Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 14 вересня 2018

Протягом минулої доби в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях зафіксовані подальші порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ. Зокрема, ворог застосовував по позиціях захисників України міномети та гранатомети різних типів, озброєння БМП.

Також вдень зафіксовано мінометний обстріл з боку російсько-терористичних військ по цивільній інфраструктурі житлового сектора одного з населених пунктів на приморській ділянці.

Загалом протягом 13 вересня в районі проведення операції Об’єднаних сил нашими захисниками зафіксовано 37 прицільних ворожих обстрілів.

Наші військовослужбовці декілька разів давали адекватну відповідь, не порушуючи Мінських угод. За даними розвідки Об’єднаних сил, минулої доби було знищено одного та поранено чотирьох бойовиків російсько-окупаційних військ.

В ході бойових дій отримав поранення один Український військовослужбовець. Нашого захисника доставлено до військового мобільного госпіталя, де він отримує необхідну медичну допомогу.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська 10 разів вели обстріли в бік оборонних позицій захисників України

Зокрема, вчора близько 09:00 окупанти випустили 7 мін калібру 120 мм по оборонцях Кримського. Вчергове нагадаємо, що застосування калібрів понад 100 мм заборонене Мінськими угодами.

Окрім цього, противник неодноразово застосовував гранатомети різних типів, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю в бік наших захисників Новотошківського, Луганського, та Кримського. Поблизу Троїцького та Кримського також зафіксовано ворожі обстріли з озброєння БМП.

Майже на кожен ворожий обстріл, з метою збереження життя та здоров’я особового складу, за рішенням командирів, Українські військові давали адекватну відповідь окупантам не порушуючи Мінських угод, та придушували ворожу вогневу активність.

Зазначимо, що російсько-окупаційні війська знову порушували режим тиші поблизу Станиці Луганської, з метою чергового унеможливлення розведення сил та засобів сторін на цій ділянці. Вчора, з 11:25 до 12:00 зафіксовано ведення ворожого вогню по захисникам України зі станкового протитанкового гранатомета.

Донецький напрямок

Майже втричі більше обстрілів російсько-окупаційні війська здійснили вчора на цьому напрямку. Тут зафіксовано 27 прицільних обстрілів оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Розриви від мінометних снарядів калібру 82 мм зафіксували наші захисники поблизу н.п. Водяне та Гнутове. А по оборонцям Чермалика ворог випустив також міни калібру 120 мм.

Непоодинокі провокаційні обстріли з гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння російсько-окупаційні війська вели в бік захисників н.п. Старогнатівка, Березове, Широкине, Водяне, Верхньоторецьке, Піски, Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка, Гранітне, Лебединське, Павлопіль, Чермалик та Гнутове.

Окрім цього, вчора на приморській ділянці зафіксовано черговий злочин російських окупантів проти місцевого населення. Після 15:30, з напрямку окупованого села Ужівка російсько-терористичні війська випустили 5 мін забороненого Мінськими угодами 120-го калібру по житловому сектору на східній околиці Водяного. На щастя, жертв та руйнувань немає.

Обстановка станом на сьогодні, 14 вересня

З початку цієї доби станом на ранок, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 7 прицільних обстрілів.

Третій день поспіль фіксуються обстріли окупантів поблизу Станиці Луганської. Близько 06:00 ворог вів обстріл позицій захисників України з гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів.

Також з цих зразків зброї російсько-окупаційні війська здійснювали провокаційні обстріли наших оборонців Водяного, Широкиного, Гнутового, тричі – по захисниках Кримського.

Декілька разів підрозділи Об’єднаних сил відкривали адекватний вогонь у відповідь та примушували ворога до дотримання режиму тиші.

З початку цієї доби втрат внаслідок бойових дій серед Українських військових немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Окупаційні адміністрації РФ вживають жорстких заходів для запобігання втрати контролю за розвитком суспільно-політичної ситуації на окупованих ними територіях Донецької та Луганської областей. Зокрема, під надуманими приводами т.зв. «правоохоронні органи» масово затримують місцевих жителів, які підозрюються у нелояльному ставленні до окупаційного режиму. При цьому, пересічних громадян на яких поступили доноси, або які проявили найменші ознаки проукраїнських поглядів, т.зв. «правохоронці» затримують у громадських місцях, забирають для допитів з робочих місць і домівок, у т.ч. в нічний час. Більшість із затриманих залишаються під вартою на невизначений термін.

Водночас, за інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, командування російських окупаційних військ продовжує утримувати з’єднання і частини 1 та 2 АК ЗС РФ у готовності до негайного застосування.

У Вашингтоні, в рамках візиту делегації українського оборонного відомства на чолі з першим заступником Міністра оборони України Іваном Руснаком до Сполучених Штатів Америки, відбулася низка робочих зустрічей з посадовими особами Міністерства оборони США в Пентагоні

До складу української делегації також увійшли начальник Національного університету оборони України імені Івана Черняховського генерал-лейтенант Анатолій Сиротенко та головний старшина Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський. В роботі української делегації в Пентагоні також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

Крім безпосередньо питань щодо вдосконалення системи військової освіти сержантського і офіцерського складу в Збройних Силах України, були обговорені питання управління людськими ресурсами, комплектування персоналом, формування військового резерву, впровадження гендерної політики в Збройних Силах, реабілітації військовослужбовців після повернення з району ведення бойових дій, залучення українських офіцерів до участі в організації заходів військового співробітництва, направлення їх для проходження військової служби у об’єднаних багатонаціональних штабах НАТО, розбудови військових інституцій, організації подальшої матеріально-технічної допомоги від США Збройним Силам України у 2019-2020 роках.

Протягом роботи були проведені зустрічі з заступником Міністра оборони США з питань персоналу та готовності пані Стефані Барні та заступником помічника Міністра оборони США з питань співробітництва з Україною та країнами Євразії пані Лаурою Купер. Також відбувся ряд інших важливих зустрічей. Зокрема, Іван Руснак провів окрему зустріч з Секретарем Військово-Морських Сил США, під час якої було обговорено стан та перспективи розвитку Військово-Морських Сил України до 2035 року та перспективи подальшої співпраці між відповідними видами Збройних сил.

Американською стороною було відмічено значні досягнення у реформуванні Збройних Сил України та висловлено готовність до надання подальшої всебічної підтримки в реалізації намічених Україною планів.

У Німеччині підрозділ 13-го окремого батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України візьме участь у навчаннях «Сейбр Джанкшн» («Saber Junction»)

На військовому полігоні поблизу міста Хохенфельс, українські десантники візьмуть участь у щорічному навчанні, що проводиться Командуванням США в Європі для оцінки готовності однієї з бойових бригад американської армії.

Маневри «Сейбр Джанкшн» розпочалися 4 вересня і триватимуть до кінця місяця. Житомирські десантники долучаться до активної фази навчання.

На Азовському узбережжі відбулося спільне тренування із взаємодії Морської піхоти та авіації Сухопутних військ

За легендою навчань підрозділи Морської піхоти та авіації Сухопутних військ ЗС України знищували умовного противника, який намагався висадитись на узбережжя Азовського моря.

Основу навчань склала авіаційна компонента, за допомогою якої було забезпечено доставку і висадку десанту, прикриття підрозділів морської піхоти з повітря, знищення умовного противника на морі. Своєю чергою морпіхи із залученням артилерії та авіації унеможливили наміри умовного противника щодо висадки морського десанту на морське узбережжя в зазначеному районі.

Як зазначив Командувач Морської піхоти генерал-майор Юрій Содоль, з поставленими завданнями підрозділи впорались в повній мірі. Тренування щодо відбиття дій противника на узбережжях Азовського і Чорного морів продовжуватимуться й надалі.

На півдні України завершилися масштабні військові тактичні навчання окремої бригади територіальної оборони. У навчаннях на Херсонщині взяли участь понад 2 тисячі військовозобов’язаних віком до 60 років

Практична складова навчань здійснювалася в умовах максимально наближених до виконання завдань за призначенням у разі загострення обстановки. Протягом визначених термінів підрозділи територіальної оборони навчалися охороняти органи державної влади, місцевого самоврядування, важливі об’єкти та комунікації тощо.

Більшість резервістів — працівники органів державної влади, територіальних управлінь і місцевого самоврядування. Близько 600 чоловіків склали Військову присягу на вірність Українському народові.

На завершення зазначимо, що на головній сторінці офіційного веб-сайту Міноборони України розміщено роз’яснення Департаменту кадрової політики оборонного відомства щодо Указу Президента України від 12 вересня 2018 року № 277 «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України».

Слава захисникам України! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/09/14/oos-zvedeni-dani-14-veresnya-2018/
Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества