Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 16 серпня 2018

Обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на Донбасі протягом доби, що минула, залишалася без суттєвих змін. Російсько-окупаційні війська продовжували застосовувати важке озброєння по позиціях Об’єднаних сил.

Загалом протягом минулої доби, 15 серпня, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 43 прицільні ворожі обстріли. При цьому російсько-окупаційні війська випустили понад 30 мін калібрів 120 мм та 82 мм.

Підрозділи Об’єднаних сил, застосовуючи штатне піхотне озброєння, адекватно придушували ворожу вогневу активність.

Внаслідок бойових дій вчора двоє Українських військових отримали поранення різних ступенів. Наших захисників доставлено до військового мобільного госпіталя.

Луганський напрямок

Протягом 15 серпня тут Українські військові 19 разів потрапляли під ворожі провокаційні обстріли.

Гранатомети різних типів та великокаліберні кулемети російсько-окупаційні війська прицільно застосовували по оборонним позиціям Українських захисників в районі н.п. Новозванівка, Світлодарськ, Новолуганське та Майорськ. Окрім цього, 4 рази під ворожим вогнем перебували оборонці Луганського, та 9 разів – захисники Кримського. При цьому по цих позиціях поблизу Луганського та Кримського, де ворог найбільше проявляє активність останнім часом, вчора ввечері зафіксовано декілька мінометних обстрілів калібру 82 мм. Ще 10 розривів від мінометних мін калібру 120 мм, що заборонений до застосування Мінськими угодами, зафіксували після 23:00 наші оборонці Світлодарська.

Також повідомляємо про чергову вогневу провокацію з боку російсько-окупаційних військ поблизу Станиці Луганської. Вдень, близько 15:00 ворог вів на цій ділянці нашої оборони обстріл зі стрілецької зброї в бік захисників України. Таким чином російські окупанти вчергове свідомо зривають розведення сил та засобів сторін в районі Станиці Луганської.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська протягом минулої доби 24 рази порушували режим тиші.

Зокрема, з 10:30, протягом години, ворог вів мінометний обстріл оборонців Гнутового. З боку сели Пікузи російсько-окупаційні війська випустили понад 10 мін калібрів 120 та 82 мм, вели активні обстріли з гранатометів. Пізніше, після 13:00, захисники Гнутового знову зафіксували розриви декількох ворожих мін калібру 82 мм.

Непоодинокі вогневі провокації з гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння російсько-окупаційні війська здійснювали поблизу н.п. Мар’їнка, Широкине, Авдіївка, Чермалик, Гнутове, Новотроїцьке, Новомихайлівка, Лебединське, Опитне, Павлопіль, Водяне, Красногорівка, Піски та Кам’янка.

Щодо ситуації на лінії фронту сьогодні, 16 серпня

З опівночі захисниками України зафіксовано 5 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Зазначимо, що вночі підрозділи Об’єднаних сил потрапили під прицільний ворожий обстріл з РСЗВ БМ-21 «Град». Після 01:00, протягом години, з боку окупованого м. Дебальцеве російсько-окупаційні війська випустили 13 реактивних снарядів та декілька мін калібру 120 мм в бік Українських захисників Світлодарська.

Востаннє російсько-окупаційні війська застосовували по позиціях Об’єднаних сил РСЗВ БМ-21 «Град» 20 травня цього року. Тоді, о 05:20 ранку, протягом 40 хвилин, з боку окупованого міста Ясинувата ворог випустив 20 реактивних снарядів по нашим захисникам Авдіївки.

Окрім цього, сьогодні зранку, після 07:00, під мінометний обстріл потрапили оборонці Луганського, які зафіксували розриви 5 ворожих мін калібру 82 мм.

Озброєння БМП, гранатомети різних типів та великокаліберні кулемети російські окупанти активно застосовували зранку по захисниках Кримського. Також під прицільний ворожий вогонь з гранатометів та стрілецької зброї потрапили вночі підрозділи Об’єднаних сил поблизу Павлопіля та Водяного.

Втрат внаслідок бойових дій від початку поточної доби серед Українських військових немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування посилює можливості з відновлення боєздатності 1 та 2 АК ЗС РФ, у т.ч. за рахунок підвищення рівня організації медичного забезпечення бойових дій.

Зокрема, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, під приводом проведення зборів з резервістами облаштовуються додаткові майданчики для розміщення мобільних військових медичних пунктів, які оснащуються російським експериментальним обладнанням та медикаментами, ефективність яких досліджуватиметься на поранених у ході бойових дій. Крім того, під час зборів у резервістів російсько-окупаційних військ у примусовому порядку здійснюється забір донорської крові з метою її консервування для лікування поранених в бою.

Зазначимо, що обстановка в районі відсічі та стримування збройної агресії Росії на території Донецької та Луганської областей залишається цілком контрольованою Українськими військовими зі складу Об’єднаних сил.

Слава Українським воїнам! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/08/16/oos-zvedeni-dani-16-serpnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества