Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 27 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

Ситуація в зоні АТО

Попри зусилля української сторони з реалізації мирних ініціатив та виконання Мінського меморандуму, терористи продовжують порушувати домовленості про перемир’я. Протягом доби незаконними збройними формуваннями неодноразово здійснювалися обстріли українських блокпостів та позицій в Донецькій та Луганській областях.

У м.Щастя внаслідок мінометних обстрілів терористів пошкоджені будівлі міської лікарні, військової комендатури, житлово-комунальної контори, ПТУ № 50. За інформацією, яку повідомив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий, під час цих обстрілів загинула 1 жінка та поранено 16 місцевих жителів, троє з них – у важкому стані.

Також не припиняються обстріли позицій Збройних сил України в районі Донецького аеропорту.

Періодично бойовики обстрілюють блокпост ЗС України в районі селища Талаківка під Маріуполем, але снаряди також влучають в житлові будинки самого селища.

Продовжує діяльність робоча група спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню до складу якої входять представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ та російські військові. Керівник цієї групи – генерал-лейтенант Юрій Думанський.

Російські представники на чолі з заступником головнокомандувача сухопутних військ Росії генерал-лейтенантом Олександром Ленцовим знаходяться в Донецьку. До першої ночі там проходила зустріч з представниками незаконних збройних формувань щодо встановлення режиму тиші. Наразі результати цієї зустрічі нам не відомі.

На кордоні бойових зіткнень з терористами та обстрілів позицій підрозділів Держприкордонслужби протягом доби не було. Фактів порушення повітряного простору України не виявлено.

Внаслідок обстрілів бандитів за минулу добу загинув один український військовослужбовець, восьмеро – поранені.

В  Олександрії Кіровоградської області, на фасаді школи № 17, на знак пам’яті про офіцера 25 окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади – старшого лейтенанта Євгена Танковського учора відкрили меморіальну дошку. 34 річний офіцер загинув 5 серпня біля міста Торез, Донецької області.

На танковому полігоні у м. Башкирівка, що на Харківщині командувач Національної гвардії України оцінив рівень підготовки екіпажів танкових підрозділів, які продемонстрували навички в практичній стрільбі та злагодженості дій. Протягом 2 тижнів мобілізовані бійці проходили навчальні збори: вивчали тактику дій танкових підрозділів, організацію взаємодії, устрій та будову машини, практично відпрацьовували навички водіння та здійснювали бойові стрільби. Наступний крок підготовки – участь у тактичних навчаннях, де танкові підрозділи будуть діяти та виконувати поставленні завдання у складі військової частини.

Фахівцями виїзних ремонтних бригад підприємств «Укроборонпрому» за минулий тиждень було відремонтовано 148 одиниць техніки. Відновлено основні бойові танки та машини на їх базі Т-64 (БВ), БМ «Булат», бойові машини піхоти та десанту БМП-1, БМП-2, Броньовані ремонтно-евакуаційні машини. Відремонтовано 24 бронетранспортери БТР-70,-80 а також новітні БТР-3,-4 для Нацгвардії України. Доведено до належного технічного  стану 13 артилерійських систем та допоміжних машин, а також 29 одиниць автомобільної техніки.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Призупинення соціальних виплат в контрольованій терористами частині Луганської обл. викликає соціальну напруженість серед місцевого населення. У Луганську суттєво погіршилася санітарно-епідеміологічна обстановка серед дітей, що пов’язано з відсутністю необхідних ліків та недостатньою кількістю медичного персоналу, у першу чергу – педіатрів.

Станом на 26 вересня в Луганській області частково відключені від газопостачання, знаходяться в критичному стані та потребують обстеження – 172,3 тис. абонентів. Повністю відключено 39 населених пунктів, частково 24.

Станом на 26 вересня повністю відновлено насосні станції 2-го та 4-го підйомів м. Луганськ, Вергунських очисних споруд і Октябрьської станції біологічної очистки. На даний час у Луганську вода подається майже в усі райони за графіком, окрім кварталів Димітрова та Шевченко, району Промжилстрою, вул. Цимлянської, містечка Щорса та частини вул. Оборонної. Не постачається питна вода до н.п. Ровеньки, Свердловськ та Червонопартизанськ у зв’язку із пошкодженням насосної станції у с. Новоганнівка.

Міжвідомчий координаційний штаб розпочав реалізацію програми проживання внутрішньо переміщених осіб у осінньо-зимовий період. Регіональні штаби спільно з місцевими органами виконавчої влади визначили більше тисячі об’єктів для розміщення 18 тисяч людей. Крім того, для комплексного вирішення питань проживання внутрішньо переміщених осіб в осінньо-зимовий період Міжвідомчий координаційний штаб розробив План дій центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова Європарламенту Мартін Шульц направив російському посольству в Брюсселі ноту протесту у зв’язку з відмовою євродепутату Ребеці Хармс у в’їзді на територію РФ, для спостереження за процесом над українською льотчицею Надією Савченко.

Офіційний представник МЗС Німеччини Савсан Чеблі заявила, що плани самопроголошеної «ДНР» з проведення виборів у листопаді підірвуть дотримання Мінських домовленостей. Вона також не виключила того, що німецька сторона може взяти участь у можливій зустрічі глав Росії та України щодо врегулювання кризи на Донбасі.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества