Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 16 червня 2018

Минулої доби активність бойовиків російсько-окупаційних військ не вщухала. Вони продовжували обстріли наших оборонних позицій, у тому числі із заборонених Мінськими домовленостями видів озброєння.

Загалом протягом минулої доби на лінії зіткнення зафіксовано 36 прицільних ворожих обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Наші військові вогонь у відповідь відкривали 15 разів.

Внаслідок ворожого обстрілу опорного пункту поблизу Авдіївки 1 військовослужбовець Збройних Сил України отримав поранення. Його доставлено до одного з військових мобільних госпіталів. Стан здоров’я нашого захисника – задовільний.

Луганський напрямок

Зафіксовано 12 прицільних обстрілів.

Так, в обідню пору окупанти вели провокаційний вогонь з озброєння БМП поблизу Луганського, а ввечері з мінометів калібру 82 мм обстріляли захисників населених пунктів Новотошківське та Троїцьке, випустивши загалом 8 мін.

Застосування бойовиками гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї фіксувалося неподалік Світлодарська, Луганського, Новгородського, Зайцевого, Новотошківського та Троїцького.

На жаль, доводиться констатувати, що противник вкотре зірвав розведення військ в районі Станиці Луганської, відкривши вогонь зі стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Обстрілів противником наших позицій було вдвічі більше – 24, усі вони визначені як прицільні.

Зокрема, ситуація набувала часткового загострення в районах населених пунктів Талаківка, Водяне, Лебединське та Богданівка, де російсько-окупаційні війська вночі та зранку застосували артилерію 122-го калібру, а також міномети калібру 120 та 82 мм. Найбільше наші військові зафіксували мін 120-го калібру – 69.

Випадок ведення противником вогню з озброєння БМП мав місце вже наприкінці доби поблизу Гнутового.

Гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю бойовики неодноразово застосовували під час провокаційних обстрілів позицій наших захисників біля Павлополя, Авдіївки, Талаківки, Водяного, Широкиного, Мар’їнки, Гнутового, Чермалика та Лебединського.

Поточна ситуація на сьогодні, 16 червня

З опівночі станом на дев’яту годину ранку противник здійснив 11 прицільних обстрілів наших позицій.

У нічний час доби бойовики обстріляли з 82-мм мінометів опорні пункти поблизу Новотошківського та Золотого. У бік наших військових випущено 6 мін.

Крім того, у районах зазначених населених пунктів, а також неподалік Зайцевого окупанти вели вогонь з озброєння БМП, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Більшість обстрілів противником на Донецькому напрямку відбулася зі стрілецької зброї.

Двічі під обстріл потрапили захисники Широкиного та Водяного, по одному обстрілу зафіксовано в районі Авдіївки, Піщевика та Новомихайлівки.

З боку підрозділів ЗС України вогонь у відповідь відкривався 5 разів.

Втрат серед наших військових немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування продовжує заходи з доукомплектування особовим складом з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК, у т.ч. за рахунок російських найманців.

Перед відправленням до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей ті кандидати, які мають бойовий досвід або свого часу проходили службу у підрозділах спеціального призначення та повітрянодесантних військ, проходять ретельну підготовку у навчальних центрах російських приватних військових компаній та ЗС РФ.

У подальшому вказані особи призначаються на посади командирів диверсійно-розвідувальних груп, снайперів або виконують функції інструкторів у складі російсько-окупаційних військ.

Зокрема, в 1 АК здійснюється формування снайперських підрозділів з числа кадрових військовослужбовців ЗС РФ та російських найманців, які пройшли підготовку на території Росії.

На Львівщині відбулась заключна конференція з планування українсько-американського командно-штабного навчання «Репід Трайдент – 2018»

Питання планування, підготовки, забезпечення та проведення цьогорічного навчання обговорили військовослужбовці ЗС України, США, Польщі, Румунії, Молдови, Болгарії, Грузії, Азербайджану, Литви, Туреччини, а також представники органів військового управління НАТО.

Учасники конференції провели рекогносцировку місць проведення навчання, розміщення особового складу військових контингентів країн-учасниць тощо. Крім того, вони ознайомилися з інфраструктурою Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ.

Цьогорічне командно-штабне навчання із залученням військ «Репід Трайдент – 2018» триватиме з 3 по 15 вересня за участю близько 2300 військовослужбовців з різних країн. Найбільш чисельним буде український контингент, значну частину якого складатимуть військовослужбовці однієї з бригад ЗС України. Також до навчань будуть залучені представники Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

http://mediarnbo.org/2018/06/16/oos-zvedeni-dani-16-chervnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества