Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Прес-центр АТО

Прес-центр АТО

ЗВЕДЕНІ ДАНІ ІАЦ РНБОУ НА 12:30 – 21 ЛИСТОПАДА 2014

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Фіксуються переміщення збройних формувань терористів та підрозділів ЗС РФ, які перебувають на території України.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, бойовики продовжують обстрілювати та атакувати позиції сил АТО на Донецькому, Дебальцевському, Луганському, Маріупольському напрямах та в районі Бахмутівської траси.

За повідомленням Держприкордонслужби, минулої доби вперше з моменту укладання Мінських домовленостей зафіксовано поновлення обстрілів української території з боку РФ. Ведення артилерійського вогню з території РФ зафіксовано на напрямку «н.п. Маноцький (РФ) – н.п. Камишне (Україна)» в районі одного з прикордонних постів Луганського загону.

Значно посилилися обстріли на Маріупольському напрямі. Тут бойовики в районі н.п. Новоласпа, Старогнатівка, Миколаївка та Новотроїцьке неодноразово обстрілювали українські опорні пункти з реактивних установок «Град». Позиції біля с.Талаківка терористи обстріляли з артилерії. Наші військовослужбовці завдають ударів у відповідь, знищуючи вогневі точки противника.

В Маріуполі на узбіччі автодороги, коли проходила українська військова колона, стався вибух. За попередніми даними, спрацював радіокерований вибуховий пристрій. Поранено 2 військовослужбовця. Відкрито кримінальне провадження за ст. 258 КК України («Терористичний акт»). В районі с. Ломакине на фугасі підірвався військовий автомобіль сил АТО, постраждали двоє військових.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики тричі обстрілювали з мінометів, танків і стрілецької зброї позиції сил АТО та вчергове намагалися штурмувати позиції українських військових на території аеропорту. Всі атаки бойовиків було успішно відбито, терористи зазнали втрат. На цьому ж напрямі терористи з артилерії, мінометів та стрілецької зброї багаторазово обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Славне, Авдіївка, Красногорівка, Піски, Верхньоторецьке.

На Дебальцевському напрямі терористи з «Градів» обстріляли українську колону групи розмінування. З артилерії, мінометів та стрілецької зброї терористи обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Дебальцеве, Вуглегірськ, Кам’янка, Донецький та Нікішине.

Залишається напруженою ситуація на Луганському напрямі. Тут бойовики з мінометів здійснили масований обстріл опорного пункту сил АТО поблизу м.Щастя, а також обстріляли житлові квартали міста. З реактивних установок «Град» терористи обстріляли українські позиції поблизу с.Верхня Вільхова, з артилерії та мінометів – опорні пункти біля сіл Макарове та Вільхове. Зафіксовано перекидання терористами до Станично-Луганського району додаткових артилерійських установок. Частину цього підкріплення сили АТО вже знищили під час вогневих ударів у відповідь.

Тривають обстріли бойовиків в районі Бахмутівської траси, де терористи з реактивних установок «Град» обстріляли опорний пункт біля с.Кримське та з артилерії і мінометів – позиції українських військових поблизу сіл Сокільники та Трьохізбенка.

Втрати за минулу добу наразі уточнюються.

Бойових зіткнень з терористами на кордоні за межами зони АТО не відбувалося.

Протягом доби, після нетривалої перерви, противник відновив системну повітряну розвідку у зоні розмежування та вздовж кордону України. Так, учора зафіксовано польоти 9 безпілотників на маріупольському та волноваському напрямах, а навпроти ділянки Сумського загону російські прикордонники здійснювали повітряне патрулювання вертольотом Мі-8. Крім того, навпроти ділянки відділу «Красна Талівка» зафіксовано політ 2 літаків Су-25 над територією РФ без перетину кордону.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За оперативною інформацією у містах, які тимчасово перебувають під контролем терористів, зростає невдоволення через невиконання бойовиками жодних обіцянок щодо заробітної плати та соціальних виплат. Серед місцевих мешканців активно поширюється інформація про організацію найближчим часом мітингів протесту. У містах Донеччини та Луганщини зафіксовано появу листівок із закликом до людей підтримати ці мітинги. Нагадаємо, що подібні зібрання вже відбулися в Амвросіївці, Торезі і Єнакієвому Донецької області та у Свердловську та Червонопартизанську Луганської області.

Через те, що терористи вже неодноразово розганяли мирних громадян за допомогою зброї, місцеві мешканці розміщують заклики до представників ОБСЄ забезпечити спостереження за проведенням мітингів, щоб убезпечити людей.

Між угрупуваннями терористів дедалі загострюються протиріччя. Зокрема, вчора між керівництвом так званої ЛНР та «казаками» отамана Козіцина виникла сварка через зникнення великої суми грошей, які нібито були передані з Москви для виплати пенсій місцевим мешканцям. Козіцин звинуватив «главу ЛНР» Плотницького у розкраданні цих грошей. За оперативною інформацією, угрупування так званих «казаків» і надалі не буде підкорятися владі т. зв. «ЛНР», незважаючи на те, що деякий час тому вони записували спільне звернення.

Контррозвідка СБУ протягом останньої доби затримала трьох поплічників терористів, у тому числі громадянина Росії. Усі вони збирали інформацію про розташування та переміщення сил АТО. Бойовики використовували цю інформацію для збройних нападів на українських військових. Наразі затримані дають свідчення силовикам.

Правоохоронні органи України посилюють заходи для недопущення вивезення зброї та боєприпасів з зони АТО до інших регіонів України.

Зокрема, працівники спецбатальйону міліції разом з інспекторами ДАІ на в’їзді до Харкова на стаціонарному посту «ХТЗ» зупинили для перевірки автомобіль, в якому перебував 29-річний водій та 31-річна жінка- мешканці Харкова.У затриманих вилучено понад тисячунабоїв для автоматичної зброї,гранати та запали до них, а також холодну зброю. Крім того, було вилучено значну кількість наркотиків – марихуани.Затримані під виглядом волонтерів виїжджали до зони АТО, де надавали допомогу у вигляді військового спорядження та продуктів харчування терористичним формуванням так званої «ДНР» і перевозили з Донецької області боєприпаси та вибухові пристрої до Харкова для вчинення диверсій. Затриманим пред’явлено звинувачення за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, що карається позбавленням волі до 7 років.

Також вчора у м. Слов’янськ в приміщенні одного з поштових відділень у посилці, яку було відправлено на адресу жительки м. Бердичів Житомирської області, виявлено три гранати Ф-1, гранату РГД-5, запал до гранати та 359 патронів калібру 5,45 мм. За даним фактом буде відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Попереджаємо про небезпеку поводження із неконтрольованою зброєю та вибухівкою. Просимо бути пильними та повідомляти про подібні випадки на телефони гарячої лінії СБУ – 0800 501482 та МВС – 0800 500 202.

Вчора на лінії розмежування поблизу м. Краматорськ Донецької області українські військові на одному з пунктів пропуску затримали 3 громадян України, які брали активну участь у діяльності незаконних збройних формувань. Їх передано співробітникам органів МВС.

В четвер бойовики продовжували обстрілювати населені пункти на контрольованій українськоювладою території Луганської області. Зокрема, терористи п’ять разів обстріляли з артилерії та мінометів м.Щастя Новоайдарського району з боку с.Весела Гора, яке контролюється так званою ЛНР. Близько 16-ї години кілька артилерійських снарядів вибухнули в кварталі Енергетиків поблизу супермаркету. Осколкові поранення різного ступеня отримали семеро осіб – місцевих мешканців віком від 17 до 51 років. Усі вони госпіталізовані до Новоайдарської районної лікарні.

Протягом минулої доби піротехнічні підрозділи ДСНС виявили та знешкодили 34 одиниці боєприпасів, з них 10 артилерійських снарядів, 2 мінометні міни, 2 міни та 19 інших вибухонебезпечних предметів. Обстежено 1,8 га територій. Частину цих предметів знешкоджено завдяки пильності місцевих мешканців, які помітили підозрілі предмети та вчасно викликали саперів.

Міжнародна підтримка

Під час офіційного візиту до Молдови Президент України Петро Порошенко провів переговори з президентами Молдови Ніколае Тімофті та Польщі Броніславом Коморовським. Президент України зазначив, що не існує альтернативи європейській інтеграції, і за підтримки Польщі Молдова і Україна продовжать рух до ЄС.

Відповідаючи у Кишиневі на запитання журналістів щодо можливості нових форматів переговорів з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, Президент України наголосив, що форматів може бути багато: це і Нормандський, і Веймарський, і Вишеградський, й інші формати, які дозволяють різним країнам демонструвати солідарність з Україною.

«Мінські домовленості – це не лише негайне припинення вогню та негайне звільнення заручників, перекриття кордонів для іноземних військ, це ще й політичний діалог, який дозволить провести на території Донбасу вільні вибори у відповідності до українського законодавства», – наголосив Президент України.

Сьогодні в Києві відбудуться зустрічі керівництва України з віце-президентом США Джо Байденом, під час яких будуть обговорені питання поглиблення співпраці між нашими країнами, у тому числі – в безпековому секторі.

Вчора віце-президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма висловили спільну позицію, що наслідки для Росії за її роль у дестабілізації ситуації в Україні мають бути посилені, якщо курс Москви залишатиметься незмінним.

Представник Білого Дому Тоні Блінкен під час слухань у Конгресі зазначив, що США готові обговорювати можливість надання Україні «оборонної летальної зброї». Зокрема, він заявив, що це питання ніколи не знімалося з порядку денного та досі залишається на столі переговорів.

Коментуючи цю заяву, директор прес-офісу Держдепартаменту США Джефф Ратке зазначив, що США може розглянути це питання. Ратке підкреслив: «Україна має право захищати себе від цієї триваючої агресії, і Сполучені Штати, як відомо, надають близько 116 млн. доларів в якості допомоги у сфері безпеки».

Джефф Ратке висловив крайню стурбованість США у зв’язку з тим, що Росія та її сепаратистські ставленики продовжують порушувати зобов’язання, які вони підписали в Мінську.

МЗС України в офіційному коментарі щодо блокування Російською Федерацією розширення Місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску назвало таку поведінку офіційної Москви черговим доказом небажання Росії виконувати Мінські домовленості та свідомого обмеження нею можливостей ОБСЄ із сприяння мирному врегулюванню ситуації на сході України.

Російська Федерація знову виявилася єдиною державою, яка заблокувала консенсус щодо розширення діяльності Місії на додаткові пункти пропуску, що не дозволить ОБСЄ здійснювати ефективний моніторинг вздовж усієї ділянки українсько-російського кордону, який не контролюється українською стороною».

«Україна своїми словами і справами чітко довела, що прагне реалізації Мінських домовленостей, національної єдності та миру. Президент Порошенко зробив все можливе, щоб дотриматися угоди з боку української влади», – заявив Глава Місії США при ОБСЄ Даніель Байєр.

Водночас він назвав «неприпустимим» те, що ні Росія, ні її сепаратистські ставленики «не відповіли взаємністю українським зусиллям».

За його словами, Мінські домовленості забезпечили дорожню карту мирного врегулювання в Україні. «Проте, політичне рішення не може бути досягнуто, якщо тільки одна сторона прагне його виконання. Ніхто не може ефективно реалізовувати цю дорожню карту з тими, хто не дотримується свого слова», – зауважив він.

МЗС України також оприлюднило Коментар з нагоди публікації сьомої доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про становище у галузі прав людини в Україні (у період 17 вересня – 31 жовтня 2014 р.)

МЗС відзначає переважну ретельність і неупередженість викладу ситуації, який багато в чому відповідає оцінкам як української сторони, наших міжнародних партнерів так і представлених в Україні міжнародних структур та іноземних спостерігачів.

Так, автори доповіді з тривогою відзначають серйозні порушення прав людини з боку незаконних збройних формувань, в тому числі тортури, довільні ув’язнення, взяття заручників, страти без належного судового розслідування, примусову працю, сексуальне насильство, а також знищення і незаконне вилучення майна. Присутність великої кількості сучасної зброї, а також іноземних бойовиків, серед яких військовослужбовці з Російської Федерації, має прямий вплив на ситуацію на сході України, відзначається у висновках Місії.

Експерти підтвердили неодноразово представлені українською стороною випадки грубих порушень з боку окупаційної влади громадянських, політичних, економічних, соціальних та культурних прав жителів Криму. Серед них – масові зникнення людей, арешти, закриття кримсько-татарських ЗМІ, учбових закладів, насильницьке захоплення власності тощо.

Міністр закордонних справ Польщі Гжегош Схетина заявив, що Польща вимагає від Євросоюзу заздалегідь приготувати нові санкції проти Кремля на випадок нової російської агресії в Україні.

За його словами, ЄС має почати розробляти нові обмежувальні заходи ще до такого розвитку подій.  «Санкції та низька ціна нафти – це наразі найсильніша зброя проти Москви», – зазначив Міністр закордонних справ Польщі.

http://mediarnbo.org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo.org/category/press-materials-ua/?futurmediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/2mediarnbo_org/category/press-materials-ua/page/1/?future

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества