Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 16 вересня 2018

Минулої доби активність противника в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася досить високою, окупанти кілька разів застосували під час обстрілів наших позицій важке озброєння. Втім, українські військовослужбовці тримають ситуацію під повним контролем.

Загалом протягом минулої доби на лінії зіткнення зафіксовано 28 ворожих обстрілів, усі вони визначені як прицільні. У тому числі противник 6 разів застосовував міномети калібру 120 та 82 мм, випустивши по наших позиціях загалом 41 міну.

Підрозділи Збройних Сил України 10 разів відкривали вогонь у відповідь.

Втрат серед наших військових внаслідок бойових дій немає.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 11 прицільних ворожих обстрілів.

Тричі з гранатометів та великокаліберних кулеметів були обстріляні наші позиції в районі населеного пункту Кримське, причому один раз противник для посилення вогневого впливу також застосував озброєння БМП.

Опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новолуганського російсько-окупаційні війська близько 20-ї години обстріляли з кулеметів великого калібру, а з 22:45 протягом години випустили 10 мін калібру 82 мм та застосовували автоматичні гранатомети.

Піхотне озброєння ворог використовував під час обстрілів наших військових біля Південного, Новгородського, Луганського, Світлодарська і Новотошківського.

Донецький напрямок

Зафіксовано 17 прицільних обстрілів з боку противника.

Найгарячіше було біля населених пунктів Гнутове, Водяне та Лебединське.

Зокрема, з початком доби російсько-окупаційні війська понад годину обстрілювали наших бійців поблизу Гнутового та Водяного з мінометів калібру 120 та 82 мм. Ще раз позиції підрозділів Об’єднаних сил біля Гнутового були піддані обстрілу з мінометів 120-го калібру та озброєння бойової машини піхоти ввечері. Захисників Лебединського у цей же час ворог обстріляв з 82-мм мінометів. Загалом за добу противник обстрілював опорні пункти наших військ поблизу Гнутового – 5 разів, Лебединського – 3 рази, Водяного – двічі, у тому числі з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Також піхотне озброєння російсько-окупаційні війська використовували для вогневих провокацій біля Пісків, Красногорівки, Авдіївки, Чермалика, Павлополя, Мар’їнки та Новотроїцького.

Обстановка на сьогодні, 16 вересня

Станом на сьогоднішній ранок з початку доби зафіксовано 4 прицільних ворожих обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил, усі вони відбулися вночі на Донецькому напрямку.

Зокрема, двічі потрапили під обстріли з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї захисники Мар’їнки.

Також з піхотного озброєння російсько-окупаційні війська обстріляли українські опорні пункти біля Опитного та Водяного.

Вогонь у відповідь з боку підрозділів Збройних Сил України вівся один раз із застосуванням стрілецької зброї.

Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського відбувся випуск слухачів Вищих академічних курсів з питань національної безпеки та оборони

Протягом 4 днів було організовано підвищення кваліфікації керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади – представників Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Луганської облдержадміністрації, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Міністерства юстиції України.

Під час навчання розглядалися основні аспекти діяльності Збройних Сил України. Слухачі були ознайомлені з ключовими напрямами оборонної реформи в державі в умовах ведення «гібридної» війни, проблемними питаннями теорії та практики застосування Збройних Сил України в сучасних умовах, оновили та поглибили знання у сфері забезпечення воєнної безпеки та оборони держави, сформували концептуальні погляди на можливі шляхи вирішення проблемних питань щодо підготовки держави до оборони, організації та забезпечення відсічі збройній агресії проти України.

На базі однієї з військових частин, що на Житомирщині відбувся 26 чемпіонат Збройних Сил України з пожежно-прикладного спорту

У цьогорічних змаганнях взяли участь 7 команд, які представляли Сухопутні війська, Повітряні та Військово-Морські Сили, Озброєння Збройних Сил України, Головне управління оперативного забезпечення та Національний університет оборони України.

Учасники змагались у підйомі штурмовою драбиною на четвертий поверх, подоланні 100-метрової смуги перешкод, бойовому розгортанні пожежного автомобіля та гасінні умовної пожежі.

У загальному заліку «бронзу» виборола команда Військово-Морських Сил, друге місце посіли військові спортсмени з Національного університету оборони України. А чемпіоном з пожежно-прикладного спорту цього року стала збірна команда Озброєння Збройних Сил України.

Також були визначені команди, які показали найкращі результати за кожним видом змагань.

Команда переможців та призери в командному заліку отримали перехідні кубки та дипломи. Кращі вогнеборці в особистих дисциплінах були нагороджені медалями, дипломами та грамотами.

http://mediarnbo.org/2018/09/16/oos-zvedeni-dani-16-veresnya-2018/
Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества