Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ РНБОУ НА 12:00 – 23 ЛИПНЯ 2014 РОКУ

Інформація щодо авіакатастрофи

Вчора потяг з тілами загиблих у катастрофі Боїнга 777 прибув до Харкова. На території заводу «ім. Малишева» в підготовлених приміщеннях було розгорнуто спеціальну лабораторію. Там тіла жертв оглянули міжнародні експерти. Наразі, за відповідною домовленістю, їх передають представникам Королівства Нідерландів. Українська влада створила всі умови для виконання технічного рейсу літака С-130 з Амстердаму до Харкова, без затримок. Цим рейсом буде перевезено тіла загиблих до Нідерландів. Заплановано, що перший літак вилетить сьогодні. Ідентифікація жертв катастрофи відбудеться у Нідерландах. Про це повідомив сьогодні, 23 липня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

За останню добу сили АТО звільнили українські міста Сєверодонецьк та Попасне. Там на центральних будівлях піднято державний прапор України. Зараз тривають бої за визволення Лисичанська.

Після звільнення Сєвєродонецька українські військовослужбовці вилучили арсенал зброї бойовиків, відбили у них бойову розвідувально-дозорну машину, гаубицю Д-30, вилучили 50 кг пластиду, 15 фугасних снарядів, більше 3 тисяч боєприпасів до стрілецької зброї та радіостанції бойовиків.

Протягом доби терористи 16 разів обстріляли блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Макарове, Дібровка, Метьолкіне, Дякове, Стукалова Балка, Маринівка, Кожевня, Луганськ, Іллічівка, Сєверодонецьк, Амвросіївка, Авдіївка, Тарани. При цьому вони використовували російську техніку – установки залпового вогню «Град».

Збройні сили Росії продовжують обстрілювати українських військових з території Російської Федерації. Вчора, о 22:10  установками залпового вогню «Град» обстріляли  Амвросіївку на Донеччині, о 22:40  – Герасимівку Луганської області, о 02:15  – прикордонний пункт пропуску «Успенка», о 03:00 – обстріляли  блокпост неподалік Червонопартизанська.

Збройні сили Росії продовжують нарощувати військову присутність неподалік державного кордону України. Встановлено, що в районі населеного пункту Кругленьке – урочище Кручений Ліс Курської області облаштовано польовий табір Збройних сил Російської Федерації, де перебувають підрозділи 32-ї окремої мотострілецької бригади та 24-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ з Новосибірської області, а також 56-го інженерно-саперного полку з Республіки Татарстан.

Крім цього, навпроти ділянки прикордонної служби «Гірськ» та «Грем`яч» у Чернігівській області вчора відбулася  чергова провокація з боку російських військових.  Декілька одиниць важкої техніки демонстративно наблизилися  до державного кордону України, розгорнулися в бойові порядки, імітували атаку, а потім повернулися та рухалися вздовж лінії державного кордону.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Відступаючи, російські найманці продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Так, у  Горлівці диверсанти підірвали автомобільний міст, що з’єднує житлові масиви Сонячний та Бессарабка, залізничний міст на перегоні «Сентянівка – Шепилівка», а також залізничні колії на перегонах «Іловайськ – Кутейникове», «Кутейникове – Амросіївка» та «Кутейникове – Войкове». У Луганській області бойовики замінували автомобільний міст в районі селища Михайлівка з боку Перевальська, у Лисичанську – резервуари АЗС «Паралель».

Через успішність дій українських військових, які з кожним днем змикають кільце оточення навколо основних баз бойовиків, останні вже відчувають нестачу боєприпасів, озброєнь та спорядження. Отримано оперативну інформацію, що для відновлення постачання усього необхідного терористи планують використовувати дітей як живий щит. Тому командування антитерористичної операції звертається до батьків, які перебувають у зоні бойових дій, оберігати своїх дітей  та не залишати їх без догляду.

Звільнені міста повертаються до мирного життя. За останню добу підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Слов’янську та прилеглих територіях виявили та ліквідували 94 одиниці вибухонебезпечних предметів. Загалом вже обстежено 177 гектарів територій і 497 будівель. З початку виконання робіт у Слов’янську сапери  вилучили 4844 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Група психологів з 20 осіб у Слов’янську Донецької області організували роботу для підтримки місцевого населення. Створено пункт екстреної психологічної допомоги у будівлі міської ради Слов’янська, організовано чергування у пенсійному фонді, відділі соціального захисту, відділі житлово-комунального господарства, будівлі міської ради, де надано психологічну допомогу всього 290, інформаційно-консультативну – 1553-рьом людям.

У Слов’янську відновив роботу хлібозавод. 96% населення вже підключено до електромережі. У 70% будинків відновлено подачу води. Санепідемслужба продовжує здійснювати контроль за якістю питної води і для цього щоденно проводить моніторинг та забір води в приватних колодязях. За підтримки житлово-комунальних служб та техніки, які були залучені зі всієї країни, мешканці міста провели суботники з прибирання території.

Вчора у Стаханові Луганської області за ініціативою депутата міськради Сергія Шахова кілька тисяч місцевих мешканців провели мітинг з вимогою до бойовиків залишити місто.

Інформація щодо внутрішньо переміщених осіб

Українська держава робить все, щоб забезпечити усім необхідним людей, які залишають регіони, тимчасово контрольовані терористами. За оперативною інформацією, загальна кількість громадян України, які переселені з району проведення АТО до інших регіонів, складає близько 50 тисяч осіб.

На кордоні районів АТО Державна служба з надзвичайних ситуацій України розгорнула 3 транзитні пункти для зустрічі внутрішньо переміщених осіб з розрахунку до 400 осіб кожний. У Донецькій області – в районі Красноармійська та Волноваха, у Луганській – в районі міста Сватове.

«Укрзалізниця» забезпечила підготовку потягів, та варіанти їх застосування з урахуванням безперебійного вивозу виїжджаючого населення у регіони України. Сьогодні з Луганська буде відправлено безкоштовний додатковий потяг, який прямуватиме до Києва. Потяг сформовано із 15 вагонів – пасажирам запропоновано 728 місць.

Окрім того, для перевезення  мешканців східних областей  Укрзалізниця збільшила період курсування безпересадкових вагонів у сполученні Сватове – Київ – Харків.

Міжнародна ситуація

Учора Верховна Рада України закликала весь світ визнати  бандформування так званих ДНР та ЛНР терористичними організаціями. Також учора під час засідання Ради ЄС із закордонних справ міністри закордонних справ країн-членів ЄС закликали  до 26 липня розглянути питання про можливість визнання ці бандформування терористичними організаціями та внести їх до відповідного списку.

Керівництво Великобританії ухвалило рішення про обмеження дипломатичного діалогу з Росією (а саме, скасування запланованих візитів на вищому рівні до РФ і зустрічі економічних делегацій двох держав). Також призупинено військову двосторонньої співпраці. Міністр закордонних справ Австрії Себастіан Курц підтримав запровадження ембарго на поставки озброєнь до Росії. Міністр закордонних справ Чехії Лубомир Заоралек заявив, що у разі неприпинення Росією протягом найближчих днів перекидання бойовиків і зброї на територію України, на позачерговому саміті ЄС необхідно буде запровадити істотні секторальні санкції проти РФ. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що офіційна Варшава наполягає на запровадженні Євросоюзом найжорсткіших санкцій стосовно Росії, яка постачає новітні озброєння бойовикам на сході України.

http://mediarnbo.org/?p=3086

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества