилучили великий арсенал вогнепальної зброї та боєприпаси до неї – АКМС з підствольним гранатометом, РПГ-22, гранати різного типу, тротилові шашки, набої різного калібру. Диверсанти мали при собі чотири комплекти уніформи збройних сил Російської Федерації. Зі слів затриманих, усі члени групи пройшли підготовку у тренувальному таборі на території Росії та на території однієї з військових частин у АР Крим, а згодом набували бойового досвіду в лавах т.зв. «армії Новоросії» у Луганській області.У рамках ст. 258-3 Кримінального кодексу України тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.

У Міловському районі Луганської області Служба безпеки України затримала 47-річного громадянина України, бойовика так званої «ЛНР», який переправляв з Росії терористам зброю та вибухівку. В ході слідства бойовик зізнався, що пройшов спеціальну підготовку на базі для найманців на території Ростовської області РФ. Протягом півроку він воював у так званій ЛНР на боці терористів та забезпечував незаконні поставки боєприпасів і зброї з Ростовської області РФ до України.

PM123image001

Стосовно затриманого слідчі СБУ розпочали досудове розслідування за ст.258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної організації або участь у ній). Бойовику загрожує від 8 до 15 років ув’язнення.

Внаслідок систематичних обстрілів терористів пошкоджено газопроводи у смт Станиця Луганська, селах Макарове, Валуйське, Малинове, Пшеничне та Вільхове (Станично-Луганський район) та газопровід у Щасті. Без газопостачання залишилося загалом близько 10 тис. абонентів.

За вівторок та минулу ніч бойовики так званої ЛНР обстріляли з різного виду зброї населені пункти Луганської області, контрольовані Україною.

Найскладніша ситуація, як і раніше, залишається в Станиці Луганській та районі. Учора ввечері та серед ночі бойовики обстріляли із систем залпового вогню «Град» районний центр та с.Валуйське. У Валуйському снарядами пошкоджено п’ять будинків. На даний час у більшій частині Станиці, а також селах Валуйське, Малинове та Пшеничне, де загалом проживає близько десяти тисяч цивільного населення, немає центрального теплопостачання — через слабкий тиск газу не вмикаються опалювальні котли. Ремонтні бригади виявляють місце й масштаби пошкоджень. Без електроенергії залишаються села Вільхове, Болотене та кілька вулиць Станиці Луганської.

У Щасті після вчорашніх та позавчорашніх обстрілів ремонтні бригади повністю відновили всі системи життєзабезпечення. Наразі системи тепло-, газо-, енерго- та водопостачання працюють у звичайному режимі.

Бригади «Донецькобленерго» відновили електропостачання в 11 населених пунктах Тельманівського району Донецької області, знеструмлених внаслідок обстрілів бойовиків.

Міжнародна підтримка

Держсекретар США Джон Керрі відзначив, що економічні санкції завдали шкоди економіці Росії, підкресливши, що вона могла б уникнути подальших санкцій, погодившись на припинення підтримки терористів на Донбасі.

«Після укладення 5 вересня мінських угод про припинення вогню Росія направила кілька сотень одиниць військової техніки, зокрема, танки, бронетранспортери, важку артилерію проросійським силам в Україні», – зазначив Джон Керрі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що Росія продовжує порушувати міжнародне право, зокрема, через анексію Криму та закликав припинити бої на сході України. «Ми маємо досягти політичного рішення на довготермінову перспективу», – зазначив він.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликає Захід підтримати Україну. «Ми зобов’язані підтримати українську владу у всіх планах, економічному, фінансовому і політичному, а також у військовому, допомагаючи їхнім збройним силам», – наголосив Лінкявічус.

Учора, 2 грудня, у Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна–НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Комісія підписала спільну заяву, у якій Сторони рішуче засуджують «триваючі і навмисні заходи Росії з дестабілізації у Східній Україні з порушенням норм міжнародного права, зокрема, щодо того, що РФ постачає танки, передові системи ППО та інше важке озброєння терористам, а також військові дії в порушення домовленостей, досягнутих в Мінську у вересні ц.р.».

Крім цього наголошується, що дії Росії підривають безпеку України і мають серйозні наслідки для стабільності та безпеки усього євроатлантичного регіону. У Спільній заяві також сказано, що держави-члени НАТО збільшують свою підтримку Україні, щоб Україна змогла краще забезпечувати власну безпеку.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества