Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 15 листопада 2018

Протягом 14 листопада в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано збільшення кількості випадків застосування російсько-окупаційними військами мінометів під час обстрілів оборонних позицій Українських захисників.

Загалом протягом минулої доби російсько-окупаційні війська 16 разів порушили режим тиші, застосовуючи різні зразки піхотного озброєння та міномети.

Захисники України 9 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь, не порушуючи Мінські угоди.

За даними розвідки Об’єднаних сил протягом минулої доби трьох окупантів російсько-терористичних військ знищено, стільки ж поранено.

Внаслідок бойових дій один наш захисник отримав поранення. Його доставлено до військового мобільного госпіталя. Стан здоров’я військовослужбовця – задовільний.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 5 прицільних ворожих обстрілів. Саме тут російсько-окупаційні війська щоразу застосовували під час вогневого впливу міномети. Загалом по оборонцях н.п. Кримське, Старий Айдар, Хутір Вільний, Щастя окупанти випустили близько 40 мін калібру 82 мм. У переважній більшості ворог супроводжував їх веденням вогню з озброєння БМП, гранатометів різних типів. В районі Хутора Вільний противник застосував зенітну установку ЗУ-23-2. Загалом ворожі обстріли поблизу цього населеного пункту тривали протягом трьох годин.

Захисники України впевнено придушували ворожу активність застосовуючи чергові вогневі засоби. Мінські угоди наші військові традиційно не порушували, застосовуючи у відповідь лише штатне піхотне озброєння.

Донецький напрямок

Минулої доби зафіксовано 11 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Тут окупанти здійснювали провокації із застосуванням гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння. Ворожі обстріли зафіксовано в районі н.п. Красногорівка, Новоселівка Друга, Гранітне, Гнутове, Красногорівка, Лебединське, Піски, Павлопіль та Верхньоторецьке.

Наші захисники декілька разів застосовували у відповідь штатне піхотне озброєння та придушували вогневу активність окупантів.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 15 листопада

Зазначимо, що російсько-окупаційні війська активізувалися на Луганському напрямку. З опівночі, станом на 12:00 зафіксовано 4 прицільних ворожих обстріли. При цьому окупанти щоразу вели обстріли з мінометів та від початку доби загалом випустили вже 100 мін калібрів 120 та 82 мм.

Сьогодні опівночі протягом майже години з боку окупованої Горлівки ворог випустив 17 мін калібру 82 мм по оборонцям н.п. Шуми.

У цей же час під ворожими мінометними обстрілами опинилися наші захисники Південного. Протягом півтори години, знову ж з напрямку Горлівки окупанти випустили 25 мін калібру 120 мм, що нагадаємо, заборонений до застосування Мінськими угодами, та 30 мін 82-го калібру.

Ще близько 20 мін калібру 82 мм, гранатомети та інше піхотне озброєння ворог застосовував сьогодні з близько 07:00 протягом майже двох годин по оборонцях Золотого-4.

Також з 07:00 ранку протягом сорока хвилин наші захисники Хутора Вільний зафіксували розриви 10 ворожих мін калібру 82 мм. Також російсько-окупаційні війська вели обстріли з озброєння БМП, гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Підрозділи Об’єднаних сил у всіх випадках відкривали адекватний вогонь у відповідь із чергових вогневих засобів з метою збереження життя та здоров’я особового складу.

За наявною інформацією, втрат внаслідок бойових дій від початку поточної доби серед захисників України немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

РФ продовжує використовувати тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей як полігон для утилізації застарілих та випробування нових зразків озброєння і боєприпасів.

Зокрема, протягом листопада ц.р. з території Росії завезено чергову партію боєприпасів для поповнення запасів з’єднань і частин 1 та 2 АК ЗС РФ. Разом з цим, значна частина отриманих артилерійських снарядів та мін виявилися непридатними до застосування через пошкодження корозією внаслідок тривалого недбалого зберігання на відкритих майданчиках. Російським окупаційним командуванням прийнято рішення про утилізацію, шляхом підриву, більше двох третин отриманих боєприпасів 1970 року виготовлення.

Крім цього, РФ використовує бойові дії на тимчасово окупованих територіях України для випробування у реальних бойових умовах ефективності новітніх засобів зв’язку, комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ) та радіоелектронної розвідки (РЕР) тощо. Зокрема, триває випробовування російських розробок засобів РЕБ, у т.ч. комплексів «Реппелент-1» та «Силок» щодо їх можливостей з протидії безпілотним літальним апаратам (БпЛА).

Обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на Донбасі є контрольованою підрозділами Об’єднаних сил, які перебувають напоготові до будь-якого розвитку подій.

Анонс

16 листопада у Прес-центрі Міністерства оборони відбудеться брифінг щодо імплементації основних положень Закону України «Про національну безпеку України» в діяльності Міноборони відповідно до євроатлантичних принципів та норм, а також стосовно підготовки до чергового циклу оборонного планування в Міноборони та ЗС України

У заході візьме участь директор Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони України Олег Меліхов.

Детальна інформація щодо акредитації – на офіційному веб-сайті Міноборони України.

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/11/15/oos-zvedeni-dani-15-listopada-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества