Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 05 травня 2018

Протягом минулої доби бойовики окупаційних адміністрацій РФ продовжували обстріли оборонних укріплень наших захисників – військовослужбовців Об’єднаних сил.

Загалом протягом минулої доби російсько-окупаційні війська здійснили 54 прицільних обстріли наших оборонних позицій. З них 5 разів ворог застосовував заборонене озброєння. Загалом окупанти випустили по опорним пунктам Об’єднаних сил понад 80 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

Військовослужбовці Об’єднаних сил, з метою збереження життя та здоров’я особового складу, близько 30 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння, калібр яких дозволений Мінськими домовленостями.

Внаслідок ворожих обстрілів протягом минулої доби один наш захисник був поранений, ще один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав бойове травмування. Окрім цього, під час виконання інженерних робіт внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої отримав поранення один військовий. Наразі усім нашим захисникам надається кваліфікована медична допомога у військових госпіталях. Стан здоров’я двох військовослужбовців – середньої важкості, ще одного захисника – задовільний.

Окрім цього, бойовики окупаційних адміністрацій РФ близько 20:00 здійснили два постріли з артилерії калібру 122 мм по цивільній інфраструктурі н.п. Зайцеве. За інформацією прес-центру Об’єднаних сил, снаряди 122-мм гармат окупантів завдали пошкоджень житлу мирних мешканців. У Зайцевому працюють рятувальники та відновлювальні бригади.

Луганський напрямок

Протягом 4 травня зафіксовано 14 прицільних ворожих обстрілів. В основному вогневі провокації з боку противника спостерігалися вчора вночі та ввечері.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ застосовували міномети калібрів 120 та 82 мм по позиціях військовослужбовців Об’єднаних сил в районах н.п. Майорськ, Новгородське та Сокільники. Окупанти випустили близько 60 мін.

Провокаційні обстріли з озброєння БМП, гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів ворог вів по оборонцям н.п. Новгородське, Троїцьке, Новотошківське, Попасна, Сокільники, Новозванівка, Катеринівка, Кримське.

Донецький напрямок

Зафіксовано 40 прицільних ворожих обстрілів.

З 05:40, протягом години, ворог випустив понад 20 мін з мінометів калібру 82 мм по нашим захисникам н.п. Старогнатівка.

Протягом минулої доби провокаційні ворожі обстріли з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в бік підрозділів Об’єднаних сил тривали постійно. Бойовики окупаційних адміністрацій РФ неодноразово вели вогневі провокації в бік наших оборонців н.п. Кам’янка, Широкине, Авдіївка, Старогнатівка, Тарамчук, Гнутове, Ломакіне, Водяне, Опитне, Лебединське, Красногорівка, Мар’їнка, Верхньоторецьке, Піски, Талаківка, Павлопіль, Піщевик.

Зранку та вдень по нашим захисникам в районі н.п. Тарамчук, а також пізно ввечері поблизу Мар’їнки вели вогонь ворожі снайпери.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 5 травня

З опівночі зафіксовано 5 прицільних обстрілів опорних пунктів Об’єднаних сил з боку російсько-окупаційних військ. При цьому ворог застосував по захисникам України танк та міномети.

Зокрема, з мінометів калібру 120 мм противник вів обстріли оборонців н.п. Новотошківське, Авдіївка, Тоненьке, загалом випустивши понад 30 мін. Захисники Новогнатівки нарахували 9 ворожих пострілів з танку по своїх позиціях.

Провокаційні ворожі обстріли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї спостерігалися в районі н.п. Новотошківське та Широкине.

Інформація прес-центру Об’єднаних сил

Сьогодні, 5 травня, близько 09:00 та 10:00 російсько-терористичні війська двічі здійснили обстріл контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) Гнутове, що на Маріупольському напрямку. Попередньо встановлено, що обстріл бойовики окупаційних адміністрацій РФ вели використовуючи протитанкові керовані ракети.

Зазначається, що в цей час на КПВВ перебувало багато цивільних громадян, яких було евакуйовано до укриття. В результаті обстрілу два автомобілі пошкоджено, громадяни не постраждали.

Роботу КПВВ було призупинено. З метою забезпечення безпеки громадян та з’ясування обставин події, в районі контрольного пункту в’їзду-виїзду Гнутове було тимчасово оголошено режим ЧЕРВОНИЙ.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

З початком операції Об’єднаних сил російським окупаційним командуванням значно активізовано розвідувальну діяльність з метою встановлення змін в оперативній обстановці.

Зокрема, російськими окупантами збільшено інтенсивність застосування безпілотних літальних апаратів на Сєверодонецькому, Слов’янському та Авдіївському напрямках, у т.ч. в оперативно-тактичній глибині нашої оборони.

Поряд з веденням повітряної розвідки російські окупанти більш активно використовують диверсійно-розвідувальні групи. Для створення проходів у мінно-вибухових загородженнях та забезпечення виходів цих диверсійно-розвідувальних груп, противник здійснює посилений вогневий вплив на передові позиції українських підрозділів.

Зазначимо, що за інформацією прес-центру Об’єднаних сил, активна оборона наших військових принесла ворогу втрати. За даними розвідки Об’єднаних сил, російсько-окупаційні війська за минулу добу втратили трьох осіб загиблими, ще трьох пораненими.

Інформація Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України

У Балаклії тривають заходи з остаточної ліквідації надзвичайної події на території 65 арсеналу. Станом на ранок 5 травня задимленість над територією сховищ арсеналу відсутня.

Військовослужбовці Збройних Сил України спільно з представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які залучені до ліквідації наслідків пожежі, продовжують роботу. Працюють 3 пожежних танки ГПМ-54, 2 інженерні машини розгородження та 6 пожежних машин ДСНС. Розвідку обстановки з повітря здійснюють два вертольоти Мі-8.

Загалом, за весь час ліквідації надзвичайної події здійснено 20 скидів води двома літаками Ан-32П та вертольотом Мі-8.

Місцевим мешканцям загрози немає. Сховища боєприпасів у безпеці.

На Житомирщині розпочалися чергові навчальні збори з оперативним резервом першої черги одного із підрозділів окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України

Майже 400 військовозобов’язаних прибули на навчальні збори з усіх регіонів України.

Як зазначив командувач Десантно-штурмових військ ЗС України генерал-лейтенант Михайло Забродський, впродовж місяця резервісти підвищуватимуть практичні навички з усіх предметів бойової підготовки, діятимуть у складі штатних підрозділів, розрахунків та екіпажів.

Підсумком підготовки резервістів Десантно-штурмових військ стануть батальйонно-тактичні навчання з бойовою стрільбою та десантуванням.

http://mediarnbo.org/2018/05/05/zvedeni-dani-oos-05-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества