Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ СТАНОМ НА 17:00 26 ЖОВТНЯ 2014 РОКУ

Ситуація в зоні АТО

Істотних змін у ситуації в зоні АТО протягом дня не відбулося. Щодо безпекової ситуації повідомляємо, що вибори проходять без надзвичайних подій, серйозних проблем не зафіксовано. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на вечірньому брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий, на даний момент проголосували вже близько 80% військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО.

Станом на 15:00 досі не розпочали роботу 8 дільничних виборчих комісій, що розташовані в Попаснянському районі Луганської області. Причина – несвоєчасна підготовка виборчих комісій. Зареєстровано 19 повідомлень про замінування приміщень дільничних виборчих комісій. Після здійснення перевірки правоохоронцями у жодному випадку вибухівку знайдено не було.

Органи внутрішніх справ розслідують чотири факти вилучення зброї. У с. Андріївка на Донеччині на виборчій дільниці №140095 виборчого округу №59 працівники підрозділу патрульної служби міліції «Дніпро-1» в сумці у спостерігача від одного з кандидатів виявили гранату РГД-5.

Також протягом дня терористи переважно зі стрілецької зброї обстрілювали позиції наших військових. Зокрема, було обстріляно аеропорт Донецька та опорний пункт у районі н.п. Нікішине. Загиблих і поранених серед українських військових немає.

У Донецьку терористи виселяють людей з багатоповерхових житлових будинків, розташованих біля аеропорту. Бойовики завозять зброю, захоплюють вказані будівлі та облаштовують там вогневі точки.

О 14:00 відбувся обстріл зі стрілецької зброї позицій прикордонників в районі селища Камишне Луганської області, що біля кордону з Росією. Постраждалих серед прикордонників немає.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У тимчасово окупованих населених пунктах Луганської області терористи у день виборів до Верховної Ради України вдаються до залякування виборців. Так, за наявними даними, 26 жовтня на тимчасово підконтрольній терористам території Луганської області розповсюджувалися листівки, в яких бойовики залякували пенсіонерів, що в разі якщо останні прийдуть на вибори, вони не отримають пенсію. В інших листівках вказано, що осіб, які прийдуть на вибори, судитимуть за законом воєнного часу, а представників виборчих дільниць розстрілюватимуть.

Військовослужбовці Національної гвардії України з 25 жовтня охороняють громадський порядок із забезпечення виборчого процесу під час позачергових виборів народних депутатів України. Військові патрулюють місцевість біля виборчих дільниць у населених пунктах по всій території країни, зокрема, на території проведення антитерористичної операції – в населених пунктах Маріуполь, Слов’янськ, Красноармійськ та Велика Новоселівка.

Також аби завадити проведенню виборів до Верховної Ради України на території Луганської області терористи з 25 жовтня перешкоджають мешканцям виїжджати за межі контрольованої бойовиками території.

Інформація про те, що на 107 виборчу дільницю 106-го виборчого округу міста Сєвєродонецьк Луганської області прийшло десять озброєних людей та вимагали змінити голову виборчої комісії, не відповідає дійсності. У місті на даний час вибори відбуваються спокійно, грубих порушень виборчого законодавства не зафіксовано.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова місії спостерігачів Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт заявила, що непроведення виборів у ряді районів Донецької та Луганської областей не дає підстав говорити про те, що загальний процес волевиявлення буде нелегітимним. «Через неучасть певних територій України у виборах ми не маємо жодного права сказати чи натякнути, що ці вибори можуть бути нелегітимними», – сказала вона. На переконання Доріс Барнетт, люди, які говорять про це, «ставлять під загрозу весь процес та хочуть дискредитувати самі вибори».

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества