Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:00 – 23 СЕРПНЯ 2014 РОКУ

Міжнародна підтримка

Факт відвертої російської агресії у вигляді незаконного перетину кордону України так званим гуманітарним конвоєм отримав вкрай негативну міжнародну оцінку. Про це під час прес-конференції в Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Офіційний представник генерального секретаря ООН Стефан Дужарик повідомив, що Пан Гі Мун стурбований повідомленнями про просування російської колони територією України без дозволу офіційного Києва. Глава міжнародної організації підкреслив, що, попри ускладнення гуманітарної ситуації в регіоні, будь-які односторонні дії можуть погіршити й без того небезпечну обстановку на сході України.

Президент США Б. Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови назвали провокацією перетин українського кордону гуманітарним конвоєм з Росії, підкресливши, що відправка  вантажу в Україну без узгодження з українською владою є порушенням суверенітету та її територіальної цілісності. Відтак, на думку обох сторін, Росія повинна негайно вивести конвой з території України.

Сьогодні напередодні Дня незалежності України відбудеться візит до Києва Канцлера Німеччини Ангели Меркель. Офіційний Київ розраховує на підтримку Німеччини та Європейського Союзу щодо агресивних дій Росії, яка вийшла далеко за межі міжнародного правового поля та грубо порушила суверенітет України.

Міністр Великобританії у справах Європи Девід Лідінгтон назвав вторгнення гуманітарного конвою в Україну провокацією. У цьому контексті британський міністр закликав Москву утриматися від будь-яких інших дій, котрі можуть призвести до руйнівних наслідків для відносин Росії з Європою.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Рассмусен також засудив вторгнення російського конвою на територію нашої держави та закликав Кремль утриматися від подальших провокацій. За його словами, такі дії лише поглиблюють кризу в регіоні. Крім того, очільник Альянсу наголосив, що Росія продовжує обстрілювати українську територію, надавати зброю бойовикам та нарощувати свою військову присутність поблизу кордонів з Україною.

Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі висловив занепокоєння ввезенням Росією т.зв. „гуманітарного вантажу” в Україну без згоди офіційного Києва, назвавши це порушенням суверенітету нашої країни з боку РФ. При цьому речник оборонного відомства США закликав Кремль негайно відкликати свою техніку і персонал з території України, інакше це призведе до подальшої ізоляції російської держави.

На територіях, окупованих терористами, не діють ніякі закони.  Литовський почесний консул у Луганську Микола Зеленець був викрадений терористами та вбитий. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Європейський союз назвав вбивство почесного консула Литви Миколи Зеленцова – терористичним актом. Також було відзначено, що причетних  до цього злочину слід притягнути до відповідальності та представити перед судом. Керівник європейської дипломатії Кетрін Ештон наголосила, що трагічна смерть Зеленцова показує необхідність покласти край насиллю та зробити кроки для деескалації  кризи на Сході України. Вона закликала Росію негайно припинити дії, що дестабілізують ситуацію в Україні та приєднатися до спільних зусиль зі встановлення миру та безпеки в Україні.

Таке нехтування міжнародними та загальнолюдськими нормами  реально стоїть на заваді доставці міжнародної гуманітарної допомоги в регіони, які потерпають від дій терористів.

У цей же час, за оперативною інформацією, у вантажні автомобілі, які зайшли на територію під виглядом гуманітарного конвою, росіяни завантажують обладнання виробничого об’єднання «Топаз», яке виробляє найсучасніші радіолокаційні станції типу «Кольчуга» та обладнання Луганського заводу, де виробляються набої для стрілецької зброї.

Військові дії у зоні конфлікту

Збройні сили  України продовжують бої за звільнення від бойовиків Донецька, Шахтарська, Тореза, Зугреса, Іловайська, Ясинуватої Донецької області та Луганська Алчевська, Перевальська, Станично-Луганського на Луганщині.  За останню добу в результаті успішно проведених операцій українські військові знищили дві установки «Град», два міномети, дві зенітні установки та одну гармату терористів.

Протягом доби сили АТО 27 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі Савур-Могили, населених пунктів Петровське, Вергунський Роз’їзд, Благодатне, Мар’їнка, Весела Тарасівка, Красна Поляна, Черевківка, Василівка, Кутейникове, Трудовське, Челюскінець, Маломиколаївка, Авдіївка, Кринична.

Росія не припиняє обстрілювати позиції українських прикордонників та сил АТО.  Так, проти наших військ було застосовано потужу установку залпового вогню «Ураган». Обстріл відбувся неподалік населеного пункту Кутейнікове.

Сьогодні вночі з 04:00 до 06:00 – з артилерії та установок «Град» росіяни обстрілювали прикордонні позиції під селом Обрив Донецької області. Близько 3-тьої ночі з системи «Град» з території Росії  було завдано вогневого удару з району села Гельманове  (РФ) в бік Амвросіївки на Донеччині. Опівночі з території Росії зафіксовано залп з системи «Град» по позиціях сил АТО в районі села Маркіно.

Звернемо вашу увагу на обстріл неподалік Новоазовська Донецької області, який відбувся 21 серпня. До вашої уваги фото та відеодокази наслідків обстрілу прикордонної вежі, з якої військові ведуть спостереження за кордоном.

На відео видно обгорілу землю від потужних артилерійських снарядів, які влучили у місце несення служби військовослужбовців сил АТО.

Слід зазначити, що Новоазовськ розташований на узбережжі Азовського моря на відстані 100 км від району бойових дій з терористами. Таким чином, географія російських обстрілів простягається від населеного пункту Мілове Луганської області на півночі  до Сєдове Донецької області на півдні.  Загальна протяжність ділянки українського кордону, що обстрілюється з боку Росії, складає приблизно 400 км, з яких 100 км  перебувають під часовим контролем терористів та російських найманців

Окрім цього, ці російські обстріли набувають характеру полювання за рухомими цілями. Так, було обстріляно БТР з нарядом прикордонної служби «Амвросіївський» та автомобіль з бійцями Нацгвардії.

Вчора о 20:00 в районі села Деркулеське Луганської області прикордонний наряд виявив диверсійно-розвідувальну групу терористів. Відбувся бій, в результаті якої спробу незаконного перетину кордону бойовиками зірвано. Отримав поранення 1 прикордонник. Після бою серед покинутих речей терористів було виявлено рюкзак з 2-ма коробками набоїв, спеціальними пристроями та  розтяжками для установки мін на території України.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують обстрілювати житлові квартали міст та цивільні об’єкти. Зокрема, в Макіївці, Червоному Лучі, Лутугиному, селі Георгіївка у Луганській області, а також у Донецьку. У Луганську терористи повністю зруйнували школу №7. В приміщенні вибито вікна і пошкоджено стіни.

У Ясинуватій Донецької області внаслідок обстрілів бойовиками пошкоджені коксохімічний і машинобудівний заводи.

У Алчевську терористи обстріляли газорозподільну станцію, через що припинилося газопостачання до Алчевська, Перевальська та Алчевського меткомбінату. На додачу, у районі села Зайцеве Артемівського району Донецької області бойовики замінували сам  газопровід.

У районах, звільнених від терористів, протягом доби лише піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій знешкодили 225 одиниць боєприпасів та вибухових предметів.

У звільнених містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Новоайдар, Сватове, Кремінна, Троїцьке, Новопсков, Старобільск, Марківка, Білокуракіне, Біловодськ, Мілове, Лисичанськ та Попасна Луганської області «Укртелеком» відучора відновив надання послуг Інтернет.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, загальна кількість мирних мешканців, які покинули зону бойових дій та територію окупованого Криму, складає майже 180 тисяч осіб.

Нагадуємо, що на кордоні районів проведення АТО розгорнуто 5 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньо переміщених осіб з розрахунку до 70-400 осіб кожний, а саме: у Донецькій області – в районі міст Красноармійськ, Волноваха та Маріуполь; у Луганській області – в районі міста Сватове та Лисичанськ.

http://mediarnbo.org/2014/08/23/zvedeni-dani-iats-rnbo-na-12-00-23-serpnya/

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества