Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 23 листопада 2018

Вчорашня доба в районі проведення операції Об’єднаних сил позначилася суттєвим зменшенням кількості ворожих збройних провокацій, водночас повного припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не було.

Всього за добу по всій ліній бойового зіткнення наші військові нарахували 4 прицільні обстріли з боку противника, більшість з яких сталася на Луганському напрямку. Попри те, що міномети і артилерію окупант вчора не застосовував, все ж обстрілюючи наші позиції противник використовував практично увесь спектр піхотної зброї та бойові машини піхоти.

Внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не постраждав.

Луганський напрямок

Тут тричі за добу російсько-окупаційні війська відкривали вогонь. Місцями перестрілок вже традиційно були н.п. Хутір Вільний, Луганське та с. Станиця Луганська. Найбільш гаряче було в районі першого, де з 07:30 і до 08:15 противник вів обстріли в бік позицій Об’єднаних сил з автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру, стрілецької зброї та БМП. Наші захисники відкрили вогонь у відповідь з аналогічної зброї.

Через годину противник переніс вогонь в район н.п. Луганське, де упродовж 40 хвилин обстрілював наші опорні пункти з кулеметів та ПТРК, на що також отримав адекватну відповідь з боку військовослужбовців Збройних Сил України.

Вже надвечір окупант відкрив кулеметний вогонь біля Станиці Луганської. Це був короткочасний обстріл, що тривав близько 20 хвилин, на який підрозділи Об’єднаних сил не відповідали.

Донецький напрямок

Доба пройшла майже без порушень режиму припинення вогню, однак наприкінці дня в районі Павлополя, зі сторони с. Верхньошироківське російсько-окупаційні війська відкрили вогонь з СПГ, стрілецької зброї та кулеметів великого калібру. Обстріл тривав трохи більше години, наші військові відкривали щільний вогонь у відповідь з піхотного озброєння.

У решті ключових районів нашої оборони вогневих провокацій з боку противника не зафіксовано.

Обстановка на лінії фронту станом на сьогоднішній ранок, 23 листопада

З початку поточної доби вже зафіксовано три збройні провокації з боку противника.

Так, о пів на сьому ранку російсько-окупаційні війська обстріляли з ручних та автоматичних гранатометів наші оборонні укріплення, обладнані в районі Березового. Обстріл вівся з боку Олександрівки, і тривав близько двадцяти хвилин. Наші захисники були змушені відкрити вогонь у відповідь, аби придушити вогневу активність противника.

Згодом, о 09:40 ворог здійснив кілька пострілів з ПТРК в бік оборонців Троїцького, а через годину, зі сторони н.п. Веселе відкрив вогонь в районі Пісків, при цьому застосувавши автоматичні гранатомети та кулемети великого калібру. На ці ворожі провокації наші військовослужбовці не відповідали, суворо дотримуючись режиму припинення вогню.

Зараз ситуація на лінії зіткнення стабільна.

Бойових втрат у лавах Збройних Сил України від початку цієї доби немає.

 

22 листопада, під час перебування з офіційним візитом у Великій Британії Міністр оборони України Степан Полторак провів зустріч з Міністром з питань оборонних закупівель, депутатом Парламенту Великої Британії Ендрю Стюартом

В рамках обговорення питань двостороннього співробітництва, пан Стюарт висловив зацікавленість у вдосконаленні співпраці та обміну досвідом в організації процесу прозорості та результативності закупівель.

Також, в ході візиту до Великої Британії Міністр оборони України Степан Полторак відвідав Королівський коледж оборонних наук, та обговорив з керівництвом британського закладу питання військової освіти.

Як зазначив під час брифінгу заступник очільника цього коледжу – адмірал Джон Кінгвелл, у закладі активно опікуються питаннями розвитку оборонної стратегії та працюють над тим, аби об’єднати усі інструменти державного регулювання для досягнення необхідних стратегічних цілей.

У закладі проходять навчання та обмінюються досвідом військові, дипломати та громадські діячі з різних країн світу.

Є серед випускників коледжу й військовослужбовці Збройних Сил України, які успішно пройшли там процес навчання.

В бригаді тактичної авіації повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗС України цьогорічні випускники Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба виконали перші самостійні польоти в офіцерському званні

Льотний склад здійснював польоти за планом бойової підготовки вдень, а також вночі, за складних метеорологічних умов.

В рамках льотної зміни екіпажі бригади взяли участь у міжвидовій підготовці та забезпечили імітацію безпосередньої підтримки наземних військ.

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/11/23/oos-zvedeni-dani-23-listopada-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества