Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 24 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Інформація щодо авіакатастрофи

Вчора 23 липня двома транспортними літаками з Харкова до Королівства Нідерландів направлено тіла 40 осіб, що загинули 17 липня внаслідок падіння літака BOEING 777 Малайзійських авіаліній у Шахтарському районі Донецької області. Заходи, пов’язані з передачею тіл загиблих знаходяться на контролі Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського. Про це заявив сьогодні, у четвер 24 липня, на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується наступ українських військ на півночі Луганської та на заході Донецької областей. Наразі йдуть наступальні бої за визволення Лисичанська. Терористи заблоковані в місті, їм відрізані шляхи до відступу. Продовжується оточення та блокування Донецька і Луганська.

Протягом доби проросійські бойовики понад 20 разів обстріляли  блокпости та підрозділи Збройних сил України в районах населених пунктів Сабівка, Лозова, Дзержинськ, Дмитрівка, Стукалова Балка, Григорівка, Луганськ, Амвросіївка. Були здійснені обстріли з установок «Град» з території Російської Федерації блокпостів в районі населеного пункту Іл’їнка, Камишне, Березове, Амвросіївка, Войховський та аеропорту Луганськ, з артилерійської зброї – позиції сил АТО в районі Маринівки, зі стрілецької зброї та гранатометів – блокпости поблизу Северодонська та Смолянінова, з мінометів обстріляли блокпост неподалік Авдієвки.

Військовослужбовці Національної гвардії України затримали автомобіль, у якому під виглядом санітарної допомоги намагалися прорватися у бік Маринівки Донецької області 5 терористів. У машині перебував громадянин Російської Федерації. Під час затримання у терористів вилучено автомати Калашникова, гранати Ф-1 та РГД. Наразі затримані дають свідчення.

Вчора підрозділи сил АТО поблизу Амвросіївки збили російський безпілотний літальний апарат «Орлан», який здійснював розвідку та коректування вогню російської артилерії по позиціях українських військових. Після цього розвідпольоту з 22:10 до 22:55 з території РФ почався масований обстріл з використанням установок «Град»  та мінометів базового табору тактичного угруповання «Північ».

Російська Федерація продовжує нарощувати свою військову присутність в безпосередньої близькості до українського кордону та чинити провокаційні дії. Неподалік кордону з Україною на території Брянської області облаштовано польовий табір Збройних сил Російської Федерації. Зокрема, у лісовому масиві біля села Старий Ропськ Брянської області, за 10 км від державного кордону, накопичено до 30 одиниць бронетехніки. Інший табір з такої ж кількістю техніки розташовано у лісовому масиві біля села Ляди Брянської області за 3-4 км від державного кордону. У лісовому масиві, неподалік сіл Чуровичі, Зелений Кут та Рудня Цата Брянської області за 10 км від державного кордону триває облаштування замаскованих вогневих позицій бойових машин піхоти.

У прикордонних районах навпроти Харківської області російські військові розмістили 5 БТР, 3 танки та іншу військову техніку. Для цього вони обрали територію дитячого табору «Світлячок», що на околиці села Головчино Бєлгородської області РФ. За оперативною інформацією, у таборі розташовано приблизно 500 російських військових, кількість яких постійно зростає.

На кордоні з Україною продовжуються провокації з боку Збройних сил Росії. Так, вчора у Сумській області о 16:20 в пункті пропуску «Грайворон» РФ колона російської військової техніки з прапорами своїх Збройних сил з 7 БТРів та 2 БРДМ на великій швидкості, виїхала на нейтральну смугу пункту пропуску. Після приведення особового складу українського пункту пропуску «Велика Писарівка» до бою, колона повернулась у зворотному напрямку на територію РФ. Учора на російській території напроти Сумської області з напрямку села Безіменне спостерігався також рух військової колони, яка складалась з 7 БТР з російськими прапорами. Колона, звернувши з асфальтової дороги, прослідувала вздовж російсько-українського кордону.

За наявною інформацією, місцеві жителі прикордоння Бєлгородської області Російської Федерації поспіхом намагаються продати власні помешкання та переїхати у тилові області Росії.

Російська Федерація поширює неправдиві заяви про начебто використання українськими військовими фосфорних боєприпасів. Наголошуємо, що даний тип боєприпасів не знаходиться на озброєнні Збройних сил та інших військових формувань України, оскільки він заборонені ще в 1984 році міжнародною конвенцією. Водночас Україна отримала неспростовні докази ведення терористами з так званих ДНР та ЛНР переговорів про отримання фосфорних боєприпасів саме з Росії. Тому є всі підстави стверджувати, що у разі отримання цих боєприпасів російські найманці обов’язково звинуватять українських військових у їхньому використанні.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора донецькі терористи напали та розграбували торговий центр «Донецьк Сіті». Збитки оцінюються мільйонами доларів.

Зростає обурення місцевих мешканців на територіях, де орудують російські терористи. Після проведення мітингу у Стаханові аналогічний мітинг пройшов в Алчевську. Багатотисячна громада місцевих жінок  звернулися до окупантів з вимогою залишити їхнє місто.

З кожним днем з’являється усе більше кричущих фактів, які підтверджують, що так звані ДНР та ЛНР є терористичними організаціями. Вони створюють пряму загрозу життю мирних мешканців Донбасу. Днями Служба безпеки України попередила серію терористичних актів, внаслідок яких могли постраждати сотні дітей Слов’янська.

На відео з оперативної зйомки СБУ видно приміщення та подвір’я філії школи № 4 у районі Черевковки Слов’янська. Безпосередньо у початкових класах терористи облаштували лабораторію для виготовлення саморобних вибухових пристроїв. У приміщенні знайдено багато обрізків дротів, вимикачів, детонаторів. Можна побачити порох і посудину з вибуховою речовиною.

Тільки у цьому приміщенні було знайдено 4 закладені вибухові пристрої та 0,5 кг пластиду, які пристосовано для дистанційного підриву. Подібними вибуховими пристроями були заміновані й інші навчальні заклади Слов’янська.

На території школи російські найманці облаштували опорний пункт та вогневі точки, викопали бліндаж. У сусідній школі №16 терористи розмістили установку «Град». А в Слов’янському авіаційному коледжі було знайдено прихований склад – 22 ящиками боєприпасів калібром 30 мм.

На даний момент проводиться розслідування. Опрацьовується версія, що 1-2 вересня, коли діти прийдуть в школу, найманці планували здійснити теракт.

Ми готові передати це відео представникам ЗМІ.  Після подібного факту абсолютно неприпустимо називати цих людей «ополченцями». Це навіть не бандити. Це російські терористи, які готові вбивати українських дітей.

Міжнародна ситуація

Голови комітетів сенату США з питань зовнішньої політики Роберт  Менендес та з питань збройних сил Карл  Левін, а також сенатор від штату Каліфорнія Дайєнн  Файнстайн надіслали листа президенту Бараку Обамі з вимогою визнання т.зв. ДНР та ЛНР терористичними організаціями. Також вони закликали Білий дім запровадити додаткові санкції проти оборонного, фінансового та енергетичного секторів російської економіки у зв’язку із подіями в Україні. Таким чином американські політики підтримали заклик Президента України та Верховної Ради прирівняти бандитів, що діють на Сході України, до терористичних угрупувань.

Більшість представників у Раді директорів ЄБРР, у т.ч. всі країни-члени ЄС, дали розпорядження керівництву Європейського Банку призупинити здійснення нових інвестицій в РФ.

За результатами двосторонньої зустрічі міністри закордонних справ Польщі Радислав  Сікорський та Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявили про намір ЄС запровадити третій пакет санкцій стосовно РФ у зв’язку із агресією проти України та підтримкою Росією терористів.

http://mediarnbo.org/?p=3192

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества