Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 5 жовтня 2018

Протягом минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил продовжувалися обстріли оборонних позицій захисників України з боку російсько-окупаційних військ.

Загалом протягом 4 жовтня зафіксовано 20 прицільних обстрілів оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Внаслідок бойових дій, троє Українських захисників минулої доби отримали поранення різних ступенів. Військових доставлено до медичних закладів, де наші герої отримують усю необхідну допомогу.

За даними розвідки Об’єднаних сил, протягом минулої доби трьох окупантів російсько-терористичних військ знищено та стільки ж поранено.

Луганський напрямок

Протягом 4 жовтня зафіксовано 7 порушень ворожих обстрілів. Причому окупанти переважно вели провокації з мінометів. Так, розриви ворожих мін калібру 120 мм фіксували двічі оборонці Луганського, калібру 82 мм – захисники н.п. Оріхове, Кримське, Травневе.

Окрім цього, вогневі провокації з гранатометів та великокаліберних кулеметів російсько-окупаційні війська здійснювали поблизу н.п. Кримське, Південне, Луганське, Шуми, Травневе.

Майже на кожний ворожий обстріл захисники України відривали адекватний вогонь у відповідь, з метою збереження життя та здоров’я особового складу. Зазначимо, що наші військові застосовували лише штатне піхотне озброєння, що не заборонене до застосування Мінськими угодами.

Донецький напрямок

Ворог здійснив 13 прицільних обстрілів оборонних позицій захисників України. Тут російсько-окупаційні війська важке озброєння не застосовували, проте вели тривалі вогневі провокації з гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння. Ворожі обстріли зафіксовано в районі н.п. Павлопіль, Широкине, Красногорівка, та тричі під ворожим вогнем перебували оборонці Водяного, Мар’їнки та Гнутового.

Ситуація на лінії фронту сьогодні, 5 жовтня

З початку цієї доби станом на ранок в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на території Донецької та Луганської областей зафіксовано 5 прицільних ворожих обстрілів.

На Луганському напрямку ворог з опівночі застосував гранатомети по оборонцям Кримського.

З 01:20, бойові дії із застосуванням піхотного озброєння тривали протягом двох годин поблизу н.п. Оріхове.

На Донецькому напрямку великокаліберні кулемети ворог застосував по захисникам Гнутового та Водяного. Після 07:00 розриви трьох ворожих мін калібру 82 мм зафіксували захисники Павлопіля. Також тут окупанти вели прицільний обстріл з озброєння БМП, гранатометів та стрілецької зброї.

Від початку поточної доби один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Наразі наш захисник отримує кваліфіковану медичну допомогу у військовому мобільному госпіталі.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російські окупаційні війська продовжують приховано розширювати площі і збільшувати кількість замінованих ділянок місцевості на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Зокрема, у окремих підрозділах з’єднань і частин 1 та 2 АК ЗС РФ терміново створюються позаштатні саперні групи у складі 3-4 осіб для обслуговування існуючих і обладнання нових мінних полів. Підготовку зазначених груп здійснюють кадрові російські офіцери інженерних служб, які поєднують проведення практичних занять з виконанням бойових завдань з мінування місцевості, у т.ч. неподалік населених пунктів, що підвищує рівень небезпеки для цивільного населення.

Підготовка позаштатних саперів у скорочені терміни призводить до порушень ними заходів безпеки при мінуванні і втрат серед особового складу противника. Так, 3 жовтня ц.р. т.зв. військовослужбовець одного з підрозділів 1 АК ЗС РФ підірвався на ділянці, замінованій навчальною саперною групою.

У визначених районах Донецької та Луганської областей триває небезпечна робота інженерно-саперних підрозділів Збройних Сил України

Протягом тижня наші саперні підрозділи перевірили близько 9 га території на наявність вибухонебезпечних предметів та знешкодили 610 одиниць.

Загалом, з початку бойових дій, наші саперні підрозділи перевірили близько 4 тисяч 40 га території Донецької та Луганської областей, та знешкодили понад 252 тисячі 200 вибухонебезпечних предметів. Очистили понад 1450 км доріг та маршрутів руху.

 

З метою вшанування наших кращих захисників продовжується нагородження державними нагородами та заохочувальними відзнаками Міноборони військовослужбовців ЗС України

За інформацією Департаменту кадрової політики МО України, з початку 2018 року заохочувальними відомчими відзнаками нагороджено близько 7 тис. військовослужбовців та працівників ЗС України.

Загалом, з весни 2014 року станом на 3 жовтня 2018 року, державними нагородами України нагороджено понад 113 тисяч 70 та заохочувальними відзнаками Міноборони України – понад 57 тисяч 700 військовослужбовців та працівників ЗС України.

Окрім цього, за інформацією Департаменту кадрової політики оборонного відомства, статус учасника бойових дій отримали понад 240 тисяч 500 військовослужбовців та працівників ЗС України.

4 жовтня Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак зустрівся з представниками Національної збірної «Ігри Нескорених» — військовослужбовцями, які отримали поранення під час бойових дій на сході країни

Степан Полторак вручив учасникам збірної – військовослужбовцям ЗС України відомчі відзнаки та цінні подарунки та подякував їм за самовідданість, життєву мужність, непереборне бажання до руху уперед, до Перемоги.

Цього року Україна вдруге бере участь у «Invictus Games» — міжнародних спортивних змаганнях серед військовослужбовців та ветеранів, які зазнали травм, поранень в ході виконання службового обов’язку.

Участь у змаганнях беруть держави-члени НАТО, а також партнери Альянсу. У 2018 році в Іграх Нескорених у Австралії беруть участь команди з 18 країн.

Наші Українські герої виступатимуть на міжнародних змаганнях у Сіднеї у 6 видах спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, пауерліфтинг, велоспорт на шосе та плавання.

Вчора у Києві відбулося відкрите тренування команди. Як повідомив капітан збірної Сергій Ільницький, під час цього збору спортсмени вже виходять в найкращу свою форму.

До слова, серед учасників збірної є люди, які в майбутньому планують взяти участь у Параолімпійських іграх.

Третій тренувальний збір триватиме до 16 жовтня, а вже вночі 17 жовтня збірна Українських героїв вирушить перемагати у Сіднеї.

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/10/05/oos-zvedeni-dani-05-zhovtnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества