Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Антитеррористическая операция на востоке Украины

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Зведені дані ООС – 27 травня 2018

Протягом доби, що минула, обстановка на лінії фронту залишалася без змін. Підрозділи Об’єднаних сил міцно тримають оборону України від російської збройної агресії, та напоготові до будь-яких дій з боку ворога.

Загалом протягом минулої доби, 26 травня, нашими захисниками зафіксовано 28 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Наші Українські захисники вели активну оборону та застосовували у відповідь штатне піхотне озброєння, дотримуючись Мінських угод.

Із сумом повідомляємо, що вчора, внаслідок бойових дій, загинув один наш захисник, 1994 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким нашого Українського героя, який мужньо захищав Україну від російської збройної агресії.

Окрім цього, четверо наших військовослужбовців отримали поранення різного ступеня. Наразі вони отримують кваліфіковану допомогу у медичних закладах.

З боку російсько-терористичних військ не припиняються свідомі обстріли з важкого озброєння по цивільній інфраструктурі мирних населених пунктів на лінії розмежування.

Зокрема, вчора, бойовики збройних формувань РФ з боку окупованої Горлівки декількома артилерійськими снарядами калібру 122 мм влучили у триповерховий будинок по вулиці Римського-Корсакова м. Торецьк.

За повідомленням Української сторони СЦКК, снаряд який пробив стіну будинку, не розірвався. На щастя, ніхто з мешканців квартир не постраждав. Проте, пошкоджена квартира на 3 поверсі та дах будівлі.

Луганський напрямок

Протягом 26 травня тут зафіксовано 8 прицільних ворожих обстрілів, переважно із застосуванням піхотного озброєння: гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів. Провокаційні обстріли з боку окупантів зафіксовано в районі н.п. Кримське, Новотошківське, Причепилівка, Зайцеве, Луганське та Південне.

Окрім цього, ввечері, близько 18:30, російсько-окупаційні війська випустили 10 мін калібру 120 мм по нашим оборонцям Кримського. А після 22:40 ворог випустив декілька мін калібру 82 мм по нашим захисникам смт Південне. Також по позиціях наших військових поблизу цього населеного пункту окупанти застосовували протитанковий ракетний комплекс.

Донецький напрямок

Протягом 26 травня тут було зафіксовано 20 прицільних обстрілів наших позицій з боку російсько-окупаційних військ.

Ворог застосовував піхотне озброєння з метою провокацій в бік Українських захисників в районах н.п. Павлопіль, Широкине, Мар’їнка, Водяне, Кам’янка, Опитне, Красногорівка, Гнутове та Піски.

Поблизу Красногорівки двічі спостерігалося ведення вогню ворожими снайперами.

Ситуація на лінії фронту сьогодні, 27 травня

Попри одне з головних християнських свят – День Святої Трійці, яке відзначають сьогодні з опівночі, станом на ранок зафіксовано 3 прицільних ворожих обстріли.

З боку російсько-окупаційних військ зафіксовано обстріли з мінометів калібрів 120 та 82 мм по нашим захисникам Зайцевого. З 04:40, протягом півтори години, окупанти випустили близько 20 мін.

З гранатометів та великокаліберних кулеметів ворог вів провокаційні обстріли в бік оборонців Луганського та Водяного.

З початку доби втрат серед наших захисників немає.

Також повідомляємо, що з опівночі понеділка, 21 травня, станом на сьогоднішній ранок, бойовики збройних формувань РФ, активно та свідомо порушуючи режим тиші та Мінські домовленості, здійснили по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил загалом близько 50 пострілів з танків, понад 110 пострілів з артилерії калібру 152 мм, близько 130 – з артилерії калібру 122 мм. Також ворог випустив в бік наших Українських захисників понад 380 мін з мінометів калібру 120 мм, та понад 250 мін 82-го калібру.

Попри це, підрозділи Об’єднаних сил надійно тримають оборону України. Так, зранку понеділка, 21 травня, військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ім. Короля Данила ефективно зупинили просування диверсійної групи ворога поблизу нещодавно звільненого нами н.п. Південне.

Окрім цього, 25 травня надвечір, у смузі відповідальності однієї з механізованих бригад на Волноваському напрямку, силами і засобами протиповітряної оборони Об’єднаних сил було збито ворожий безпілотний літальний апарат, який використовувався противником для розвідки й корегування.

Попри усі норми міжнародного гуманітарного права, бойовики збройних формувань РФ цього тижня продовжували здійснювати злочини проти людства, свідомо застосовуючи важке озброєння по цивільній інфраструктурі населених пунктів на лінії розмежування

На жаль, внаслідок злочинних терористичних діянь бойовиків російсько-окупаційних військ є жертва серед цивільного місцевого населення, зруйновано та пошкоджено будинки мирних мешканців.

Важке озброєння: артилерію калібрів 152 та 122 мм, міномети калібру 120 мм прихильники т.зв. «ідей руського миру» застосовували по мешканцях Торецька, артилерію калібру 122 мм по н.п. Зайцеве й Талаківка. Стара Миколаївка зазнала артилерійських ударів російсько-окупаційних військ, які вели обстріл з артилерії калібру 152 мм.

По мирних мешканцях Мар’їнки 22 травня вів вогонь снайпер російсько-терористичних військ, який забрав життя у цивільної особи. Також того дня окупанти випустили по місту Мар’їнка декілька мін калібру 82 мм, та зруйнували житловий будинок.

Військовослужбовці ЗС України та інших військових формувань, які входять до складу Об’єднаних сил, надають активну допомогу мирним мешканцям на лінії розмежування, та надійно тримають оборону від російської збройної агресії.

http://mediarnbo.org/2018/05/27/oos-zvedeni-dani-27-travnya-2018/

Прес-центр АТО

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества