Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 17:00 – 26 СЕРПНЯ 2014 РОКУ

Сьогодні в Мінську Президент України провів зустрічі з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим та Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком. Вони відбулися перед консультаціями у форматі ЄС-Україна-«Євразійська трійка». Під час зустрічей Президент України зауважив, що покладає великі надії на сьогоднішню зустріч, яка спрямована на відновлення миру на Донбасі.

«Ключова позиція сьогодні – це мир на Донбасі, який припинить страждання людей», – наголосив Петро Порошенко. Він переконаний, що врегулювання ситуації у Донецькій та Луганських областях сьогодні є важливішим за економічні та енергетичні питання. «Пріоритетом є мир», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що розраховує на підтримку всіх сусідніх держав, в тому числі Білорусі та Казахстану, у питаннях забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України.

Президент Петро Порошенко закликав Росію, Білорусь і Казахстан підтримати його мирний план з урегулювання ситуації на Донбасі.

“Я переконаний, що цей план і на сьогодні є актуальним, єдино можливим інструментом припинення кровопролиття й забезпечення постконфліктної реконструкції Донбасу. З огляду на це я закликаю всіх учасників сьогоднішньої зустрічі розглянути й за можливості взяти цей план за основу для врегулювання ситуації на Донбасі”, – заявив президент.

На тлі запланованих переговорів зменшення російської підтримки та перекидання військової техніки на територію України – не спостерігається.  На кордоні з Україною неподалік Гуково Ростовської області Російської Федерації виявлено близько 100 одиниць військової техніки, в тому числі танки, БМП, вантажівки, системи “Град”, які , ймовірно, планують відправити в Україну.

Прес-секретар Міністерства оборони США Стівен Ворен заявив, що Росія продовжує постачати на Донбас величезну кількість важкого озброєння та обстрілювати позиції українських військових. “Я можу підтвердити, що там були численні колони російської важкої техніки, включно з танками, бронетранспортерами, ракетними установками, системами протиповітряної оборони та іншим важким озброєнням”, – наголосив Ворен.

Найбільша колона, яку вдалося зафіксувати американській стороні близько двох тижнів тому, налічувала 100 одиниць техніки, серед яких були і танки. Крім того, за даними Пентагону, Росія обстрілювала українську територію з артилерії та ракетних установок. Ці факти підтверджують, що Росія заявляє одне, а робить зовсім протилежне, і це викликає велике занепокоєння. “Ми вкотре закликаємо росіян негайно зупинити підтримку сепаратистів в Україні та почати працювати задля мирного врегулювання конфлікту”, – сказав представник Пентагону.

Військові дії в зоні конфлікту

Українські військові утримують оборону на головних напрямах контратак терористів. Збройні Сили України у взаємодії зі спецпідрозділами МВС та Національної гвардії України виконують завдання з пошуку, роззброєння, знищення терористів та диверсійних розвідувальних груп російських найманців в населеному пункті Родакове Луганської області. Українські піхотинці також проводять пошуково-ударні дії в напрямку Комісарівка – Алчевськ.

Сьогодні нова бригада Національної гвардії України разом зі штатною бронетехнікою  відбула для виконання бойових завдань у зону проведення АТО. Частина цієї техніки була представлена українцям під час параду на День незалежності України.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують обстрілювати житлові райони захоплених міст. Внаслідок обстрілів у Петровському районі Донецька загинули троє мирних мешканців, зруйновані будинки і в Київському районі міста.

Внаслідок бойових дій терористів припинено подачу електроенергії до 4-го підйому Західної фільтрувальної станції Алчевська, яка доставляє воду до Брянки, Стаханова, Первомайська та Петровського на Луганщині. У зв’язку з цим ускладнена подача питної води і до східної частини області.

На кордоні районів проведення АТО ДСНС України розгорнуто вже 7 транзитних пунктів для зустрічі людей, що покидають зону активних бойових дій. Кожен пункт розрахований на 70-400 осіб. У Донецькій області – це пункти в районі Красноармійська, Волновахи та Маріуполя. У Луганській області – в районі Сватове, Лисичанська, Щастя, У Дніпропетровській області – селище Орли Покровського району.

Відбудовують заклади освіти  у Слов’янську  військові з 1-ого об’єднаного загону Державної спеціальної служби транспорту, який дислокується на Львівщині. Вони  відновлюють фасади, ремонтують пошкоджені приміщення, замінюють вікна та склопакети, працюючи у цілодобовому режимі. Закінчити роботу над чотирма об’єктами військові планують до першого вересня, щоб діти мали де навчатися.

Загалом під час проведення антитерористичної операції ушкоджено понад 280 навчальних закладів Донецької й Луганської областей, 168  з них саме на Донеччині.

Окрім цього, бійці Державної спеціальної служби транспорту охороняють від диверсій 10 стратегічно важливих залізничних мостів на Дніпропетровщині, що межує з зоною АТО, а також 2 автомобільні мости на Донеччині, які звели на місті зруйнованих. Адже терористи продовжують мінувати та нищити транспортну інфраструктуру.

Міжнародна підтримка

Посол США в Україні Джефрі Пайєт заявив, що вторгнення нових колон російських танків і важкої зброї на територію України свідчить про початок контрнаступу. “Нові колони російських танків і тяжкої зброї, що перетинають кордон України, вказують на те, що спрямований контрнаступ вже почався” – написав він на своїй сторінці у Twitter.

У зв’язку з цим Сполучені Штати Америки занепокоєні оголошеним міністром закордонних справ Росії планом відправити цього тижня черговий “гуманітарний конвой” на Схід України. Прес-секретар Держдепартаменту Дженіфер Псакі зазначила, що залишається багато невідомого у справі першого російського “гуманітарного конвою”. “Ми не знаємо, що Росія ввезла в Україну, хто в’їхав та що Росія забрала з України. Ми знаємо, що Росія відправила конвой з понад 200 вантажівок без дозволу українського уряду. Ми також знаємо, що Росія продовжує розпалювати вогонь конфлікту за допомогою поставок зброї, підготовленого персоналу та матеріалів. Теж не відомо, чи усі вантажівки та водії виїхали”, – заявила представник Держдепу. Вона наголосила, що США підтримує надання гуманітарної допомоги мешканцям Донбасу, але це повинно робитися через міжнародний Червоний хрест за погодженням з українською владою, а не в односторонньому порядку країною-агресором.

http://mediarnbo.org/2014/08/26/zvedeni-dani-iats-rnbo-na-17-00-26-serpnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества