Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 2 жовтня 2018

Протягом минулої доби в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на Донбасі, Українські військові продовжували фіксувати порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ.

Загалом протягом 1 жовтня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 21 прицільний обстріл оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил та один обстріл цивільної інфраструктури населеного пункту на лінії розмежування.

Захисники України адекватно придушували ворожу активність, не порушуючи Мінських угод. За даними розвідки Об’єднаних сил, минулої доби 4 бойовиків російсько-окупаційних військ знищено та 6 окупантів поранено.

Бойових втрат серед Українських захисників немає.

Луганський напрямок

Протягом 1 жовтня ворог здійснив 6 прицільних обстрілів оборонних позицій Об’єднаних сил.

Зокрема, двічі окупанти випустили по декілька мін калібру 82 мм по захисникам Луганського. З гранатометів та іншого піхотного озброєння російсько-окупаційні війська вели провокаційні обстріли поблизу Кримського, Новозванівки, Зайцевого, Луганського, Золотого.

Підрозділи Об’єднаних сил адекватним вогнем у відповідь із штатного піхотного озброєння примушували ворога до дотримання режиму тиші.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 15 збройних провокацій проти захисників України.

Переважну більшість обстрілів окупанти вели з гранатометів та іншого піхотного озброєння. Провокаційні обстріли зафіксовано в районі н.п. Новотроїцьке, Водяне, Новомихайлівка, Піски, Гнутове, Старогнатівка, Широкине, Красногорівка, Лебединське.

Окрім цього, з 17:40 до близько 23:00 з боку окупованого села Ужівка противник вів обстріл з мінометів калібрів 120 та 82 мм, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по оборонцях Водяного, що на приморській ділянці нашої оборони.

Приблизно в цей час, з 17:40 до 19:25 зафіксовано обстріл російсько-терористичними військами цивільної інфраструктури Водяного. З боку окупованого села Азов ворог здійснив по житловому сектору населеного пункту 31 постріл з артилерії калібру 122 мм, випустив 13 мін калібру 120 мм, ще три – 82-го калібру.

Наслідки чергового злочину на лінії розмежування з боку російських окупантів уточнюються представниками Української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) спільно зі Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

Ситуація на лінії фронту сьогодні, 2 жовтня

З початку цієї доби станом на 12:00 зафіксовано 6 прицільних ворожих обстрілів.

На Луганському напрямку російсько-окупаційні війська застосували гранатомети та великокаліберні кулемети поблизу Кримського та Оріхового, озброєння БМП по оборонцям Луганського. Захисники Новотошківського зафіксували ворожий мінометний обстріл, де окупанти випустили 6 мін калібру 82 мм.

На Донецькому напрямку ворог вів провокаційні обстріли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в бік оборонців Лебединського та Водяного.

Бойових втрат з початку поточної доби серед наших військовослужбовців немає.

Обстановка на лінії фронту є контрольованою нашими Українськими військовими зі складу Об’єднаних сил.

 

Сьогодні, 2 жовтня, в навчальному центрі поблизу Неменчине, Литовська Республіка, за участю військовослужбовців ЛИТПОЛУКРБРИГ та 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України розпочалося двотижневе багатонаціональне військове навчання «Кленова арка — 2018»

Маневри «Кленова арка» — це щорічне 11-денне командно-штабне навчання, в якому традиційно беруть участь військовослужбовці Литви, Польщі та України, за підтримки канадських наставників. Але формат навчання цього року дещо розширено — воно охоплює понад 300 учасників з 8 країн: Канади, Литви, Польщі, України, Грузії, Чорногорії, Румунії та Туреччини. Македонію представляють спостерігачі.

За словами командира Литовсько-Польсько-Української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького полковника ЗС України Дмитра Братішка, навчання перевірить рівень підготовленості особового складу, злагодженість із штабами приданих батальйонів та завершить навчальний цикл 2018 року.

ЛИТПОЛУКРБРИГ як вищий штаб здійснюватиме командування над маневровими батальйонами з Литви, Польщі та України, а також матиме можливість поділитися досвідом з цьогорічними учасниками з Грузії та Чорногорії.

В Навчальному центрі ВМС ЗС України відбувся урочистий випуск курсантів, які пройшли підготовку під керівництвом інструкторів ЗС Великої Британії в рамках навчально-тренувальної операції «ORBITAL»

Цьогорічна підготовка мала новий формат — військових моряків під безпосереднім керівництвом британських фахівців навчав інструкторсько-викладацький склад військово-морського навчального закладу, який раніше вже пройшов навчання за цією програмою.

Подібні проекти дають можливість українським ВМС не тільки здобувати нові знання, а й вдосконалювати фахові навички власних інструкторів, обмінюватися досвідом з представниками збройних сил провідних країн світу, щоб бути взаємосумісними й виконувати завдання за стандартами НАТО.

Також подібний захід відбувся у Львові. У 25 навчальному центрі Військової служби правопорядку ЗС України завершились курси підготовки інструкторів «Охорона VIP-осіб» та «Контроль натовпу». Навчання проходили під керівництвом інструкторів Литовської Республіки та італійських карабінерів.

Українські військовослужбовці ВСП успішно пройшли підготовку, отримали сертифікати про закінчення курсів і незабаром самі виступатимуть в якості інструкторів для своїх колег.

Слава Українським воїнам! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/10/02/oos-zvedeni-dani-02-zhovtnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества