Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 13 червня 2018

Протягом доби, що минула, обстановка на лінії зіткнення суттєвих змін не зазнала та залишалася контрольованою підрозділами Об’єднаних сил.

Ворог продовжує свідомо застосовувати по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил заборонене Мінськими угодами озброєння.

Загалом, упродовж минулої доби, 12 червня, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 32 ворожих обстріли, під час яких російсько-окупаційні війська випустили 67 мін зі зброї, яка заборонена Мінськими домовленостями.

З метою недопущення просування противника в бік наших позицій та подавлення вогневих точок ворога, військовослужбовці Об’єднаних сил давали адекватну відповідь окупантам, надійно утримуючи позиції. Наші захисники 20 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння.

І, як вже повідомлялося, вчора від час бойових дій на Луганському напрямку від кулі ворожого снайпера загинув один військовослужбовець Збройних Сил України.

Окрім того, минулої доби бойових травмувань зазнали двоє наших бійців. Їх було оперативно доставлено до лікувального закладу, стан їх здоров’я характеризується як задовільний.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким загиблого військовослужбовця, а також його бойовим побратимам, з якими захисник обороняв Україну від російської збройної агресії. Вічна пам’ять загиблому воїну.

За даними нашої розвідки, вчора, внаслідок влучного вогню у відповідь підрозділами Об’єднаних сил було знищено 5 та поранено 4 окупантів. Окрім того ворог втратив броньовану машину.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 11 прицільних обстрілів з боку противника. Як і в попередні дні, окупанти вчергове вели вогонь з мінометів 120-го калібру поблизу Новотошківського, випустивши протягом доби по нашим укріпленням 22 міни.

Крім того, російсько-окупаційні війська обстріляли позиції оборонців Кримського та Луганського. Там було зафіксовано 9 розривів мін з мінометів 82-мм.

Ворожі вогневі провокації із застосуванням гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї зафіксовані в районі н.п. Троїцьке, Зайцеве, Золоте, Станиця Луганська.

Наші захисники відкривали адекватний вогонь у відповідь зі штатної стрілецької зброї.

Внаслідок бойових дій поблизу Новгородського від пострілу ворожого снайпера загинув один військовослужбовець.

Донецький напрямок

Порівняно із вчорашнім днем ворожа активність зросла. Тут зафіксовано 21 прицільний обстріл з боку російсько-окупаційних військ проти 18 обстрілів за вчорашню добу.

Зокрема поблизу Новотроїцького противник завдав мінометного вогню з артилерії 120 калібру. Кілька ворожих мінометних снарядів вибухнули біля цього селища вчора зранку. Вогонь вівся з окупованого ворогом Докучаєвська.

Окрім того, в районі н.п. Водяне та Лебединське бойовики здійснили вогневий наліт, випустивши в бік позицій наших оборонців 28 мін з мінометів 120 калібру. Російсько-окупаційні війська завдали також мінометного вогню по позиціям українських захисників в районі н.п. Гнутове, випустивши 7 мін з мінометів 82-го калібру.

Не вщухала ворожа стрілянина також неподалік Мар’їнки, де, окрім стрілецької зброї бойовики застосували озброєння БМП.

Не спокійно було і в інших районах на лінії зіткнення, зокрема в районі н.п. Ломакине, Гнутове, Новотроїцьке, Широкине, Павлопіль, Верхньоторецьке, Лебединське, Авдіївка, Опитне Талаківка.

Біля згаданих населених пунктів противник вів турбуючий вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 13 червня

Отже від опівночі і станом на 09:00 ранку вже зафіксовано 8 прицільних ворожих обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Зокрема, вночі, на Луганському напрямку, позиції оборонців поблизу Новотошківського та Новоолександрівки були обстріляні окупантами із мінометів 82 калібру.

Там було зафіксовано 25 розривів мін. А на світанку, поблизу Новотошківського, противник з артилерійських систем 122-го калібру випустив по нашим позиціям 6 снарядів.

Відзначу, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Всі спроби противника просунутися в глибину нашої оборони залишалися нереалізованими.

Решта обстрілів з боку противника, із застосовуванням великокаліберних кулеметів, гранатометів та стрілецької зброї фіксувалася цієї ночі на Донецькому напрямку, а саме в районі Широкиного та Гнутового.

Повідомляємо також, що від початку цієї доби від ворожих обстрілів дістали поранення двоє наших захисників.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ активізувало підготовку до застосування артилерійських підрозділів. Зокрема, на полігонах тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей суттєво зросла інтенсивність проведення практичних стрільб з реактивних систем залпового вогню «Град» та 152-мм артилерійських систем.

Крім того, ворог збільшив кількість артилерійських розрахунків, які залучаються до чергування на передових позиціях частин і з’єднань т.зв. 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ.

Водночас, противник посилив ведення розвідки з використанням безпілотних літальних апаратів на Новоайдарському, Слов’янському, Волновахському та Маріупольському напрямках.

Вчора в Одесі стартувала головна конференція з планування українсько-румунського навчання «Ріверіан – 2018»

У конференції взяли участь офіцери Військово-Морських Сил України ЗС України, бійці Одеського загону морської охорони, Державної прикордонної служби України та представники Румунії.

Метою заходу є розробка концепції та загального плану проведення навчання. Під час брифінгу учасники обговорили відпрацьовані питання. Зокрема, протягом двох днів буде уточнено план та основні епізоди навчання, узгоджено логістичні потреби та організацію зв’язку. Також планується обговорити питання структури штабу керівництва навчанням та порядок його роботи.

Вчора до Військово-Морських Сил ЗС України з візитом прибула делегація командувача Морських Сил ЗС Румунії

У ході візиту відбулася зустріч командувача ВМС ЗС України віце-адмірала Ігоря Воронченка з командувачем Морських Сил ЗС Румунії віце-адміралом Александру Міршу.

Командувачі обговорили актуальні питання регіональної безпеки, розвитку співробітництва в Чорноморському регіоні та визначили пріоритетні напрямки двостороннього військового співробітництва.

12 червня у Вінниці відбулась робоча зустріч між представниками українських Повітряних Сил та Військово-Повітряних Сил Національної гвардії штату Каліфорнія Сполучених Штатів Америки

Під час зустрічі керівники делегацій, а саме командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-полковник Сергій Дроздов та командувач ВПС НГ штату Каліфорнія генерал-майор Клей Гаррісон обговорили питання подальших перспективних напрямів двостороннього військового співробітництва.

Окрім того, обговорювалися окремі питання щодо планування багатонаціонального навчання «Чисте небо-2018», яке відбудеться восени на Хмельниччині та Вінниччині за участі 11 країн.

http://mediarnbo.org/2018/06/13/oos-zvedeni-dani-13-chervnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества