Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 28 червня 2018

Інтенсивність бойових дій минулої доби на жаль не зменшилася. Як і раніше, російсько-окупаційні війська продовжували дестабілізувати обстановку в районі проведення операції. Ворог вкотре застосовував артилерію та міномети великих калібрів, і обстріляв не лише позиції наших підрозділів, а й населений пункт, де проживають мирні мешканці, внаслідок чого постраждали двоє цивільних людей.

Луганський напрямок

Кількість обстрілів з боку противника на цьому напрямку вчора зменшилася майже вдвічі, і становила 6 прицільних ворожих провокацій. Тим не менш, ворог знову застосував міномети 82-го калібру, зосередивши вогонь в бік позицій підрозділів Об’єднаних сил, розташованих біля селища Кримське. Зазначених населений пункт вчора потрапив під ворожий мінометний обстріл двічі. В обох випадках бойовики здійснювали свої підступні провокації вночі, і випустили загалом 22 мінометні боєприпаси згаданого калібру. Окрім того, намагаючись завдати нашим підрозділам максимальних втрат, ворог супроводжував мінометний вогонь пострілами з гранатометів. Вогонь противником вівся зі сторони населених пунктів Сентянівка і Жолобок.

Бойовики не обмежилися обстрілами лише цього населеного пункту, і вже з настанням сутінок відкрили вогонь в бік селища Луганське, де вчора вдень спостерігалося затишшя. Близько 23:45 наші військові зафіксували ворожий кулеметний вогонь та постріли зі стрілецької зброї в бік наших позицій зі сторони окупованої Санжарівки.

Не було спокійно вчора і на інших ділянках оборони Луганського напрямку. Вчора надвечір, близько 18:00 оборонці селища Південне опинилися під ворожим вогнем з бойових машин піхоти та гранатометів різних типів.

Приблизно о цій же порі зафіксовано ворожі постріли зі стрілецької зброї в бік Станиці Луганської.

На найбільш зухвалі вогневі провокації бойовиків наші військові відповідали ворогу вогнем зі штатної зброї.

Донецький напрямок

Тут помітно збільшилася ворожа вогнева активність, вчора сталося 26 вогневих провокацій з боку російсько-окупаційних військ, порівняно із 17, що фіксувалися попередньої доби.

На відміну від Луганського напрямку, де переважна більшість обстрілів з боку противника сталася вночі, на Донецькому напрямку бойові дії тривали практично у цілодобовому режимі.

Вже в перші хвилини початку вчорашньої доби бойовики відкрили вогонь з СПГ в бік захисників Мар’їнки, а через годину здійснили повторний обстріл, вже зі стрілецької зброї.

В подальшому цей населений пункт зазнавав вогневого впливу ще кілька разів, а саме під ранок і вдень. В усіх випадках противник вів обстріли з кулеметів великого калібру та піхотної зброї.

Але найгарячіше вчора було в районі Старогнатівки і Гнутового, де російсько-окупаційні війська застосували проти наших підрозділів важку артилерію. Так, 8 мінометних снарядів 120-го калібру розірвалися вчора близько 16:00 біля Старогнатівки. Ворог облаштував свої вогневі позиції в районі селища Петрівське, звідки і вів прицільний вогонь.

Вже за кілька годин ворог завдав артилерійського вогню із гармат калібром 122 мм в бік оборонців Гнутового. 16 снарядів згаданого калібру впали вчора близько 20:00 вечора біля цього населеного пункту.

О цій же порі, під потужним вогнем противника опинилися наші військовослужбовці, які обороняють Авдіївку. Там, вчора ввечері, упродовж майже години бойовики вели прицільний обстріл наших оборонних укріплень із застосуванням широкого спектру наявного у них озброєння, зокрема БМП, зенітних установок, кулеметів великого калібру та гранатометів. Відзначу, що наші захисники «відповіли» ворогу шквальним вогнем зі штатної зброї, чим змусили окупанта припинити обстріл.

Як вже повідомлялося, бойові дії на Донецькому напрямку тривали практично увесь день.

Окрім згаданих населених пунктів, ворожі постріли лунали вчора біля Широкиного, Талаківки, Опитного, Павлополя і Водяного. Там ворог застосовував переважно піхотну зброю.

Вчора бойовики російсько-окупаційних банд здійснили черговий злочин проти цивільного населення

Нехтуючи будь-якими правилами ведення бойових дій та міжнародного гуманітарного права, вони завдали вогню безпосередньо по населеному пункту.

Двоє мешканців селища Залізне зазнали осколкових поранень внаслідок мінометного обстрілу з боку окупантів. Це сталося вчора о 16:00, коли бойовики випустили кілька мінометних снарядів 82-го калібру безпосередньо по садибам згаданого населеного пункту.

На жаль, минулої доби, внаслідок активних бойових дій троє наших захисників загинули. Ще три військовослужбовців Збройних Сил України дістали поранень.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким воїнів, які віддали життя у боротьбі за Україну.

Відзначимо, що цей злочин бойовиків не залишився безпокараним. Як повідомляє наша розвідка, минулої доби влучним вогнем у відповідь наші військові знищили десятьох окупантів, та сімох поранили.

Загалом за добу, що минула, зафіксовано 32 факти застосування ворожого вогню в бік позицій Об’єднаних сил, по всій лінії зіткнення, 4 з яких — з важкої зброї.

Усі без виключення обстріли характеризувалися як прицільні. На більшість з них наші оборонці відкривали вогонь у відповідь.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 28 червня

Від початку поточної доби ворог відкривав вогонь у бік наших позицій 7 разів. Станом на 09:00 ранку фактів застосування противником артилерії поки що не зафіксовано. Російсько-окупаційні війська обмежилися відкриттям вогню зі стрілецької зброї, гранатометів та кулеметів великого калібру. Це сталося цієї ночі в районах населених пунктів Широкине, Мар’їнка, Лебединське, Гнутове і Водяне. Відзначу, що на найбільш зухвалі ворожі провокації наші підрозділи вже тричі відповідали противнику влучним вогнем зі штатної піхотної зброї.

Станом на сьогоднішній ранок втрат у лавах Збройних Сил України немає, втрати ворога уточнюються.

http://mediarnbo.org/2018/06/28/oos-zvedeni-dani-28-chervnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества