Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 25 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ

24 вересня Президент України своїм указом ввів в дію рішення РНБО України про заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності.

Відповідно до цього рішення основним стратегічним напрямом державної політики у сфері національної безпеки визначається забезпечення готовності сектору безпеки, економіки та суспільства до відбиття збройної агресії проти України.

У листопаді 2014 року заплановано позачергове послання Президента України до Верховної Ради України із визначенням нової Стратегії національної безпеки України.

Відповідно до Указу Кабінет міністрів України має вжити заходів та підготувати проекти документів щодо:

-      зміни позаблокового статусу України,

-      накладення економічних обмежень і санкцій на Російську Федерацію та розробки генеральних директив для подальших перемовин з російською стороною

-      закриття пунктів пропуску на кордоні з РФ та односторонньої демаркації кордону;

-      матеріального забезпечення військовослужбовців та соціального захисту їх сімей, зокрема, вирішення житлового питання, а також порядку визнання учасником антитерористичної операції.

Кабінет міністрів також повинен розробити основні показники державного оборонного замовлення, передбачити відповідні зміни у бюджеті та фінансовій політиці, а також подати на розгляд РНБО нову редакцію Воєнної доктрини України. Також пропонується створити Національний центр кіберзахисту та протидії кіберзагрозам.

Міністерство закордонних справ України отримало завдання з поглиблення співпраці з західними партнерами та отриманню від них військової допомоги. В Апараті РНБО найближчим часом буде створено Міжвідомчу комісію з питань реформування та розвитку сектору безпеки і оборони України.

Під час зустрічі Президента України Петра Порошенка з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу було обговорено координацію подальших дій України та цих країн на міжнародній арені. Президент відзначив, що запорукою подальшої позитивної динаміки є дотримання домовленостей всіма сторонами, а саме – двостороннього режиму припинення вогню, виведення російських військ, звільнення заручників, а, особливо, контролю за українсько-російським кордоном, створення буферної зони і встановлення в цьому районі дієвого спостереження та верифікації ОБСЄ.

МЗС України вручило ноту протесту консулу Посольства Російської Федерації в Україні у зв’язку з незаконними діями російських правоохоронних органів стосовно громадянки України Надії Савченко. Консулу було заявлено про вимогу української сторони щодо негайного забезпечення передбаченого статтею 13 Консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією права консула України в Росії відвідати громадянку України. Українська сторона також наполягає на виконанні раніше заявлених вимог щодо звільнення та повернення в Україну Надії Савченко та інших політичних в’язнів – громадян України, які незаконно утримуються в Росії, зокрема, режисера Олега Сенцова.

Ситуація в зоні АТО

Українські підрозділи дотримуються режиму припинення вогню.

У свою чергу терористи та російські найманці здійснили кілька обстрілів українських позицій в зоні АТО. Росіяни продовжують передислокацію сил та засобів. Про такі факти заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Серед українських військових загиблих за минулу добу немає.

На українсько-російському кордоні зафіксовано активізація радіо- та агентурної розвідки Збройних Сил РФ з метою визначення місць дислокації українських військових підрозділів.

Бойових зіткнень та обстрілів на кордоні не було. Фактів порушення повітряного простору не виявлено.

За оперативною інформацією, ватажки так званих ДНР і ЛНР висувають жорсткі вимоги щодо збереження техніки і озброєння, аргументуючи це тим, що скоро потік військової техніки та допомоги з РФ припиниться. Російське військове командування вимагає від незаконних збройних формувань створювати власні ремонтні бази.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Українські правоохоронці продовжують розслідування масових злочинів, вчинених терористами проти мирного населення Донецької та Луганської областей.

Зокрема, слідчий відділ Управління СБУ в Харківській області здійснює кримінальне провадження стосовно членів так званої розстрільної групи №1 НКВД ДНР, які діяли у Дружківці. Учасники цієї групи катували та вбивали місцевих мешканців. Серед закатованих – місцеві проукраїнські підприємці. Відомо про щонайменше 5 людей, які були викрадені та після тортур вбиті зазначеними бойовиками. Також під гаслом «очищення суспільства» банда на свій розсуд знищувала беззахисних людей – без постійного місця проживання, безробітних та людей з інвалідністю. Групу ліквідувала контррозвідка СБУ. Двох членів групи затримано.

Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ продовжує з’ясування обставин у справі щодо масових вбивств у Слов’янську. Під час впізнання були виявлені тіла прихожан протестантської церкви, яких бойовики Гіркіна викрали та після катувань вбили за те, що люди допомагали українській армії.

Відповідне розслідування перебуває на контролі прокуратури.

На окупованих бойовиками територіях ускладнюється криміногенна обстановка та збільшується кількість сутичок між різними формуваннями бойовиків.

Так, у м. Антрацит не припиняються бойові сутички між місцевими ополченцями та представниками козачих бандформувань за право контролювати місто. Закликаємо місцеве населення бути обережними, оскільки ситуація на вулицях міста практично неконтрольована.

Вчора у Єнакієвому бойовики так званої ДНР випустили з виправної колонії №52 чотирьох засуджених до довічного ув’язнення. За весь час проведення АТО з 36 колоній Донецької та Луганської областей бойовики цілеспрямовано звільнили 20 ув’язнених. За оперативними даними, жоден з них не взяв до рук зброї, а з 106 ув’язнених, які 11 серпня після обстрілу залишили територію 124-ї колонії суворого режиму Донецька, всі повернулися до виправного закладу.

У підконтрольних терористам населених пунктах області діє комендантська година, контроль виконання якої здійснюють бойовики з терористичного угрупування «Оплот». Порушників на тиждень вивозять на передові позиції терористів для виконання будівельних робіт.

Незважаючи на небезпеку, бригади ремонтників відновили електропостачання в Ленінському та Київському районах Донецька, а також в центральній частині Калінінського району. Внаслідок обстрілів терористів все ще залишаються знеструмленими Петровський район, селище шахти Абакумова і шахти «Лідіївка» у Куйбишевському районі. Також без електропостачання залишаються мікрорайон Трудовське і частково Кіровський район міста.

З метою виявлення диверсійно-розвідувальних груп військовослужбовці НГУ, бійці добровольчих батальйонів, співробітники ОВС здійснюють оперативні заходи у населених пунктах навколо Маріуполя та прилеглих районів. Зважаючи на погіршення погодних умов, військовослужбовців НГУ, які виконують завдання у зоні АТО, вже забезпечено зимовою формою одягу.

У ході спеціальних операцій Служба безпеки України у м. Харків затримала учасників двох диверсійно-підривних груп, яким російські спецслужби дали завдання дестабілізувати ситуацію у мирних українських містах шляхом вчинення терактів та підриву адміністративних будівель. Встановлено, що ватажки обох злочинних угруповань за завданням та на кошти, отримані від спецслужб РФ, готували вчинення терористичних актів на об’єктах життєзабезпечення та розповсюджували матеріали сепаратистського характеру.

Протягом доби піротехнічні підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій України виявили та вилучили 187 одиниць боєприпасів. Перевірено ділянки території загальною площею 21,5 га. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 11 адміністративних споруд та інших будівель. Усього з початку виконання робіт (з 6 липня 2014 року) виявлено та вилучено 19509 одиниць боєприпасів, з них артилерійських снарядів – 2228; мінометних мін – 1388; бойових гранат та мін – 1959; реактивних боєприпасів – 363; інших вибухонебезпечних предметів – 13571. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 889 адміністративних та інших будівель. Всього перевірено ділянки території загальною площею 1156,5 га та ділянки акваторії загальною площею 37,5 га.

Учора Агентство ООН у справах біженців доставило до аеропорту «Бориспіль» гуманітарний вантаж з високотехнологічними матеріалами для ремонтних робіт пошкоджених будівель на сході України.

Вантаж, в якому, зокрема, передано будівельну плівку із підвищеним рівнем щільності,буде використано для відновлення будинків та проведення тимчасових ремонтних робіт, а також для створення наметових містечок, спорудження польових шпиталів та складських приміщень.

Перша партія вантажу дозволить швидко відремонтувати близько 1000 осель протягом 2-3 днів від дня розподілу матеріалу. В першу чергу вантаж буде направлено на звільнені від терористів території – у Слов’янськ, Семенівку та Красний Лиман.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

США виділили 25 мільйонів доларів на допомогу Україні. Про це йдеться в меморандумі президента США про допомогу Україні.

5 мільйонів доларів виділено на навчання українських військовослужбовців для забезпечення безпосередньої військової допомоги українському уряду в умовах поточної кризи.

Крім того, розпорядженням передбачено нелетальну допомогу від інших міністерств і відомств США на суму 20 мільйонів доларів.

Президент США Барак Обама на Генеральній Асамблеї ООН заявив, що російська агресія в Україні стала викликом глобальному порядку. Те, що Москва перекинула військових через кордон із сусідньою країною, постачала зброю та підтримувала сепаратистів на Донбасі, за його словами, є загрозою міжнародному порядку, встановленому з часів завершення Другої світової війни. За словами Президента США, Росія заплатить ціну за свою агресію в Україні. Він також додав, що Вашингтон застосовуватиме економічні обмеження щодо Росії, але зніме санкції, якщо Москва виконає домовленості про перемир’я.

Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що ситуація в Україні все ще погіршується.

«Російські війська як і раніше перебувають на території України. Це означає, що Європа і світ дозволяють Росії бути країною, яка не тільки погрожує сусідам, а й організовує війну проти своїх сусідів. Це той же міжнародний тероризм, який ми маємо в Іраку і Сирії», – сказала Президент Литви, додавши, що Росія тероризує своїх сусідів і застосовує методи терористів».

24 вересня група американських сенаторів звернулася до міністерства фінансів США із закликом сприяти відключенню від міжнародної системи SWIFT російських банків, щодо яких застосовано західні санкції. На їхню думку, такі обмеження будуть ефективним інструментом з протидії російській окупації та дестабілізації України.

Новообраний генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг наголосив, що вирішення конфлікту в Україні стане для нього головним пріоритетом на новій посаді. При цьому він звернув увагу на серйозність української кризи, оскільки військова сила тут застосовується для зміни кордонів держави. У цьому контексті він підкреслив, що повернення до старого формату відносин між НАТО і Росією наразі не розглядається.

Глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінські визнає, що у березні-квітні Євросоюз не був готовий до швидкого запровадження проти Москви санкцій у зв’язку із подіями в Україні, а європейські чиновники тривалий час не мали чітких доказів перебування ЗС РФ на території нашої країни. Водночас події останніх тижнів змінили позицію провідних держав Євросоюзу, передусім Німеччини та Франції. Брюссель фактично визнає Кремль агресором, а його дії – загрозою для європейської системи безпеки.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества