Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 31 травня 2018

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил минулої доби залишалася без суттєвих змін. Бойові дії тривали вздовж усієї лінії зіткнення. Найбільша їхня інтенсивність спостерігалася в районах населених пунктів Кримське, Новотошківське, Зайцеве, Гнутове та Павлопіль.

Загалом усі 28 ворожих обстрілів, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 16 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок бойових дій двоє наших військовослужбовців отримали поранення. Наразі вони отримують допомогу у медичних закладах. Стан здоров’я Українських захисників – задовільний.

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 11 прицільних обстрілів з боку противника, з них три – із застосуванням зброї заборонених Мінськими домовленостями калібрів понад 100 мм.

О 04:20 позиції Об’єднаних сил в районі населеного пункту Новотошківське опинилися під вогнем ворожих артилерійських систем калібру 122 мм. Наші військові зафіксували 5 вибухів снарядів, випущених противником з напрямку окупованого смт Сентянівка.

Ще два випадки застосування заборонених озброєнь на Луганському напрямку відзначено на наших позиціях в районах Зайцевого та знову ж Новотошківського. У бік наших військових противник випустив 13 мінометних мін калібру 120 мм.

Крім того, вогневі зіткнення із застосуванням звичайних, піхотних озброєнь відбувалися в районах Зайцевого, Кримського, Луганського, Новозванівки та Південного.

На завершення минулої доби на Луганському напрямку противник з трьох напрямків обстріляв наші оборонні позиції в районах Кримського та Новотошківського із застосуванням мінометів калібру 82 мм.

Донецький напрямок

Зафіксовано 17 ворожих обстрілів, переважно з гранатометів та стрілецької зброї різних типів і калібрів. Активність противника відзначалася в районах н.п. Водяне, Гнутове, Красногорівка, Мар’їнка, Новотроїцьке, Опитне, Павлопіль, Чермалик та Широкине.

Також зафіксовано два випадки застосування противником зброї заборонених Мінськими угодами калібрів по наших позиціях в районі населеного пункту Чермалик. Бойовики російських окупаційних військ випустили 2 снаряди з артилерійських систем калібру 122 мм та 4 мінометних міни калібру 120 мм. Встановлено, що вогонь вівся з напрямку окупованого села Миколаївка.

Поточна ситуація на сьогодні, 31 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил противник дещо знизив свою активність. Впродовж ночі відбулося 5 обстрілів наших опорних пунктів із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї в районах Катеринівки й Луганського на Луганському напрямку, а також Красногорівки, Мар’їнки та Павлополя – на Донецькому напрямку.

Наші захисники двічі придушували ворожу вогневу активність зі штатного піхотного озброєння, дотримуючись Мінських угод.

Станом на 09:00 втрат серед наших військовослужбовців немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ здійснює перерозподіл підпорядкування окремих передових підрозділів, укомплектованих переважно російськими кадровими військовослужбовцями, та переміщення цих підрозділів на позиції в тилу з’єднань і частин т.зв. 1 та 2 АК окупантів.

Командири підрозділів російсько-окупаційних військ розташовують особовий склад на об’єктах соціальної інфраструктури (школах, пансіонатах, лікарнях), а озброєння та техніку, в т.ч. заборонену Мінськими домовленостями, маскують на подвір’ях приватних будинків. Зайняття такими підрозділами позицій в тилу викликає обурення місцевого населення. Найбільшу небезпеку для місцевих мешканців становлять вогневі позиції артилерії та мінометів.

Водночас, в окремих передових підрозділах противника, які укомплектовані переважно місцевими мешканцями, поширюється інформація про підготовку до застосування тилових російських підрозділів для запобігання відступу цих передових підрозділів з першої лінії оборони. З цією метою здійснюється доукомплектування таких тилових підрозділів кадровим офіцерським і рядовим складом, який прибуває з території Росії.

Повідомлення Прес-центру ООС

Вчора, 30 травня, в Об’єднаному оперативному штабі під керівництвом Командувача об’єднаннях сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва відбулося підбиття підсумків першого місяця та проведення всебічного аналізу поточної ситуації в районі проведення операції на території Донецької та Луганської областей.

Під час роботи було детально обговорено результати, досягнуті від запровадження нової форми проведення операції. Учасники заходу також порушили низку проблемних питань та визначили найефективніші шляхи їх вирішення.

Генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив: – «Практичний досвід першого місяця проведення операції засвідчив, що її учасники і надалі готові та мають все необхідне для виконання завдань за призначенням, та найголовніше – бажають та вміють перемагати».

Анонс!

Завтра, 1-го червня, в м. Краматорськ Донецької області відбудеться брифінг представників Об’єднаних сил про результати діяльності протягом першого місяця проведення операції щодо запобігання незаконному переміщенню товарів і вантажів через лінію розмежування, а також посилення правоохоронної діяльності протягом першого місяця.

http://mediarnbo.org/2018/05/31/oos-zvedeni-dani-31-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества