Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 03 травня 2018

Обстановка на лінії зіткнення минулої доби залишалася напруженою, але контрольованою підрозділами Об’єднаних сил. Російсько-окупаційні війська не знижують активність обстрілів наших оборонних позицій, зокрема, із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь.

Загалом усі 51 ворожі обстріли, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначено як прицільні.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ зробили 39 пострілів з артилерії калібру 122 мм, випустили по нашим оборонним позиціям Об’єднаних сил близько 100 мін з мінометів калібру 120 мм, та 80 з мінометів калібру 82 мм.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, військовослужбовці Збройних Сил України 44 рази відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок ворожих обстрілів отримали поранення троє наших захисників. Стан здоров’я постраждалих оцінюється як задовільний.

Луганський напрямок

Вкотре осередком напруги стала Світлодарська дуга. Найбільше загострення минулої доби спостерігалося в районі Троїцького та Світлодарська, де противник активно застосовував міномети калібру 120 та 82 мм, БМП, гранатомети та стрілецьку зброю різних типів та калібрів. У бік наших військових було випущено понад 120 мінометних мін різних калібрів. Із 14 обстрілів, загалом зафіксованих минулої доби на Луганському напрямку, 10 відбулося саме в цьому районі.

Під ворожим вогнем також опинилися наші опорі пункти в районі населених пунктів Зайцеве та Новгородське. Тут противник застосовував міномети калібру 82 мм, гранатомети та стрілецьку зброю різних типів та калібрів.

Донецький напрямок

Зафіксовано 37 ворожих обстрілів. Найбільшу активність противник проявляв у районі Авдіївки, Мар’їнки, Водяного та Широкиного.

У порушення Мінських домовленостей, російсько-окупаційні війська знову застосували ствольну артилерію калібру 122 мм. У бік наших військових в районі Водяного та Широкиного з близько 16:00, протягом години було зроблено 39 артилерійських пострілів калібру 122 мм.

Крім того, по нашим опорним пунктам в районі Водяного двічі вівся ворожий вогонь з мінометів калібру 120 мм. Наші військові нарахували 30 вибухів мінометних мін.

Під обстрілом з мінометів калібру 82 мм також опинилися наші захисники в районі Авдіївки, Лебединського, Опитного та Пісків.

Зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів, гранатометів різних типів та БМП були обстріляні наші опорні пункти в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Кам’янка, Мар’їнка, Лебединське, Новотроїцьке, Опитне, Павлопіль, Славне, Широкине.

Поточна ситуація на сьогодні, 3 травня, станом на 09:00 в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 7 прицільних обстрілів наших опорних пунктів. Усі вони відбулися на Донецькому напрямку, в районі Авдіївки, Лебединського, Павлополя та Широкиного. Противник застосовував гранатомети та стрілецьку зброю.

Втрат серед наших військовослужбовців немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ активізувало антиукраїнську пропаганду шляхом викривленого та упередженого трактування зміни формату протидії російській агресії з Антитерористичної операції на операцію Об’єднаних сил.

Зокрема, з метою залякування місцевого населення інтенсивно розповсюджується інформація про можливість активізації бойових дій та розширення території їх ведення, що може спричинити гуманітарну кризу з обох боків лінії розмежування сторін.

Посилаючись на зазначене, російське окупаційне командування вимагає від т.зв. «місцевих органів влади» і перевізників бути готовими забезпечити евакуацію населення. Водночас, створюючи у суспільстві ситуацію напруженості, противник проводить уточнення мобілізаційних ресурсів, у т.ч. призовного складу і приватного транспорту, який планується конфіскувати під виглядом т.зв. «мобілізації».

Крім того, активізовано підготовку антиукраїнських заходів у районах дислокації військ Об’єднаних сил шляхом проведення т.зв. «стихійних» мітингів та акцій саботажу для перешкоджання виконанню завдань Збройними Силами України щодо стабілізації обстановки. Не виключено, що у ході проведення зазначених акцій можливі провокаційні дії, спрямовані на дискредитацію Об’єднаних сил з жертвами серед населення. Такий розвиток ситуації може стати для противника приводом для виправдання початку активних бойових дій.

http://mediarnbo.org/2018/05/03/zvedeni-dani-oos-03-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества