Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 28 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

Ситуація в зоні АТО

В ніч на 28 вересня в рамках виконання Мирного плану Президента України звільнено 12 українських військових, які перебували у заручниках. Робота з визволення заручників не припиняється ні на годину, докладається максимум зусиль, щоб наші військовослужбовці найскоріше повернулися до своїх близьких.

За інформацією, яку повідомив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, наразі тривають заходи з укріплення системи захисту Маріуполя. Ситуація в місті стабільна. Сили АТО за активної підтримки громадян забезпечують його охорону та оборону.

Водночас терористи, незважаючи на досягнуті у Мінську домовленості про припинення вогню, продовжують обстріли позицій сил АТО та житлових кварталів зі стрілецької зброї, мінометів, стволової та реактивної артилерії.

Найбільшу активність терористи проявляють у районі Донецького аеропорту, а також поблизу міст Дебальцеве та Щастя. Зокрема, чергова спроба штурму аеропорту розпочалася дві години тому. Наші військові штурм успішно відбили, терористи зазнали втрат. О 10:50 бойовики розпочали артилерійський обстріл н.п. Авдіївка. Також протягом доби терористи неодноразово обстрілювали населений пункт Талаківка, що поблизу Маріуполя.

За минулу добу втрат серед наших військових немає, поранено троє військовослужбовців.

Російські найманці продовжують ведення активної розвідки прикордонних нарядів та здійснюють спостереження за позиціями сил АТО. Зокрема, вчора в районі населеного пункту Шевченко Донецької області українські прикордонники виявили прихований пункт спостереження на напрямку руху прикордонних нарядів. Також в районі н.п. Талаківка, Сартана, Гнутове Донецької області прикордонники завадили роботі груп, які пересувалися на легкових автомобілях і здійснювали збір інформації щодо позицій сил АТО.

Вогневих контактів з терористами у прикордонній зоні, а також порушень повітряного простору за минуло добу не було.

Втім російські військові продовжують ведення повітряної розвідки вздовж лінії українсько-російського кордону. Вчора близько 14:00 українські прикордонники зафіксували політ 2 вертольотів Мі-8 ЗС РФ вздовж кордону навпроти ділянок відділів прикордонної служби «Станично-Луганське» та «Красна Талівка».

На півночі Кримського півострова триває передислокація підрозділів ЗС РФ. Зокрема, на напрямку навпроти пункту контролю «Чонгар» зафіксовано розгортання польового наметового містечка, де перебуває до 300 осіб особового складу.

Також українські прикордонники зафіксували посилення військового угрупування ЗС РФ та переміщення військової техніки. На залізничну станцію «Джанкой» зі станції «Керч» прибув залізничний ешелон у складі 30 залізничних платформ з військовою технікою (до 30 БМП, БМД та вантажні автомобілі).

В Навчальному центрі Національної гвардії України в місті Золочів було проведено нічні навчальні стрільби з кулеметів, броньованої техніки (великокаліберний кулемет Владімірова танковий та кулемет Калашникова танковий). На навчання прибули 21 екіпаж БТР, БРДМ, а це 63 військовослужбовці, з них 27 мобілізованих добровольців з різних регіонів України. За результатами занять було визначено, що всі екіпажі готові виконувати поставлені перед ними бойові завдання в зоні проведення АТО.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

За оперативними даними, керівництво терористичної організації «ЛНР» шукає можливості переключити газорозподільну мережу області на поставки газу з Росії, відключивши північні райони, які перебувають під контролем української влади.

Втрачаючи підтримку населення, бойовики намагаються у примусовий спосіб поповнити свої лави. В Алчевську одне з незаконних збройних формувань оголосило загальну мобілізацію. Примусовій мобілізації підлягають чоловіки від 18 до 50 років. Також з сьогоднішнього дня бойовики запроваджують у місті так званий воєнний стан. З 22:00 до 06:00 в Алчевську буде запроваджено «комендантську годину».

Станом на 27 вересня через обстріли бойовиків та негоду,  електропостачання відсутнє або частково відсутнє в 141 населених пунктах Донецької області. Енергетики продовжують ремонтні роботи, до цього часу вдалося відновити електропостачання в 50-ти населених пунктах.

Реакція міжнародної спільноти на події  в Україні

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун під час зустрічі в суботу з главою МЗС Росії особисто закликав Лаврова вплинути на бойовиків. «Росія має використати всі можливості свого впливу на бойовиків на сході України для забезпечення повноцінного й тривалого режиму припинення вогню», сказав він. Пан Гі Мун пообіцяв продовжити діалог зі світовими лідерами в напрямку мирного врегулювання кризи в Україні.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, що Естонія у спрощеному порядку видаватиме візи людям, які проживають в конфліктних зонах України та хочуть приїхати до близьких в Естонії.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества