Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ООС: зведені дані
– 17 грудня 2018

Минулої доби, в районі відсічі та стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях, кількість ворожих збройних провокацій дещо зросла. Всього за добу по всій ліній бойового зіткнення зафіксовано 16 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, тоді як попередньої доби таких обстрілів було 12.

Вчора ворог вкотре застосовував зброю, яка заборонена домовленостями, цього разу це були міномети калібру 82 мм.

Загалом минулої доби на лінії протистояння зафіксовано 16 випадків порушення режиму припинення вогню з боку окупанта, усі обстріли визначені як прицільні. Одинадцять мін калібру 82 мм вчора випущені противником в сторону оборонних укріплень Об’єднаних сил.

Вчора, внаслідок бойових дій жоден український військовий не загинув, але двоє військовослужбовців Збройних Сил України дістали поранення, зараз їм надається медична допомога у військових госпіталях.

І як інформує наша розвідка, 16 грудня вісім окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та трьох поранено.

Луганський напрямок

Тричі упродовж вчорашньої доби російсько-окупаційні війська відкривали вогонь на цьому напрямку, в одному з випадків застосувавши міномети калібру 82 мм.

Ніч, а також перша половина доби там пройшла спокійно, однак перші постріли зі сторони противника пролунали вже о 13:40. Тоді підрозділи російсько-окупаційних військ, з боку с. Жолобок відкрили вогонь з автоматичних гранатометів та кулеметів великого калібру у напрямку захисників Кримського.

Військовослужбовці Збройних Сил України відповіли противнику щільним вогнем з піхотної зброї, чим змусили противника, вже за 10 хвилин припинити вогонь.

Більш потужним та тривалішим за часом був ворожий обстріл с. Новолуганське, який стався о 19:00. Упродовж двадцяти хвилин противник вів вогонь з БМП, автоматичних гранатометів та кулеметів великого калібру. Цю ворожу провокацію наші захисники також не залишили без відповіді, завдавши противнику вогневої відсічі з аналогічної зброї.

І завершилися бойові дії на Луганському напрямку мінометним обстрілом поблизу н.п. Кримське, який окупант здійснив о 21:10. Тоді у згаданому районі вибухнули п’ять ворожих мін.

Донецький напрямок

Тут відбулася більшість, а саме 13 ворожих вогневих провокацій, зафіксованих за минулу добу.

Починаючи від сьомої ранку і закінчуючи о 23:20, з невеликими перервами російсько-окупаційні війська вели вогонь в бік опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил, переважно застосовуючи гранатомети та інше піхотне озброєння.

Місцями вогневих протистоянь, вже традиційно, стали Старогнатівка, Піски, Лебединське, Чермалик, Павлопіль, Славне, Кам’янка, Новотроїцьке.

Деякі з населених пунктів, а саме Авдіївку та Водяне противник обстрілював кілька разів за добу. Під час вогневого нальоту на наші позиції в районі Водяного, який стався вчора о восьмій ранку, російсько-окупаційні війська зі сторони с. Ужівка випустили шість мін 82-го калібру.

На найбільш небезпечні вогневі провокації противника, а саме у восьми випадках, військовослужбовці Збройних Сил України відкривали вогонь у відповідь з чергових вогневих засобів.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок

Від початку поточної доби, станом на 12:00 сьогодні, 17 грудня, в районі відсічі та стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях зафіксовано одну ворожу збройну провокацію. Сталася вона вранці, коли противник відкрив вогонь зі стрілецької зброї в бік оборонців с. Гнутове.

Зараз ситуація повністю контрольована українськими підрозділами зі складу Об’єднаних сил.

Втрат від початку цієї доби немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування посилює підготовку до активізації бойових дій з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК російсько-окупаційних військ шляхом створення та розгортання на передових позиціях додаткових підрозділів.

Відмічено прибуття на передові позиції російських окупаційних військ на Маріупольському напрямку снайперського підрозділу, укомплектованого особами виключно чеченської національності.

При цьому, здійснюється мінування районів можливого розгортання бойових дій, з використанням мін заборонених міжнародним правом, зокрема МОН-200 (мінно-осколочна направлена) та ПФМ-1 «Лепесток» (протипіхотна фугасна міна).

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/12/17/oos-zvedeni-dani-17-grudnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества