Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 30 травня 2018

Протягом доби, що минула, обстановка на лінії фронту залишалася контрольованою підрозділами Об’єднаних сил. Попри подальші провокаційні обстріли наших оборонних позицій бойовиками окупаційних адміністрацій РФ, наші захисники перебувають напоготові до будь-яких дій з боку ворога.

Загалом протягом минулої доби, 29 травня, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 36 прицільних ворожих обстрілів.

Російсько-окупаційні війська випустили понад 70 мін різних калібрів, 44 з яких – калібру 120 мм, що заборонений Мінськими угодами.

Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону, та близько 20 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь зі штатного піхотного озброєння.

Внаслідок бойових дій четверо наших військовослужбовців отримали поранення різного ступеня. Наразі вони отримують допомогу у військових мобільних госпіталях.

Луганський напрямок

Протягом 29 травня тут зафіксовано 9 прицільних ворожих обстрілів.

Розриви від ворожих мін калібру 120 мм, що заборонені Мінськими угодами, фіксували наші оборонці поблизу н.п. Зайцеве, Південне та Новотошківське.

Тривалі вогневі провокації з піхотного озброєння: гранатометів, великокаліберних кулеметів ворог здійснював поблизу н.п. Зайцеве, Кримське, Південне, Новотошківське, Лозове.

Зазначимо, що вчора російсько-окупаційні війська знову порушили режим тиші поблизу Станиці Луганської. З 20:45, з боку окупованої гори Князя Ігоря, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано застосування ворогом великокаліберних кулеметів. Такі провокаційні ворожі обстріли вчергове унеможливлюють попередньо заплановане розведення сил і засобів сторін на цій ділянці. При цьому, бойовики окупаційних адміністрацій РФ, за вказівкою своїх ватажків, навмисно роблять все можливе, аби це розведення не відбулося.

Своєю чергою знову наголошуємо, що підрозділи Об’єднаних сил готові до розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганської у дзеркальному варіанті, за умови неухильного дотримання російсько-окупаційними військами усіх попередніх домовленостей щодо дотримання режиму тиші.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби знову спостерігалася ворожа активність. Тут зафіксовано 27 прицільних ворожих обстрілів.

В основному російсько-окупаційні війська застосовували по оборонних позиціях Українських захисників гранатомети різних типів та стрілецьку зброю. Непоодинокі ворожі вогневі провокації фіксувалися в районі н.п. Піщевик, Мар’їнка, Водяне, Красногорівка, Лебединське, Гнутове, Піски, Павлопіль, Богданівка, Авдіївка, Широкине, Опитне.

Обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм ворог вів по нашим оборонцям н.п. Старогнатівка, Новоселівка Друга, Опитне, Піски, Богданівка та Широкине.

Окрім цього, по захисникам Лебединського окупанти застосовували протитанковий ракетний комплекс (ПТРК), а по оборонцям Мар’їнки та Павлополя вели вогонь ворожі снайпери.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 30 травня

З опівночі, станом на 11:00, вже зафіксовано 8 прицільних ворожих обстрілів.

З 04:20 російсько-окупаційні війська здійснили 5 пострілів з артилерії калібру 122 мм по захисникам Новотошківського. Близько 10:00 – ще два артилерійських постріли калібру 122 мм зафіксували наші військові поблизу Чермалика.

Також вночі ворог випустив декілька мін 82-го калібру по опорних пунктах Об’єднаних сил поблизу Гнутового, а зранку ще декілька розривів від мін вже 120-го калібру зафіксували наші захисники Новотошківського та Зайцевого.

Окрім цього, ворог здійснював в бік наших оборонців провокаційні обстріли з гранатометів та стрілецької зброї. Бойові дії велися поблизу Луганського, Водяного, Павлополя та Гнутового.

Підрозділи Об’єднаних сил надійно тримають оборону та придушують ворожу вогневу активність із штатного піхотного озброєння.

З початку доби втрат серед наших Українських захисників немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російськими окупаційними адміністраціями вживаються додаткові заходи щодо прискорення доукомплектування підрозділів російських окупаційних військ.

Основною категорією для забезпечення екстреного поповнення підрозділів т.зв. 1 АК окупантів визначено т.зв. «резервістів» – мешканців тимчасово окупованих територій, які протягом ц.р. проходили примусову військову підготовку.

При цьому, у зв’язку із значною кількістю осіб, які не бажають проходити військову службу, у т.ч. з числа т.зв. «резервістів», окупантами залучено для їх пошуку і затримання підрозділи т.зв. «військової комендатури» та «поліції».

Затриманих т.зв. «резервістів», які відмовляються від призову, окупаційна влада звинувачує у «державній зраді» з метою притягнення до кримінальної відповідальності.

Водночас командирам підрозділів російських окупаційних військ заборонено приймати рапорти на звільнення зі служби т.зв. «військовослужбовців» з числа місцевих мешканців, за виключенням випадків каліцтва.

Повідомлення прес-центру ООС

Командувач Об’єднаних Сил генерал-лейтенант Сергій Наєв здійснив ряд планових поїздок на позиції частин та підрозділів першого ешелону, які несуть бойову службу безпосередньо на лінії зіткнення на сході України.

В період з 11 по 29 травня Командувач Об’єднаних сил, а також його заступники, командири Оперативно-тактичних угруповань, офіцери штабів разом з командирами бригад та батальйонів здійснили практичну перевірку готовності до дій за призначенням визначених сил і засобів, включаючи передові підрозділи, резерви, засоби посилення та підтримки.

Підсумовуючи відвідування передових позицій генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив, що під час роботи основна увага приділялася питанням взаємодії військових частин, що діють на передньому краї з підрозділами підтримки. Ситуація на лінії зіткнення залишається складною, ворог продовжує обстріли українських позицій, а також мирних міст та селищ.

За результатами двотижневої роботи висновок Командувача наступний: частини Об’єднаних сил готові ефективно протистояти будь-яким провокаціям ворога.

http://mediarnbo.org/2018/05/30/oos-zvedeni-dani-30-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества