Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 12 серпня 2018

Протягом минулої доби в районі стримування і відсічі збройної агресії Росії на території Донецької та Луганської областей обстановка суттєвих змін не зазнала.

Як і попередньої доби, російсько-окупаційні війська продовжували порушувати режим тиші, застосовуючи різні типи озброєння.

Загалом вчора в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 34 обстріли з боку російсько-окупаційних військ. Одинадцять разів наші військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь, із застосуванням піхотного озброєння.

Минулої доби, внаслідок бойових дій, жоден український військовий не загинув. Водночас, одного військовослужбовця Збройних Сил України було поранено. Це сталося вчора в районі Павлополя, внаслідок ворожого обстрілу. Бійця було доправлено до госпіталя в Маріуполі, стан його здоров’я задовільний.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 11 прицільних ворожих обстрілів. Попри порівняно невелику кількість ворожих провокацій, спокійних місць там фактично не було. Противник активно застосовував увесь спектр наявного озброєння, включно із мінометами та артилерією.

Так, в районі Кримського російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з артилерії 122 калібру. Обстріли почалися там вчора надвечір, і всього ворог випустив і бік наших позицій 5 артилерійських снарядів згаданого калібру.

За кілька годин раніше, в бік того ж Кримського противник вів вогонь з мінометів калібру 120 мм. Бойовики облаштували свої вогневі позиції в районі н.п. Жолобок, звідки і вели обстріли.

Іншими районами ворожих провокацій стали н.п. Новгородське, Новоолександрівка, Луганське, Світлодарськ, Новотошківське та Новозванівка. Там упродовж доби неодноразово фіксувалися ворожі вогневі провокації із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї.

У шести випадках наші військовослужбовці вимушено відкривати вогонь у відповідь, застосовуючи виключно штатну піхотну зброю.

Донецький напрямок

23 факти порушення режиму припинення вогню з боку противника зафіксовано вчора на цьому напрямку. Там також бойовики відкривали вогонь зі зброї, яка заборонена Мінськими домовленостями. Зокрема, вчора надвечір, близько 20:30 ворог завдав артилерійського вогню в бік наших позицій, обладнаних неподалік Гнутового.
9 снарядів 122 калібру розірвалися у згаданому районі. Вогонь вівся з боку н.п. Ужівка.

Не обійшлося також без застосування російсько-окупаційними військами і мінометів важкого калібру. Так, селище Лебединське стало вчора об’єктом ворожого вогневого впливу. Дві міни 82 калібру ворог випустив вчора близько 18:00. Мінометний вогонь супроводжувався пострілами з ручних гранатометів та кулеметів великого калібру.

Окрім того, позиції Об’єднаних сил біля Павлополя і Лебединського вчора були обстріляні протитанковими керованими ракетами.

В районах інших населених пунктів Донецького напрямку, а саме Новотроїцького, Водяного, Богданівки, Чермалика, Красногорівки, Гранітного, Новомихайлівки та Широкиного фіксувалися непоодинокі ворожі вогневі провокації із застосуванням гранатометів різних типів та іншої піхотної зброї.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 12 серпня

Від початку цієї доби, російсько-окупаційні війська відкривали вогонь вже тричі. Факти застосування противником мінометів зафіксовані на Донецькому напрямку, а саме в районі н.п. Водяне і Гнутове. Сьогодні вранці, близько 06:00 години противник застосував міномети 120 та 82 калібру, загалом випустивши 10 мін.

І одну ворожу вогневу провокацію вже сьогодні зафіксовано біля Світлодарська, це Луганський напрямок. Близько 08:00 ранку ворог відкрив вогонь в бік тамтешніх українських позицій із використанням гранатометів та кулеметів великого калібру.

Відзначу, що усі обстріли ідентифіковані як прицільні, тому наші військовослужбовці були змушені відповідати противнику вогнем.

Втрат у лавах Збройних Сил України від початку доби немає.

Слава Українським воїнам! Слава Україні!

http://mediarnbo.org/2018/08/12/oos-zvedeni-dani-12-serpnya-2018/
Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества