Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 28 серпня 2018

Протягом минулої доби в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на території Донецької та Луганської областей підрозділи Об’єднаних сил продовжували фіксувати порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ.

Загалом протягом минулої доби, 27 серпня, російсько-окупаційні війська здійснили 26 прицільних обстрілів оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Внаслідок бойових дій, вчора двоє Українських захисників отримали поранення. Наразі наші військові отримують необхідну медичну допомогу у військових мобільних госпіталях. Стан їх здоров’я – задовільний.

Окрім цього, вчора близько 10:00 зафіксовано черговий обстріл з боку російсько-терористичних військ цивільної інфраструктури мирного населення. Бойовики здійснили обстріл житлового сектору н.п. Троїцьке Попаснянського району Луганської області з застосуванням мінометів калібрів 120 мм та 82 мм. Вогонь вівся з двох різних напрямів у напрямку Калинове-Троїцьке.

На місці події представники Української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) задокументували, що внаслідок прямого влучання 3-х мін калібру 120 мм та 3-х мін 82-го калібру по вулиці Красна, в безпосередній близькості до житлових будинків утворились вирви різного діаметру.

Інших боєприпасів та таких, що не вибухнули, не виявлено. Місця влучань боєприпасів знаходяться на відстані до 100 метрів від житлових будівель. На щастя, постраждалих серед цивільного населення немає.

Луганський напрямок

Протягом 27 серпня зафіксовано 10 прицільних ворожих обстрілів.

Зокрема, близько 13:00, вчергове, в порушення Мінських угод російсько-окупаційні війська застосовували міномети забороненого калібру 120 мм, та 82-го калібру по захисникам Луганського. Нашими захисниками зафіксовано близько 15 розривів ворожих мін.

Також мінометний обстріл калібру 82 мм зафіксували оборонці Кримського після 15:00. Тут ворог випустив понад 10 мін.

З гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння російсько-окупаційні війська вели активні провокаційні обстріли в бік позицій Українських військових поблизу н.п. Південне, Золоте, тричі – в районі Кримського, та чотири рази – Луганського.

У переважній більшості випадків підрозділи Об’єднаних сил адекватно придушували ворожу вогневу активність, з метою збереження життя та здоров’я особового складу.

Окрім цього, ввечері після 19:00, зафіксовано чергове порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ поблизу Станиці Луганської. Тут окупанти знову свідомо зривають розведення сил та засобів сторін. Ворог вів обстріл з автоматичних станкових гранатометів в бік захисників України на цій ділянці нашої оборони.

Донецький напрямок

Підрозділи Об’єднаних сил 16 разів перебували під прицільними ворожими обстрілами.

Російсько-окупаційні війська неодноразово порушували режим тиші поблизу н.п. Водяне, Павлопіль, Гнутове, Авдіївка, Широкине, Лебединське, Новомихайлівка, Красногорівка, застосовуючи гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Зазначимо, що на приморській ділянці нашої оборони, з боку окупованого села Ужівка, російсько-окупаційні війська застосували по оборонцях Лебединського танк та міномети. Ввечері, з 18:00 до 19:00 захисники України зафіксували 18 ворожих пострілів з танку, та розриви близько 10 мін калібру 82 мм.

У цей же час ворог вів мінометний обстріл оборонців Гнутового, активно застосовуючи при цьому гранатомети та інше піхотне озброєння. Українські військові зафіксували розриви близько 20 мін калібрів 120 та 82 мм.

Ситуація на лінії фронту станом на сьогодні, 28 серпня

З початку доби обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на території Донецької та Луганської областей набула певного загострення, проте залишається контрольованою підрозділами Об’єднаних сил.

Зафіксовано 7 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, при цьому ворог активно застосовував артилерію та міномети.

Так, на Луганському напрямку, з 05:20, понад годину окупанти вели обстріл оборонців Новолуганського. Ворог здійснив близько 20 пострілів з артилерії калібру 122 мм, та випустив 15 мін калібру 120 мм. Також зранку, з гранатометів і стрілецької зброї окупанти вели обстріл оборонців Кримського.

На Донецькому напрямку з гранатометів та іншого піхотного озброєння російсько-окупаційні війська здійснили провокаційні обстріли захисників України в районі н.п. Павлопіль та Гнутове.

Окрім цього, з 05:40, протягом майже двох годин окупанти вели обстріл оборонців Гнутового з артилерії, мінометів, озброєння БМП та стрілецької зброї. Захисники України зафіксували розриви близько 10 артилерійських снарядів калібру 122 мм, та п’ять від мін калібру 120 мм.

З 06:00 російсько-окупаційні війська вели обстріл оборонців Лебединського. Тут ворог також зробив декілька пострілів з артилерії калібру 122 мм, випустив 10 мін 82-го калібру та вів обстріли з гранатометів різних типів й стрілецької зброї.

Загалом, лише протягом цього ранку, російсько-окупаційні війська здійснили близько 30 пострілів з артилерії калібру 122 мм, та випустили 20 мін калібру 120 мм. Вчергове нагадаємо, що ці калібри заборонені до застосування Мінськими угодами.

Зазначимо, що від початку поточної доби втрат внаслідок бойових дій серед Українських військовослужбовців немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ інтенсивно нарощує додаткові резерви озброєння, військової техніки, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів та іншого військового майна у районах розташування з’єднань і частин 1 АК ЗС РФ.

Водночас, під керівництвом російських воєнних радників та інструкторів, у підрозділах 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ), дислокованих вздовж узбережжя Азовського моря, під виглядом тренувань з бойової готовності з виходом у місця виконання завдань, активізувалась підготовка десантних підрозділів, у т.ч. призначених для ведення морських операцій.

Обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на Донбасі залишається контрольованою Українськими військовими зі складу Об’єднаних сил.

До уваги ЗМІ

Вже не вперше в окремих ЗМІ та друкованих виданнях лунають звинувачення на адресу Міноборони України, Генерального штабу ЗС України, штабу ООС щодо нібито заниження кількості бойових втрат в районах проведення операції. При цьому окремі ЗМІ посилаються на недостовірні та сумнівні джерела.

Офіційно заявляємо, що оборонне відомство жодним чином не занижує реальні бойові втрати та щодня інформує про це громадськість та представників ЗМІ під час інформаційних заходів. Життя та здоров’я кожного Українського військовослужбовця – найцінніше для кожного командира.

Міністерство оборони України та Збройні Сили України завжди відкриті для суспільства та конструктивного діалогу.

Вкотре звертаємося до журналістів із закликом користуватися виключно інформацією, отриманою з офіційних джерел.

Слава Українським воїнам! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/08/28/oos-zvedeni-dani-28-lipnya-2018-2/
Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества