Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 09 травня 2018

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ продовжують свідомо порушувати режим тиші на лінії розмежування та застосовують по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил артилерію та міномети.

Загалом протягом минулої доби, 8 травня, зафіксовано 57 прицільних обстрілів наших оборонних позицій з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ.

При цьому окупанти випустили по наших захисниках – військовослужбовцях Об’єднаних сил понад 200 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм, здійснили близько сотні пострілів з артилерії калібру 122 мм.

Наші військові вели активну оборону, з метою збереження життя та здоров’я особового складу. Застосовуючи озброєння, не заборонене Мінськими угодами, вони близько 30 разів відкривали вогонь у відповідь.

Внаслідок ворожих обстрілів 8 травня троє наших захисників отримали поранення, ще двоє – бойове травмування. Їх доставлено до медичних закладів для надання кваліфікованої медичної допомоги. Стан здоров’я одного із наших захисників – важкий, двох – середньої важкості, ще двох військовослужбовців Об’єднаних сил – задовільний.

Луганський напрямок

Зафіксовано 20 тривалих прицільних ворожих обстрілів. Тут знову окупанти найактивніше застосовували важке озброєння.

Протягом 8 травня ворог 6 разів вів обстріли наших опорних пунктів з артилерії калібру 122 мм. Загалом по оборонцях н.п. Попасна і Залізне, та двічі – по захисниках Луганського і Троїцького противник здійснив близько сотні пострілів з артилерії 122-го калібру.

Обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм зафіксовано по наших оборонних позиціях поблизу н.п. Луганське, Новозванівка, Зайцеве, Золоте, Троїцьке та Кримське. Загалом наші захисники нарахували близько 200 розривів мінометних мін.

Провокаційні обстріли з гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів ворог тричі вів в бік захисників Кримського, та п’ять разів по оборонцях Новозванівки. Озброєння БМП противник застосував поблизу Троїцького.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби українські захисники 37 разів потрапляли під ворожий провокаційний вогонь.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ ввечері випустили декілька мін з міномету калібру 82 мм, вели обстріл із зенітної установки ЗУ-23-2 та БМП по захисниках Авдіївки. Також озброєння БМП та гранатомети ворог застосовував після 17:40, протягом години, по оборонцях шахти Бутівка.

Тривалі провокаційні обстріли наших опорних пунктів з великокаліберних кулеметів, гранатометів різних типів та стрілецької зброї бойовики російсько-окупаційних військ неодноразово вели поблизу н.п. Піщевик, Широкине, Водяне, Верхньоторецьке, Гнутове, Красногорівка, Опитне, Піски, Авдіївка, Мар’їнка, Павлопіль, Кам’янка, та по захисниках шахти Бутівка.

З боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ продовжуються обстріли із важкого озброєння цивільної інфраструктури населених пунктів на лінії розмежування

За уточненими даними прес-центру Об’єднаних сил, вчора, близько 01.00 години ночі, російсько-терористичні війська обстріляли невеличке селище Лоскутівка, що у Попаснянському районі Луганської області.

В результаті обстрілу у житлові будинки по вулицях Первомайська та Харківська влучило щонайменше 10 артилерійських снарядів калібру 152 мм. На щастя, обійшлося без постраждалих. Проте, внаслідок обстрілу пошкоджено газопровід, водовід та лінії електропередач, 2 будинки повністю зруйновані, а ще 6 зазнали суттєвих пошкоджень.

На місці події працювали співробітники Попаснянського відділу поліції, працівники СБУ, Генеральної та обласної прокуратури, які задокументували наслідки обстрілу.

За даними керівництва підрозділів Головного Управління Національної поліції України, які входять до складу Об’єднаних сил, факт обстрілу внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кваліфікований за статтею 258 КК України «Терористичний акт».

Поточна ситуація на сьогодні, 9 травня

З опівночі, станом на ранок, з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ вже зафіксовано 11 прицільних обстрілів.

Зранку окупанти вели обстріл з міномету калібру 82 мм по захисниках Авдіївки. Також протягом цієї ночі зафіксовано провокаційні обстріли з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, зокрема, в бік захисників н.п. Водяне, Широкине, Павлопіль, Піски, Піщевик, Гнутове, та по оборонцях шахти Бутівка.

Із сумом повідомляємо, що сьогодні вночі, 9 травня, російська збройна агресія забрала життя українського військовослужбовця. Внаслідок ворожого обстрілу загинув один наш захисник, 1969 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким нашого героя, а також його товаришам по зброї. Вічна пам’ять!

Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак вчора, 8 травня, проінспектував військовий арсенал на Хмельниччині

Він перевірив умови зберігання боєприпасів, стан виконання завдань щодо посилення системи охорони, пожежної безпеки, а також інших заходів, визначених, як пріоритетні в процесі модернізації функціонування системи військових арсеналів.

Міністр оборони заслухав доповіді керівництва Озброєння Збройних Сил України та цього арсеналу. На сьогодні всі боєприпаси на території арсеналу перебувають винятково у сховищах. Також тут вдосконалено систему охорони і пожежогасіння.

Генерал армії України Степан Полторак зазначив, що «завдання зі створення надійної системи зберігання боєприпасів на арсеналах Збройних Сил України є першочерговими. Відповідно, цього року виділено рекордний бюджетний ресурс – 495 мільйонів гривень на вирішення першочергових завдань з удосконалення безпеки арсеналів. І взагалі, вперше держава знайшла і надала кошти для спорудження надійних залізобетонних сховищ для зберігання боєприпасів». Також було перевірено виконання заходів щодо початку спорудження низки сучасних залізобетонних сховищ для зберігання боєприпасів та ракет.

Слід зазначити, що в Україні 2018 року планується збудувати 15 подібних сховищ на трьох військових арсеналах. Вже розроблено відповідну технічну документацію і проведено тендерні процедури, незабаром розпочнуться будівельні роботи.

http://mediarnbo.org/2018/05/09/zvedeni-dani-oos-09-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества