Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 23 червня 2018

За добу, що минула, кількість ворожих артилерійських обстрілів на всіх напрямках зросла. Російсько-окупаційні війська не припиняють вести вогонь в бік оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил, застосовуючи при цьому заборонене Мінськими угодами озброєння.

Загалом, упродовж минулої доби, 22 червня, підрозділи Об’єднаних сил зафіксували 27 прицільних обстрілів, під час яких російсько-окупаційні війська зі зброї, яка заборонена Мінськими домовленостями випустили 37 снарядів з артилерійських систем 122-го калібру та 15 мін з мінометів 120-го калібру.

З метою недопущення просування противника в глиб наших позицій та придушення вогневих точок ворога, військовослужбовці Об’єднаних сил давали відповідь бойовикам, надійно утримуючи позиції. Українські захисники 17 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння, і не дозволили ворогу покращити тактичне положення.

Під час бойових дій втрат за минулу добу у лавах українських військ немає.

Луганський напрямок

Вчора зафіксовано 7 прицільних обстрілів з боку противника.

Під ранок минулої доби та надвечір, поблизу н.п Новотошківське в бік підрозділів Об’єднаних сил окупанти з артилерійських систем калібру 122-мм випустили 11 снарядів та 3 міни 120-го калібру.

Протягом доби бойовики вели вогонь застосовуючи гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю по оборонцям Троїцького, Зайцевого, Залізного та Луганського. Наші захисники відкривали вогонь у відповідь зі штатної стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Минулої доби ворог також не зменшив кількість вогневих провокацій. Наші оборонці зафіксували там 20 прицільних обстрілів.

З артилерії великого калібру по захисниках Водяного та Гнутового противником було випущено 26 снарядів 122-го калібру. По наших позиціях в районі н.п. Лебединське, Талаківка було випущено 12 мін з мінометів 120-калібру.

Ввечері, неподалік Старогнатівки, з окупованого н.п Білокам’яна ворог застосував озброєння БМП.

Не припинялись вогневі провокації також поблизу н.п. Авдіївка, Верхньоторецьке, Кам’янка, Мар’їнка, Опитне, Павлопіль, Піщевик, та Широкине.

Біля згаданих населених пунктів противник вів прицільний вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів, а також зі стрілецької зброї.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 23 червня

Від опівночі і на 9 годину ранку сьогодні, наші підрозділи вже зафіксували 9 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Зокрема, вночі і вранці, на Луганському напрямку, наші укріплення поблизу Новотошківського були обстріляні окупантами з мінометів 82-го калібру. Тут було зафіксовано 12 вибухів ворожих мін.

Відзначу, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

На Донецькому напрямку, сьогодні зранку зафіксовано 7 прицільних обстрілів з боку противника. Гаряче було неподалік н.п. Лебединське, Водяне, Талаківка – там окупанти випустили по наших позиціях 52 снаряди 122-го калібру. Поблизу н.п. Широкине та Кам’янка позиції українських захисників бойовики обстріляли з стрілецької зброї.

Вже від початку цієї доби, під час бойових дій два українських воїна отримали поранення в районі Лебединського. Зараз їхньому життю нічого не загрожує. Військовослужбовців було невідкладно евакуйовано до військових шпиталів.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжує зростати кількість злочинів проти цивільного населення (мародерства, пограбування), скоєних військовослужбовцями 1 та 2 АК ЗС РФ з використанням зброї.

Так, військовослужбовці одного з підрозділів 2 АК силою зайняли один із приватних будинків та відкрили вогонь по місцевих мешканцях, які намагались протестувати проти свавілля окупантів.

Безкарність злочинців та приховування командирами російських окупаційних військ їх злочинної діяльності призводить до невдоволення цивільного населення окупаційною владою та нападів місцевих мешканців з метою побиття бойовиків, які перебувають поза межами розташувань підрозділів.

21 червня, у Києві, в оборонному відомстві відбулося засідання Комітету реформ Міністерства оборони України та Збройних Сил України

Під час засідання члени Комітету обговорили низку питань, пов’язаних із процесом реформування вітчизняного оборонного відомства та Збройних Сил за стандартами НАТО та залучення іноземної консультативно-дорадчої допомоги.

Під час заходу було відзначено, що в оборонному відомстві триває реалізація завдань оборонної реформи. На сьогоднішній день розпочато підготовчі заходи з організації чергового циклу оборонного планування. За результатами проведеного огляду будуть визначені стратегічні цілі розвитку сил оборони після 2020 року.

Як вже повідомлялося, на сьогоднішній день в Міноборони і Генеральному штабі працюють 35 іноземних радників з 11 країн світу. Вони представлені практично у всіх робочих групах Комітету та надають практичну допомогу в процесі здійснення реформ українського військового відомства.

На Гончарівському полігоні, що на Чернігівщині, тривають перші експериментальні тактичні навчання з територіальної оборони «Північна фортеця-2018»

З перебігом цих навчань ознайомився начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗС України генерал армії України Віктор Муженко та командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Сергій Попко.

Під час маневрів резервісти відпрацьовують основні завдання підрозділів територіальної оборони. Це, зокрема, прикриття ділянки державного кордону, забезпечення руху військових колон, ізоляція району бойових дій, оборона важливих об’єктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами умовного противника, ведення бойових дій у місті та лісі.

До тренувань залучено 3 700 резервістів другої черги.

За інформацією Департаменту кадрової політики Міноборони з початку проведення бойових дій на сході України станом на 20 червня цього року державними нагородами України нагороджено 80 тисяч 217 та заохочувальними відзнаками Міністерства оборони України 54 тисячі 555 військовослужбовців та працівників Збройних Сил України – учасників бойових дій

На сьогоднішній день статус учасника бойових дій отримали 234 тисячі військовослужбовців та працівників Збройних Сил України – учасників АТО.

http://mediarnbo.org/2018/06/22/oos-zvedeni-dani-22-chervnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества