Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ООС: зведені дані
– 21 грудня 2018

Протягом доби, що минула російсько-окупаційні війська продовжували відносно нетривалі обстріли позицій захисників України. При цьому, окупанти декілька разів застосовували міномети різних калібрів. Обстановка є контрольованою підрозділами Об’єднаних сил.

Загалом 20 грудня російсько-окупаційні війська здійснили 8 вогневих провокацій.

Луганський напрямок

Тут окупанти двічі вели обстріли наших оборонних позицій, вдень та ввечері.

Зокрема, поблизу Станиці Луганської зафіксовано чергове порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ. О 17:45 з напрямку окупованої Миколаївки зафіксовано відкриття противником вогню зі стрілецької зброї. Захисники України вогонь у відповідь в районі Станиці Луганської не відкривають. Зазначимо, що свідомі провокаційні обстріли з боку російсько-окупаційних військ на цій ділянці є постійними та унеможливлюють розведення сил та засобів сторін. Проте підрозділи Об’єднаних сил завжди дотримуються поблизу Станиці Луганської попередніх домовленостей щодо дотримання режиму тиші.

Окрім цього, з 21:45 ворог випустив декілька мін калібру 82 мм та вів прицільні обстріли з гранатометів по нашим оборонцям Луганського. Адекватна відповідь наших військових із штатного піхотного озброєння примусила окупантів до подальшого дотримання режиму тиші. Так, обстріл російських окупантів тривав близько 15 хвилин.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 6 прицільних обстрілів у другій половині доби.

Зокрема, двічі (вдень та ввечері) з напрямку села Пікузи ворог випустив по декілька мін калібру 82 мм та вів обстріли з гранатометів по наших захисниках Гнутового. Також ввечері окупанти випустили декілька мін калібру 120 мм по оборонцях Водяного.

Ворожі обстріли з піхотного озброєння також зафіксовано поблизу н.п. Красногорівка, Лебединське та Мар’їнка.

Захисники України декілька разів відкривали вогонь у відповідь із чергових вогневих засобів з метою збереження життя та здоров’я особового складу, та придушували ворожу активність.

Протягом минулої доби один наш військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення. Наразі нашому захиснику надається уся необхідна кваліфікована медична допомога у військовому-мобільному госпіталі.

Щодо обстановки на лінії фронту сьогодні, 21 грудня

З початку цієї доби станом на 12:00 з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 провокаційний обстріл на приморській ділянці нашої оборони.

Одразу з опівночі ворог застосував по наших захисниках Чермалика великокаліберні кулемети. Противник вів вогонь з боку окупованого села Набережне.

Втрат внаслідок бойових дій від початку цієї доби серед наших Українських героїв немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ продовжує використовувати тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей для випробувань новітніх російських зразків озброєння.

Зокрема, з початку грудня ц.р. з території РФ завезено декілька партій експериментальних безпілотних літальних апаратів та прибуло більше десяти російських фахівців для дослідження їх ефективності при застосуванні у бойових умовах. Водночас у складі окремих підрозділів з’єднань і частин 1 та 2 АК ЗС РФ були сформовані спеціальні групи і розпочато їх підготовку з питань управління безпілотними літальними апаратами.

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 19 грудня ц.р., однією із зазначених груп, під керівництвом прибулих з Росії розробників безпілотних літальних апаратів, досліджувалась ефективність їх застосування, у т.ч. щодо прицільного скидання засобів ураження на об’єкти, які розташовані у населених пунктах. Мета цих ганебних терористичних дій окупантів – традиційно перекласти провину за обстріли населених пунктів російсько-окупаційними військами на наші підрозділи Об’єднаних сил.

У визначених районах Донецької та Луганської областей триває небезпечна робота інженерно-саперних підрозділів Збройних Сил України, які виконують завдання у складі Об’єднаних сил

Протягом тижня наші саперні підрозділи перевірили близько 14 га території на наявність вибухонебезпечних предметів та знешкодили понад 1060 одиниць. Очистили понад 27 км доріг та маршрутів руху.

Загалом, з початку бойових дій, наші саперні підрозділи перевірили понад 4 тисячі 230 га території Донецької та Луганської областей, та знешкодили понад 255 тисяч 800 вибухонебезпечних предметів. Очистили більше 17 км залізничних колій та понад 1 тис. 630 км доріг та маршрутів руху.

З метою вшанування наших кращих захисників продовжується нагородження державними нагородами та заохочувальними відзнаками Міноборони військовослужбовців ЗС України

За інформацією Департаменту кадрової політики Міноборони України, з початку 2018 року за сумлінне виконання обов’язків заохочувальними відомчими відзнаками нагороджено понад 24 тис. 80 військовослужбовців та працівників ЗС України.

Загалом, з весни 2014 року станом на 19 грудня 2018 року, державними нагородами України нагороджено понад 141 тисячу 260 та заохочувальними відзнаками Міноборони України – більше 73 тисяч 400 військовослужбовців та працівників ЗС України.

Окрім цього, за інформацією Департаменту кадрової політики оборонного відомства, статус учасника бойових дій отримали понад 252 тисячі 800 військовослужбовців та працівників ЗС України – учасників Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/12/21/oos-zvedeni-dani-21-grudnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества