Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 20 червня 2018

За добу, що минула, обстановка на лінії зіткнення суттєвих змін не зазнала, і залишалася контрольованою українськими захисниками.

Бойовики продовжують свідомо застосовувати по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил заборонене Мінськими угодами озброєння.

Загалом, упродовж минулої доби, 19 червня, підрозділи Об’єднаних сил зафіксували 26 прицільних обстрілів, під час яких російсько-окупаційні війська зі зброї, яка заборонена Мінськими домовленостями випустили кілька снарядів із артилерійських систем 122-го калібру та 10 мін з мінометів 120 та 82-го калібрів.

З метою недопущення просування противника в бік наших позицій та подавлення вогневих точок ворога, військовослужбовці Об’єднаних сил давали відповідь бойовикам, надійно утримуючи позиції. Наші захисники 16 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння, і не дозволили ворогу покращити тактичне положення.

Під час бойових дій минулої доби три наших військовослужбовця отримали поранення. Їх оперативно доставлено до лікувальних закладів, стан їх здоров’я характеризується як задовільний.

За даними нашої розвідки, вчора, внаслідок влучного вогню у відповідь наші захисники нанесли втрат противнику – трьох окупантів поранено.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 3 прицільних обстріли з боку противника. Позиції українських захисників в районі н.п Артемове та Троїцьке були обстріляні окупантами із застосовуванням великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї. А по укріпленням наших оборонців поблизу Новгородського бойовики ввечері вели вогонь із зенітної установки ЗУ-23-2.

Наші захисники відкривали вогонь у відповідь зі штатної стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Порівняно із попередньою добою ворожа активність збільшилася. Тут зафіксовано 23 прицільних обстріли з боку російсько-окупаційних військ, проти 16 обстрілів, які зафіксовані позавчора.

Надвечір було гаряче поблизу Талаківки, де противник застосував артилерію, випустивши 3 снаряди калібру 122 мм і 2 міни з мінометів 120-го калібру. Ворог не обмежився застосуванням лише великокаліберної зброї, і також вогонь вівся з озброєння БМП та гранатометів.

Окрім того три міни калібру 120-мм противник випустив по наших позиціях поблизу Чермалика.

Ввечері, неподалік Старогнатівки, з окупованої Новоласпи противник випустив 5 мін калібром 82-мм і обстріляв наших оборонців з озброєння БМП.

Не припинялись вогневі провокації з боку противника також поблизу н.п Авдіївка, Верхньоторецьке, Водяне, Лебединське, Мар’їнка, Новоселівка, Павлопіль, Піски, Тарамчук, Широкине.

Біля згаданих населених пунктів противник вів прицільний вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів, а також зі стрілецької зброї.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 20 червня

Від опівночі і станом на 9 годину ранку сьогодні, зафіксовано поки що 3 прицільних ворожих обстріли позицій українських захисників з боку російсько-окупаційних військ.

Зокрема, вночі, на Луганському напрямку, наші укріплення біля Новоолександрівки були обстріляні окупантами із застосовуванням великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї.

Також цієї ночі ворожа активність спостерігалась Донецькому напрямку, а саме поблизу Павлополя, Лебединського та Широкиного, де позиції українських захисників бойовики обстріляли із стрілецької зброї.

Відзначу, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Втрат від початку поточної доби у лавах українських військ немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Після проведення ротації командного складу у з’єднаннях і частинах 1 та 2 АК РОВ зростає невдоволення особового складу методами управління та особистими морально-діловими якостями новоприбулих російських офіцерів.

Обурення бойовиків російських окупаційних військ викликають постійні збори коштів у підрозділах, які російські офіцери спрямовують на власне збагачення та намагаються за будь-яких умов уникнути участі у бойових діях, що призводить до зневіри та звільнення особового складу.

Зокрема, в одному з підрозділів 1 АК російський офіцер раптово відкрив вогонь з особистої зброї поблизу штабу підрозділу в населеному пункті. Такі дії спровокували збройну сутичку з іншими бойовиками, внаслідок якої сам винуватець отримав легке поранення. На думку підлеглих, такий вчинок свідчить про бажання «героя» уникнути участі у бойових діях шляхом перебування у шпиталі.

Повідомлення Прес-центру Об’єднаних сил

Забезпечення безпеки мирних жителів, унеможливлення ведення противником вогню по містам та селам є одним із головних завдань наших підрозділів, які ведуть оборонні дії.

Тому з початком проведення операції Об’єднаних сил було прийнято рішення щодо підвищення стійкості оборони та вдосконалення першого оборонного рубежу.

Було сплановано, підготовлено та проведено комплекс заходів зі створенням смуги забезпечення глибиною до 2-х кілометрів на ділянці оборони однієї з бригад першого ешелону.

Для підрозділів, які обороняються на Луганському напрямку, це завдання було не просте, адже попри складні географічні умови, ворог постійно здійснював вогневий вплив та вів інтенсивну розвідку. Але не зважаючи на це, завдання зі створення смуги забезпечення було успішно виконано.

Позиції бойової охорони були обладнані в інженерному відношенні в повному обсязі. Завдання виконувалися упродовж двох тижнів в умовах абсолютної прихованості.

Військові частини Об’єднаних сил продовжують обороняти українські землі в Донецькій та Луганській областях.

У Любліні, з 19 по 28 червня, в рамках співпраці між Національною гвардією штату Іллінойс, США та Литовсько-Польсько-Українською бригадою імені Великого гетьмана Костянтина Острозького відбудеться серія семінарів для особового складу багатонаціональної військової частини

Зокрема, команда із 6 американських офіцерів протягом зазначеного періоду проведе лекції щодо роботи тактичного операційного центру, обігу документації під час операцій, протиповітряної оборони та управління вогнем на бригадному рівні.

Днями в Міноборони, під керівництвом заступника Міністра оборони України генерал-майора Олега Шевчука відбулася нарада з обговорення стану реалізації та оновлення Плану здійснення антикорупційних заходів оборонному відомстві та Збройних Силах України, розробленого в рамках Урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» та затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України

В заході взяли участь координатор Урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції», та представники цього громадського об’єднання. Крім того, були присутні також представники від Відділу з питань запобігання та виявлення корупції МО України та Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗС України. Предметом обговорення став ключовий антикорупційний захід Міноборони, який полягає у забезпеченні внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, які належать до земель оборони.

У Вінниці, в Будинку офіцерів Повітряних Сил ЗС України українські та данські фахівці обговорили підсумки проведення спільної операції «Північний сокіл – 2018», а також перспективи подальшої двосторонньої співпраці

Українська та данська делегації наголосили, що успішне проведення такої складної з технічного боку операції стало можливе завдяки професійним і своєчасно прийнятими рішеннями як українських авіаторів, так і данськими представниками, адже погодні умови у Гренландії ускладнюють можливість проведення польотів.

Збірна України з фехтування до складу якої входять армійські спортсменки працівники ЗС України Аліна Комащук та Олена Вороніна, а також фехтувальниці Ольга Харлан та Юлія Бакастова завоювала «срібло» на чемпіонаті Європи в сербському місті Нові-Сад

Раніше на цих змаганнях армієць старший лейтенант Богдан Нікішин став бронзовим призером в особистих змаганнях.

http://mediarnbo.org/2018/06/20/oos-zvedeni-dani-20-chervnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества