Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 6 серпня 2018

Упродовж доби, що минула, обстановка на лінії зіткнення загострилася, противник збільшив кількість і характер вогневих провокацій. Вкотре зафіксовано застосування мінометів заборонених калібрів з боку російсько-окупаційних військ.

Загалом по всій ліній зіткнення минулої доби зафіксовано 40 прицільних ворожих вогневих провокацій. Підрозділи Об’єднаних сил вели активну оборону і 21 раз відкривали вогонь у відповідь, аби вгамувати противника, при цьому застосувавши штатну піхотну зброю.

Вчора внаслідок активних бойових дій один наш захисник зазнав вогнепального осколкового поранення. Стан його здоров’я характеризується як середньої важкості. Військовослужбовця оперативно доставлено до військового госпіталя у Сєверодонецьку, де йому надається невідкладна медична допомога.

Водночас, як повідомляє наша розвідка, втрати противника за минулу добу складають двоє загиблих і семеро поранених бойовиків зі складу російсько-окупаційних військ.

Луганський напрямок

Вчора цей напрямок став зоною активного зосередження ворожого вогню. Тут за добу зафіксовано 21 прицільну збройну провокацію з боку противника, у тому числі із застосуванням мінометного вогню. Бойові дії в районах згаданого напрямку почалися близько другої ночі із кулеметного обстрілу наших позицій біля Новозванівки. У відповідь наші військовослужбовці придушили активність противника вогнем з великокаліберних кулеметів, після чого там запанувала тиша.

Згодом, біля сьомої ранку ворог відкрив вогонь з гранатометів і стрілецької зброї в бік позицій Об’єднаних сил, розташованих біля н.п. Кримське. Варто зазначити, що це селище стало вчора найбільш гарячою точкою Луганського напрямку. Упродовж всієї доби ворог обстрілював населений пункт через кожні кілька годин.
Під час одного з таких обстрілів російсько-окупаційні війська ввели в дію міномети 82-го калібру, випустивши загалом 7 боєприпасів. Це сталося ввечері, близько двадцятої години. Обстріл вівся одразу з двох напрямків, а саме зі сторони н.п. Жолобок та Слов’яносербськ.

Іншими населеними пунктами, де противник порушував режим перемир’я були Луганське, Світлодарськ, Південне та Новозванівка. Тамтешні позиції наших військ практично цілий день перебували під інтенсивним ворожим вогнем з БМП, гранатометів та стрілецької зброї.

На найбільш зухвалі та небезпечні ворожі провокації військовослужбовці Збройних Сил України відкривали прицільний вогонь у відповідь.

Донецький напрямок

Не менш інтенсивно ворог обстрілював позиції українських військ і тут. Ворожих вогневих провокацій за добу зафіксовано 19, і усі вони ідентифіковані як прицільні. У двох випадках окупант застосував міномети 120-го та 82-го калібрів. Цю зброю, яка, нагадаємо, є забороненою Мінським процесом, противник ввів в дію біля н.п. Гнутове та Лебединське, вранці і ввечері відповідно. Тоді в районі позицій Об’єднаних Сил вибухнуло 6 мін згаданих калібрів.

Бойовики російсько-окупаційних військ активно стріляли і в інших, ключових районах Донецького напрямку, при цьому застосовуючи гранатомети різних типів, кулеметний вогонь та стрілецьку зброю. Місцями найчастішого вогневого впливу противника стали н.п. Широкине, Лебединське, Павлопіль, Чермалик, Мар’їнка та Водяне.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 6 серпня

Від опівночі і станом на 09:00 ранку зафіксовано чотири прицільні ворожі обстріли з боку російсько-окупаційних військ.

Зокрема, на Луганському напрямку таких провокацій відбулося вже дві. Близько нуля годин противник застосував гранатомети і стрілецьку зброю в бік оборонців Кримського.

І також двічі окупант порушив режим тиші біля Мар’їнки і Лебединського відповідно. Обстріли сталися цієї ночі, близько першої години. Противник застосував гранатомети різних типів і стрілецьку зброю, на що отримав адекватну відповідь з боку військовослужбовців Збройних Сил України.

Відзначимо також, що з початку поточної доби маємо одного пораненого. Стан здоров’я нашого бійця задовільний, його доправлено до військового госпіталя у Маріуполі.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування посилює адміністративно-поліцейський режим на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Зокрема, підрозділами т.зв. «мвс днр» розпочато проведення комплексних оперативних заходів за умовною назвою «операція «Візит».

Під виглядом виявлення і притягнення до відповідальності місцевих мешканців, які ухиляються від виконання розпорядження російської адміністрації про своєчасну постановку на військовий облік, співробітники т.зв. «правоохоронних органів» проводять арешти осіб, які викликають підозру в «нелояльності» до окупаційного режиму.

Передбачається, що до з’ясування обставин затримані будуть залучатись до виконання робіт з обладнання фортифікаційних споруд і бліндажів у районах дислокації з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.

Морські піхотинці Військово-Морських Сил ЗС України беруть участь у багатонаціональному навчанні «Noble Partner – 2018» у Грузії

Метою заходу є удосконалення навичок та вмінь виконання завдань за стандартами НАТО разом із військовослужбовцями країн-партнерів та країн-членів Північноатлантичного альянсу.

В ході навчання наші військовослужбовці у складі зведеної роти проведуть умовну наступальну та оборонну операції з бойовою стрільбою.

Також вони відпрацюють умовне захоплення населеного пункту та зачистку будівель з висадкою з вертольотів, та дії особового складу під час рейдових операцій.

Окрім того планується відпрацювання тактико-технічних процедур НАТО, навчання з розвідки місцевості на території умовного противника та практичне знайомство зі стрілецькою зброєю Сухопутних військ армії Сполучених Штатів Америки.

Навчання проходитимуть з 1 по 15 серпня цього року.

http://mediarnbo.org/2018/08/06/oos-zvedeni-dani-06-serpnya-2018/
Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества