Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані АТО – 14 жовтня 2018

Передусім, хочемо привітати усіх захисників України з професійним святом.

Цього ж дня ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке ми святкуємо також як День козацької слави.

Вітаючи захисників України та членів їх родин, Міністр оборони України Степан Полторак відзначив, що завдяки всенародній підтримці Збройні Сили України наростили бойові спроможності, поступово поповнюються новою та модернізованою технікою та справжніми патріотами України.

Ми щиро дякуємо кожному солдату і офіцеру за важку щоденну службу, та схиляємо голови перед захисниками, які віддали свої життя, захищаючи країну від російської агресії.

Слава Українським воїнам! Слава Україні!

Події на сході нашої держави

Минулої доби активність противника в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася на високому рівні, окупанти не припиняли порушувати режим тиші, при цьому знову фіксувалося відкриття ворогом вогню з забороненої зброї.

Водночас, ситуація перебуває під повним контролем з боку підрозділів Об’єднаних сил.

Загалом протягом минулої доби на лінії зіткнення зафіксовано 26 ворожих обстрілів, усі вони визначені як прицільні. У тому числі противник застосовував міномети калібру 120 та 82 мм, випустивши по наших позиціях більше 80 мін.

Підрозділи Збройних Сил України 13 разів відкривали вогонь у відповідь.

Внаслідок бойових дій минулої доби жоден військовослужбовець Збройних Сил України не загинув і не зазнав поранень.

Луганський напрямок

Минулої доби противник відкривав прицільний вогонь 10 разів, при чому 6 разів із застосуванням мінометів великих калібрів.

Так, вчора вранці, близько 07:30 ворог випустив 10 мін 82-го калібру в бік оборонців селища Вільне. Вогонь вівся з боку н.п. Первомайське.

Вже через кілька годин противник переніс мінометний вогонь на селище Троїцьке. О 10:35, з боку н.п. Калинове противник завдав вогню з міномету калібру 82 мм. та випустив 8 мін.

По обіді, російсько-окупаційні війська поновили обстріли з важкої зброї, і о 15:35 знову відкрили вогонь по оборонцям с. Вільне. Цей обстріл був більш потужнішим, ніж ранковий – тоді наші військовослужбовці нарахували вибухи 20 мінометних боєприпасів згаданого калібру.

Дещо згодом, ворог спробував «пристрілятися» в сторону наших позицій біля Світлодарська, випустивши три міни калібру 82 мм та вів вогонь з гранатометів та стрілецької зброї.

Надвечір ворог ввів в дію вже більш потужний калібр, намагаючись випробувати на міцність захисників Новолуганського.

Так, о 19:30 та о 22:34 російсько-окупаційні війська двічі завдавали вогню з мінометів 120 – калібру, випустивши 8 та 11 мін відповідно.

Не вщухав ворожий вогонь і на інших ділянках нашої оборони, зокрема біля Катеринівки, Кримського та Степного. Там фіксувалися ворожі постріли зі стрілецької зброї, кулеметів та гранатометів.

Відзначу, що практично на всі ворожі обстріли наші оборонці відповідали противнику влучним вогнем зі штатної зброї.

Донецький напрямок

Як і попередньої доби, спокійно не було, там за вчорашній день зафіксовано 16 прицільних обстрілів з боку противника. У трьох випадках ворог застосував міномети.

Найбільш потужним та найтривалішим був ворожий обстріл біля Лебединського. Там вчора від 17:00 до 22:00, з боку окупованого селища Саханка противник вів обстріли тамтешніх українських позицій із застосуванням мінометів одразу двох калібрів – 120-го та 82-го.

Постріли з мінометів супроводжувалися щільним вогнем широкого спектру наявного у бойовиків озброєння, від стрілецької зброї і до гранатометів різних систем.

Варто зазначити, що саме селище Лебединське стало вчора основним населеним пунктом, де противник періодично, упродовж дня вів вогонь з мінометів.

Подібні ворожі обстріли вчора там зафіксовано вранці о 09:20 та о 10:50.

У решті населених пунктів Донецького напрямку, зокрема біля Водяного, Гнутового, Павлопіля та Красногорівки упродовж вчорашнього дня тривали ворожі збройні провокації, щоправда без мінометного та артилерійського вогню. Там окупант застосовував піхотну зброю та вогонь гранатометів різних типів.

Окрім того, вчора ввечері окупанти обстріляли з мінометів калібру 120 та 82 мм населені пункти Чермалик та Широкине, випустивши загалом майже десять снарядів. Вогонь вівся з окупованих Верхньошироківського та Саханки. Наслідки та масштаби руйнувань наразі оцінюються українською стороною СЦКК та Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

Ситуація на лінії зіткнення станом на теперішній час

Тож від початку доби і станом на 07:00 ранку було зафіксовано 6 прицільних обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил з боку російсько-окупаційних військ.

Більшість з них, а саме 5 припала на Донецький напрямок. Місцями ворожого вогню були наші позиції біля н.п. Гнутове, Широкине, Піски та Богданівка.

На Луганському напрямку цієї ночі противник порушив режим тиші один раз, це сталося біля Кримського, однак цей обстріл був доволі потужним. Ворог відкривав вогонь з ручних та автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї. І саме там від початку вже цієї доби зазнав поранення один наш військовослужбовець.

В решті випадків ворог застосував піхотну зброю, наші бійці відкрили вогонь у відповідь поки що лише один раз.

Відзначимо, що ситуація в районі відсічі та стримування російської агресії на території Донецької та Луганської областей залишається контрольованою нашими захисниками.

 

Сьогодні, 14 жовтня, на території Міністерства оборони України, за участю Президента України відбулася церемонія відкриття Зали пам’яті захисників України та молитовний захід за українських воїнів

Меморіальний комплекс вшанування пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, світовий мир та порядок, створено за сприяння та ініціативи Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України Петра Порошенка.

На території комплексу розташовані: зала із книгою пам’яті загиблих військовослужбовців Збройних Сил України, стела із дзвоном пам’яті та плац для проведення урочистих та церемоніальних заходів.

Проект Комплексу підготовлено Центральним проектним інститутом Міністерства оборони України та побудовано військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України.

Дзвін пам’яті виготовлено на пожертви небайдужих громадян.

Слава Україні!

Героям Слава!

http://mediarnbo.org/2018/10/14/oos-zvedeni-dani-14-zhovtnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества