Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 07 травня 2018

Протягом минулої доби на лінії зіткнення зафіксовано загострення ситуації з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ. Ворог активно застосовував по оборонних укріпленнях підрозділів Об’єднаних сил міномети, танки та артилерію, гранатомети різних типів. Також російсько-окупаційні війська вели обстріли цивільної інфраструктури населених пунктів на лінії розмежування.

Загалом протягом минулої доби, 6 травня, російсько-окупаційні війська здійснили 80 прицільних обстрілів оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил. Бойовики окупаційних адміністрацій РФ здійснили по нашим захисникам близько 20 пострілів з танків, стільки ж з артилерії калібру 122 мм, випустили понад 200 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, військовослужбовці Об’єднаних сил вели активну оборону, та понад 30 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння.

Внаслідок ворожих обстрілів протягом минулої доби троє наших захисників були поранені, ще один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав бойове травмування. Усім нашим захисникам надається кваліфікована лікарсько-сестринська допомога у медичних закладах. Стан здоров’я одного військовослужбовця – середньої важкості, ще трьох захисників – задовільний.

Окрім цього, за інформацією прес-центру Об’єднаних сил, 6 травня, під час патрулювання району оборони, група військовослужбовців механізованого батальйону, що діє на Горлівському напрямку потрапила у засідку. На маршруті патруля був встановлений невідомий вибуховий пристрій. Внаслідок підриву БМП один наш військовослужбовець загинув, двох – було поранено.

На місце події прибула резервна група з найближчого опорного пункту Об’єднаних сил, по якій бойовиками диверсійно-розвідувальної групи було відкрито вогонь. Після короткого вогневого зіткнення, резервна група наших захисників приступила до переслідування противника, під час якого трьох бойовиків російсько-окупаційних військ було знищено.

Підрозділи Об’єднаних сил були приведені у повну бойову готовність.

Зазначимо, що стан здоров’я двох поранених захисників України – задовільний. Наразі їм надається кваліфікована допомога у лікарні.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким загиблого 21-річного військовослужбовця, а також його бойовим товаришам, з якими наш герой обороняв Україну від російської збройної агресії.

Луганський напрямок

Протягом 6 травня зафіксовано 23 прицільних ворожих обстріли.

З опівночі, протягом майже 4 годин, з короткою перервою, противник вів обстріл з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібрів 120 та 82 мм по захисникам Луганського. Бойовики окупаційних адміністрацій РФ здійснили 20 артилерійських пострілів, та випустили в бік наших опорних пунктів близько 60 мін.

Також міномети калібрів 120 та 82 мм ворог неодноразово застосовував по оборонцях н.п. Троїцьке, Зайцеве, Кримське, Нижнє та Світлодарськ.

Після 14:00 окупанти здійснили 14 пострілів з танку по оборонних позиціях Об’єднаних сил поблизу Кримського, ще 6 пострілів з танку, а також обстріл з озброєння БМП, зафіксовано після 23:00 по захисниках Троїцького. З 23:30, до опівночі наші військові фіксували обстріл із зенітної установки ЗУ-23-2 поблизу Новотошківського.

Ворожі вогневі провокації з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів спостерігалися в районі н.п. Луганське, Кримське, Новгородське, Залізне, Новозванівка, Нижнє, Троїцьке та Оріхове.

Після 20:00 з боку противника зафіксовано вогневу провокацію зі стрілецької зброї по захисникам Станиці Луганської. Зазначимо, що таким чином російсько-окупаційні війська вчергове зривають розведення сил і засобів сторін на цій ділянці.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби зафіксовано 57 ворожих прицільних обстрілів.

Зокрема, міномети калібру 82 мм бойовики окупаційних адміністрацій РФ застосовували по наших оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил поблизу Верхньоторецького, двічі – в районі Авдіївки, та тричі – по захисниках Пісків.

Протягом минулої доби противник неодноразово вів вогневі провокації з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в бік наших захисників. Ворожі обстріли зафіксовано в районі н.п. Авдіївка, Талаківка, Широкине, Павлопіль, Водяне, Верхньоторецьке, Гнутове, Піски, Невельське, Кам’янка, Опитне, Красногорівка, Піщевик, Первомайське, Мар’їнка, та по захисникам шахти Бутівка. Окрім цього, поблизу Водяного, Невельського та Опитного вели вогонь ворожі снайпери. Озброєння БМП противник застосував по оборонцям Талаківки та шахти Бутівка.

З боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ почастішали обстріли з важкого озброєння по мирному населенню на лінії розмежування

О 02:40, протягом 20 хвилин, окупанти випустили 20 мін калібру 120 мм по цивільній інфраструктурі н.п. Луганське. За наявною інформацією, на щастя, втрат та руйнувань немає.

Близько 11:00 російські терористи з боку окупованої Горлівки, з артилерії калібру 122 мм здійснили 6 пострілів по н.п. Миколаївка, та випустили по цивільній інфраструктурі 6 мін з міномету калібру 120 мм. На щастя, втрат серед цивільного населення немає, проте, внаслідок обстрілу з боку російсько-окупаційних військ, знищено 2 житлові будівлі та 1 господарську будівлю.

За інформацією прес-центру Об’єднаних сил, 6 травня, близько 11:00, російсько-терористичні війська також двічі обстріляли з артилерії калібрів 152 та 122 мм н.п. Зайцеве, Бахмутського району, що у Донецькій області.

В результаті цього обстрілу російсько-окупаційних військ, 1 людина зазнала поранень, загорівся житловий будинок.

Про теракти проти мирного населення повідомлено представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Повідомлення прес-центру Об’єднаних сил

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв вчора, 6 травня, перевірив бойову готовність та організацію всебічного забезпечення військових частин уздовж лінії розмежування.

Генерал-лейтенант Сергій Наєв заслухав підлеглих про стан справ та особисто пересвідчився в їх спроможності ефективно протидіяти з відсічі та стримування збройної агресії РФ на території Донецької та Луганської областей.

Спілкуючись з військовослужбовцями різних категорій, Командувач Об’єднаних сил подякував кожному за високий бойовий дух, волю до перемоги та вагомий внесок заради миру на Донбасі.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 7 травня

З опівночі зафіксовано 12 прицільних ворожих обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, по 6 на кожному напрямку.

Міномети калібрів 120 та 82 мм ворог застосував одразу з опівночі по захисниках Новотошківського. Також мінометні обстріли калібру 82 мм з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ зафіксовано по наших оборонних позиціях поблизу н.п. Луганське, Світлодарськ, двічі – по захисниках Кримського. При цьому, лише по оборонцям Світлодарська противник випустив понад 40 мін. Загалом протягом ночі наші військові нарахували 85 мінометних розривів на різних ділянках оборони.

Цієї ночі ворожі вогневі провокації з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї спостерігалися в районі н.п. Новотошківське, Оріхове, Верхньоторецьке, Світлодарськ, Піски, Залізне, Водяне, та Мар’їнка.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування продовжує активно розповсюджувати викривлену та упереджену інформацію, що стосується зміни формату протидії російській агресії з Антитерористичної операції на операцію Об’єднаних сил.

З метою виправдання режиму постійних перевірок бойової готовності з’єднань і частин т.зв. 1 та 2 АК російсько-окупаційних військ, противником поширюються чутки про підготовку ЗС України до наступу.

Зокрема, у травні ц.р. до «вищого ступеня бойової готовності» приводились 1 (дислокується в окупованому місті Кальміуське) та 3 (у окупованому м. Горлівка) окремі мотострілецькі бригади та 9-й окремий штурмовий мотострілецький полк морської піхоти (у окупованому Новоазовську), т.зв. 1 АК; 4-та (у окупованому Алчевську), 7-ма (окупована Брянка) окремі мотострілецькі бригади та 6-й окремий мотострілецький полк (окупована Кадіївка), т.зв. 2 АК.

Водночас, за інформацією Головного управління розвідки Міноборони України тримання противником у постійному напруженому стані більшості підрозділів окупаційних військ негативно сприймається особовим складом та поглиблює рівень недовіри до російського командування, зокрема і до російської пропаганди в цілому.

http://mediarnbo.org/2018/05/07/zvedeni-dani-oos-07-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества